Του Μιχάλη Μιχαηλίδη
Φτάνοντας στο περίφημο κρασοχώρι της επαρχίας Λεμεσού, μαγεύεσαι από το πρώτο βήμα που θα κάνεις. Ειδικά αν πας στο Βουνί σαββατοκύριακο, όπου ο κεντρικός δρόμος του χωριού κλείνει και μετατρέπεται σε πεζόδρομο, γρήγορα ξεχνάς ότι βρίσκεται στην ορεινή Λεμεσό. Τα λιθόστρωτα δρομάκια, τα στενά σοκάκια, τα γεράνια και τα τριαντάφυλλα που βρίσκονται σε μεγάλες δόσεις σχεδόν σε όλο το χωριό, οι τουρίστες που πηγαινοέρχονται, οι ντόπιοι που καταφτάνουν μαζικά, τα πολυφωτογραφημένα σημεία που μαζεύουν likes στο Instagram, μα κυρίως η φήμη του χωριού, σου δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι από το επόμενο σοκάκι θα ξεπροβάλει η θάλασσα ή και κάποιος celebrity. Κι όμως, δεν είσαι ούτε στις Κυκλάδες, ούτε στις Σποράδες, ούτε στα Επτάνησα, αλλά σε υψόμετρο 800 μέτρων πάνω από τη θάλασσα της Λεμεσού, σε ένα από τα πιο γραφικά και συνάμα πιο κοσμοπολίτικα χωριά της.
Και επειδή όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, η φήμη προηγείται του ονόματος και άρα τρόπον τινά γνωρίζαμε ότι το Βουνί τα τελευταία μερικά χρόνια έχει εξελιχθεί σε hot προορισμό, τόσο για τους τόπακες που έχουν επιστρέψει στο χωριό τους, αναπαλαιώνοντας τα σπίτια, όσο και για Λεμεσιανούς και Λευκωσιάτες που το επιλέγουν για εξορμήσεις ή για διαμονή το weekend, αλλά και για τους εκατοντάδες Άγγλους, Ισραηλίτες, Φιλανδούς, Ρώσους, Πολωνούς, Ουκρανούς και άλλους τουρίστες, πήγαμε σχετικά υποψιασμένοι για αυτό που θα συναντούσαμε.
Το πιο φωτογενές καφενείο στην Κύπρο, στο κέντρο του χωριού.
Γνωρίζαμε για παράδειγμα ότι στο κέντρο του χωριού, στον Μεσόχωρο, βρίσκεται το πιο πολυφωτογραφημένο καφενείο της Κύπρου, «Η Πλατεία», όπου οι ντόπιοι που αράζουν για καφέ συνυπάρχουν αρμονικά με τα cool τυπάκια της πόλης που κάνουν στάση για μπακλαβά ή μαχαλεπί, αλλά και για μπύρα ή κοκτέιλ μετά το σούρουπο. Είδαμε εκατοντάδες stories στο Instagram, όπου το σκηνικό στο hype gastro tavern Monte Vouni, στην είσοδο σχεδόν του χωριού, παραπέμπει σε εικόνες που συνήθως βλέπουμε σε ταβέρνες στο κέντρο της πόλης.
Όλοι μιλάνε για τη φάση στο Monte Vouni και όχι άδικα.
Απολαύσαμε πολλές φορές τις εικόνες με τα χαρακτηριστικά χρωματιστά μακρόστενα παντζούρια των παλιών αρχοντικών του χωριού, αλλά και τα πολύχρωμα φυτά που ομορφαίνουν ακόμα περισσότερο τις αυλές και τα σοκάκια. Ακούσαμε για κοσμοσυρροή που παρομοιάζει με αυτή στη Σαριπόλου. Μέχρι και αναφορές για Μύκονο και Σαντορίνη έφτασαν στ’ αυτιά μας. Οπότε, ναι μεν ξέραμε τι περίπου θα συναντούσαμε στο Βουνί, από την άλλη όμως αδημονούσαμε να ανακαλύψουμε ακόμα περισσότερο την αναγέννηση ενός τόπου που μέχρι τα μακρινά 70s κατοικείτο από 2000 άτομα, αλλά σιγά-σιγά άρχισε να παρακμάζει, όπως όλες σχεδόν οι κοινότητες στην Κύπρο.
Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά, πριν ξεκινήσω να απαριθμώ όλα όσα είδαμε, κάναμε και επιφυλασσόμαστε να κάνουμε στην επόμενη εκεί επίσκεψή μας, είναι πως το Βουνί μάς ενθουσίασε! Δεν διστάζω να παρομοιάσω την αίσθηση που αποκομίσαμε με την αίσθηση που έχει κανείς όντας σε κάποιο γραφικό ελληνικό νησί. Είτε βρεθείς εκεί χάρη σε μια μονοήμερη εκδρομή είτε ακόμα το επιλέξεις για ολιγοήμερες διακοπές, με διαμονή σε ένα από τα πολλά καταλύματα του χωριού, είναι τόσα πολλά αυτά που μπορείς να κάνεις που σίγουρα θα εύχεσαι να ‘ταν περισσότερες οι ώρες ή οι μέρες αντίστοιχα.
Οι ταβέρνες
Αρχικά, να μιλήσουμε για το φαγητό, μιας και αυτό αποτελεί πάντα έναν από τους σημαντικότερους λόγους που θα καθορίσουν την επιλογή του προορισμού μιας εξόρμησης στην ύπαιθρο. Είπαμε ήδη για το Monte Vouni, το οποίο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει βάλει για τα καλά στον χάρτη το χωριό, τόσο χάρη στα ολόφρεσκα ελληνικά κρέατα που αποτελούν την πρώτη ύλη για τα κοκορέτσια, το κοντοσούβλι και τον οβελία που βγαίνει από την κουζίνα όσο και για την upbeat κατάσταση που εκτυλίσσεται στην αυλή της ταβέρνας αλλά και στον δρόμο -ειδικά τα σαββατοκύριακα τα διαθέσιμα τραπέζια είναι είδος προς εξαφάνιση. Απ’ εκεί και πέρα το χωριό διαθέτει ακόμα τέσσερις καλές ταβέρνες, στην καθεμιά από τις οποίες μπορείς να απολαύσεις εκλεκτά μεζεδάκια και ωραία ατμόσφαιρα.
Οι υπερμεγέθεις γεμιστοί λουκουμάδες της Λένιας.
Στο Ταβερνάκι της Λένιας, με τις χρωματιστές καρέκλες και την πάντα χαμογελαστή Χαρά, παράγγειλε οπωσδήποτε τις σεφταλιές που φτιάχνει η μαμά Λένια, τις μελιτζάνες με χυλό, φρέσκες πατατούλες, σουβλάκι, κεφτέδες με χόρτα, αλλά και τους γεμιστούς λουκουμάδες που αποτελούν την κορύφωση του brunch που επίσης σερβίρεται εκεί.
Στον Τάκη με την ιστορία των 20 χρόνων, θα βρεις πιο παραδοσιακές γεύσεις, στην αυλή της Ωραίας Ελλάς μπορείς να δοκιμάσεις πιάτα με πιο ελληνική κατεύθυνση και συνταγές από διάφορα μέρη της Ελλάδας, ενώ στο Βουνιώτικο, στην είσοδο του χωριού, εκτός από τους hardcore κρεατοφάγους, την τιμητική τους έχουν και όσοι δεν τρώνε κρέας, με πολλές vegan επιλογές στο μενού.
Ο εσωτερικός χώρος του καφενείου «Η Πλατεία».
Καφές, γλυκό και ποτό
Αν ο χρόνος σας αρκεί για καφέ και γλυκό ή και για ένα ποτό, και πάλι οι προτάσεις ποικίλλουν. Αν πας βράδυ στο σημείο που βρίσκεται «Η Πλατεία» και το Μαχαζάκι, στον Μεσόχωρο όπως λέγεται, με λίγη φαντασία θα αισθανθείς ότι βρίσκεσαι κάπου στη Μύκονο. Ή τουλάχιστον αυτό μας είπαν οι ντόπιοι. Εκεί θα βρεις μπύρες και κοκτέιλ, ενώ στο δεύτερο θα βρεις και επιλογές για κάτι στα γρήγορα, όπως burgers και κρέπες, αλλά και τα περίφημα «σουππούθκια» με το έψημα. Το καφενείο προσφέρει επίσης κάποια γλυκά, τα οποία έχουν γίνει ανάρπαστα. Αν θέλεις κάτι πιο εξεζητημένο, τότε περπάτησε μερικά λεπτά και βρες ανάμεσα στα σοκάκια το Oinou Strata, ένα gin & wine bar, όπως αναφέρει η πινακίδα στην είσοδο.
Πρόκειται για έναν πανέμορφο χώρο στον οποίο μπορείς να δροσιστείς με ένα gin, επιλέγοντας ανάμεσα στις 50 διαφορετικές ετικέτες που προσφέρονται ή ένα κρασί από την πλούσια κάβα του, συνοδεύοντας το ποτό σου με σαλάτες, bruschetta, platters, ακόμα και με ένα γλυκό.
Η ειδυλλιακή αυλή του Oinou Strada.
Ωραίος καφές και άλλα ροφήματα, όπως επίσης παγωτά και γλυκά, υπάρχουν και στο «Vouni Grocery», όπου ο Σταύρος άφησε την πόλη και επέστρεψε στο χωριό προσφέροντας την ευκαιρία στους τουρίστες αλλά και στους ντόπιους να φύγουν από εκεί με ένα χειροποίητο αρωματικό κερί, με χειροποίητα σαπούνια, ή άλλα βρώσιμα και πόσιμα προϊόντα που παράγονται στο Βουνί ή στα γύρω χωριά. Άλλη μια επιλογή είναι και ο Καφενές του Σωκράτη για μεζεδοκαταστάσεις ενίοτε με βραδιές live μουσικής, επιβάλλεται σίγουρα μια βόλτα από τον Φιλή για τέλεια χωριάτικα αλλαντικά, ενώ τέλος μάθαμε πως στο χωριό, απέναντι ακριβώς από το Monte Vouni, ετοιμάζεται ένας χώρος που θα λειτουργεί με τη λογική του μπαρ -ή για wine tasting καλύτερα-, προσφέροντας τη δυνατότητα στον κόσμο να δοκιμάσει αλλά και να αγοράσει κρασιά από το οινοποιείο του χωριού, την «Κάβα Νεοκλέους», που βρίσκεται λίγο παραπέρα. Και επειδή κάναμε αναφορά στη Μύκονο και όχι στη Σαντορίνη, σε κάποια σημεία στο Βουνί, όπως για παράδειγμα το σοκάκι κάτω από το Ταβερνάκι της Λένιας, ακόμα και το Ημεροβίγλι θα ωχριούσε μπροστά στο θέαμα. Εντάξει, υπερβάλλω, αλλά τηρουμένων των αναλογιών και δεδομένης της κατά πολύ μικρότερης τουριστικής κίνησης συγκρίνοντας τα δύο, οι Βουνιώτες έκαναν σπουδαία δουλειά στο κομμάτι της αισθητικής. Άλλωστε, αυτός είναι και ένας από τους κυριότερους λόγους που πήρε τόσο πολύ τα πάνω του το χωριό τα τελευταία χρόνια, εννοώντας την ανάδειξη της γραφικότητας, της αρχιτεκτονικής, του λιθόστρωτου εδάφους, αλλά και του χρώματος σε κάθε επίπεδο.
Τι άλλο...
Και επειδή ο χρόνος σε έναν προορισμό δεν πρέπει κατ’ ανάγκη και αποκλειστικά να γεμίζει με ταβέρνες, καφέδες και κρασί, καλό θα είναι να ξέρεις και ορισμένα από τα υπόλοιπα πράγματα που μπορείς να κάνεις εδώ για να γεμίσεις τον χρόνο σου. Από τα πρώτα πράγματα που θα αντικρίσεις είναι οι παλιές βρύσες, από τις οποίες θα σε εντυπωσιάσει σίγουρα η μεγάλη ενετική χαβούζα, η οποία πήρε την τελική της μορφή έπειτα και από τις παρεμβάσεις τον Οθωμανών. Αφού πάρεις τις απαιτούμενες ανάσες, απολαμβάνοντας παγωμένο νεράκι, συνέχισε τη βόλτα σου με προορισμό την πραγματικά εντυπωσιακή εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου. Μπαίνοντας στην εκκλησία δώσε έμφαση στον γαλάζιο θόλο, στις πολύ ιδιαίτερες τοιχογραφίες του Γιαβόπουλου (ο οποίος έκανε και την Αγία Νάπα στη Λεμεσό), αλλά και στην εξαιρετικής αισθητικής και ανεκτίμητης αξίας εικόνα του Τιμίου Προδρόμου, που χρονολογείται τον 16ο αιώνα. Ακριβώς δίπλα στην εκκλησία βρίσκεται το βυζαντινό μουσείο, στο οποίο εκτίθεται ο «θησαυρός» των εκκλησιών του χωριού (πληροφορίες στο 99537990 για την εκκλησία και το μουσείο). Στο Βουνί υπάρχει επίσης ένα βυζαντινό μουσείο, ένας παλιός ελιόμυλος, δύο σπήλαια που έχουν το ενδιαφέρον τους, αλλά και το παλιό δημοτικό σχολείο σε ένα από τα πιο ψηλά σημείο του χωριού, απ’ όπου η θέα είναι πανοραμική και μαγική!
Γραφικές φιγούρες σε γραφικά σοκάκια
Μείνε στο χωριό
Αν αποφασίσεις να διανυκτερεύσεις στο Βουνί, οι επιλογές σε αγροτουριστικά καταλύματα είναι περισσότερες από 15, ενώ τα διαθέσιμα δωμάτια ξεπερνούν τα 40, κάποια εκ των οποίων πιο απλά και ταπεινά και άλλα πιο luxury, με πισίνα και άλλα facilities.
Ο Σοφοκλής Βλασίδης με φόντο τους αμπελώνες.
Σπουδαία κρασιά στο διπλανό Κοιλάνι
Μια εξόρμηση στο διπλανό χωριό είναι επιβεβλημένη, καθότι εκεί βρίσκονται δύο σημαντικά οινοποιεία. Τόσο το Vlassides Winery όσο και η Ayia Mavri είναι ανοικτά για τον κόσμο, προσφέροντας τη δυνατότητα για γευστική δοκιμή, για ξενάγηση στους χώρους του οινοποιείου ή των αμπελώνων, αλλά και για αγορές. Στην Ayia Mavri που φτιάχτηκε πριν 39 ολόκληρα χρόνια και αποτελεί το πρώτο μικρό οινοποιείο στο νησί, μετά τα τέσσερα μεγάλα ΕΤΚΟ, ΛΟΕΛ, ΚΕΟ και ΣΟΔΑΠ, μπορείς να δοκιμάσεις όλα τα κρασιά, με πρώτο και καλύτερο το περίφημο Mosxatos, ένα dessert wine που στον διαγωνισμό Muscats du Monde στη Γαλλία απέσπασε το Μεγάλο Χρυσό. Στο Vlassides Winery επίσης μπορείς να τα δοκιμάσεις όλα (μεταξύ αυτών και το πολυβραβευμένο Shiraz), επιλέγοντας μάλιστα να τα συνοδεύσεις με ένα platter τυριών και αλλαντικών. Οι ξεναγήσεις στην Αγία Μαύρη γίνονται Δ-Κ 10.30 - 17.30 και στο Vlassides Winery Δ-Σ 11.00-16.00.
Η κυρία και ο κύριος Ιωαννίδης θα σε φιλέψουν με κάθε ευκαιρία.
Χρωματιστό Χωριό
Το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια πιστοποίησης χωριών με την ετικέτα «Χρωματιστά Χωριά της Κύπρου», τα οποία θα επιβραβεύονται για τον ψηλό βαθμό καθαριότητας και πράσινης συνείδησης, αλλά και για τις επιχειρήσεις τουριστικής φύσης, τα μονοπάτια της φύσης κ.λπ. Ένα από τα χωριά που πιστοποιήθηκαν φέτος, στις 30 Μαΐου, με την εν λόγω ετικέτα είναι και το Βουνί. Στην ουσία, η πιστοποίηση «Χρωματιστά Χωριά της Κύπρου» διαμορφώθηκε έχοντας ως βάση τις αρχές της αειφορίας, αποβλέποντας στην ανάπτυξη μιας νέας κουλτούρας στα χωριά, σε σχέση με τη σημασία και την αξία που έχει η διαφύλαξη και ανάδειξη της ιδιαίτερης ταυτότητας, του φυσικού πλούτου και της πολιτιστικής κληρονομιάς του κάθε χωριού, με παράλληλα οφέλη για την τοπική κοινωνία. Απώτερος στόχος είναι η προώθηση του τουρισμού υπαίθρου, του τουρισμού φύσης και του πολιτιστικού τουρισμού, με τον εμπλουτισμό της τουριστικής εμπειρίας των επισκεπτών μέσω των αυθεντικών και μοναδικών εμπειριών που προσφέρει η κυπριακή ύπαιθρος, όπως και η αναζωογόνηση των χωριών της υπαίθρου μέσω της αύξησης της αναγνωρισιμότητας και επισκεψιμότητάς τους, τόσο από Κύπριους όσο και ξένους επισκέπτες.
info
Monte Vouni, τηλ. 25943987
Ταβερνάκι της Λένιας, τηλ. 25717117, 99542803
Τάκης, τηλ. 25943631
Ωραία Ελλάς, τηλ. 25944328, 96868748
Βουνιώτικο, τηλ. 99440218
Μαχαζάκι, τηλ. 96611909
Oinou Strata, τηλ. 25944244
Καφενές του Σωκράτη, τηλ. 99414930
Φιλής, τηλ. 25945521
Κάβα Νεοκλέους, τηλ. 99403708
Vlassides Winery, τηλ. 97789560
Ayia Mavri, τηλ. 99341535, 25470225
Διαμονή
Balcony House, τηλ. 25352066, 99834719
Vouni Lodge, τηλ. 99215530
Walnut Grove, τηλ. 25942286
Οινοχώρι, τηλ. 99511587
Οίνου Στράτα, τηλ. 25944244
Vouni Collection, τηλ.99834719
Ipio Vouni Suites, τηλ.99215530
Vouni Hideaway και Lookout, τηλ.25352066, 99834719
Serenity Suites, τηλ.99226600
Vouni Clock House, τηλ.99816581
Nostos Suites, τηλ.99577140
Ble Mavi Studio, τηλ.99120878
Villa Cabernet, τηλ.25944244
Θαλασσοβούνι