ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Αεροπλάνα, θάλασσα και φοινικιές

Εσύ γνώριζες από πού πήρε το όνομά της η ακτή Μακένζι;

Είναι η πρώτη και ομολογουμένως αρκετά θελκτική εικόνα που αντικρίζει κανείς από το αεροπλάνο καθώς προσεγγίζει το Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας και αποτελεί ένα από τα γνωστότερα και δημοφιλέστερα τοπωνύμια της νοτιοανατολικής ακτής του νησιού μας, με πλήθος ντόπιων αλλά και ξένων επισκεπτών να την κατακλύζουν κατά τη μακρά, καλοκαιρινή περίοδο της Κύπρου. Η παραλία Μακένζι σίγουρα δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, έχει όμως ενδιαφέρον να ειπωθεί από πού πήρε την ονομασία της καθώς και γιατί έχει εξελιχθεί σε σημαντικό πόλο έλξης για την ευρύτερη περιοχή της Λάρνακας.

Σύμφωνα λοιπόν με την… ιστορία της ετυμολογίας της, η ονομασία Μακένζι προήλθε -πολύ απλά και πεζά- από το επίθετο ενός Σκωτσέζου κατοίκου της Λάρνακας, του κυρίου McKenzie, ο οποίος κατά τη μακρινή δεκαετία του 1940 είχε λειτουργήσει στην απόμερη και απόμακρη τότε, αμμώδη ακτή το πρώτο υποστατικό της, που βεβαίως δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μία μικρή και πρόχειρη παραθαλάσσια παράγκα, η οποία ωστόσο δεν άργησε να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς ανάμεσα στους Λαρνακείς.

«Πάμε στου Μακένζι», έλεγαν οι κάτοικοι της σαφώς μικρότερης τότε πόλης και εννοούσαν το «απάχικο» όπως θα αποκαλούσαμε με σημερινούς όρους, υποκαστικό του άνδρα από τη Σκωτία, ο οποίος ήταν νυμφευμένος με Ελληνοκύπρια και που φέρεται να διατήρησε την εκεί παράγκα του μέχρι το 1956. Η πολιτική ένταση καθώς και οι διακοινοτικές ταραχές που μεσολάβησαν τα αμέσως επόμενα χρόνια, με τον τουρκομαχαλά της Σκάλας να βρίσκεται κυριολεκτικά στο ενδιάμεσο μεταξύ του κέντρου της πόλης και της λαοφιλούς Ακτής, φαίνεται να είχαν καθοριστική επίδραση στο λουκέτο του υποστατικού του κ. Μακένζι από τη Σκωτία, η ονομασία ωστόσο έμεινε στην περιοχή και έχει διατηρηθεί με μεγάλη, θα έλεγε κανείς, επιτυχία μέχρι τις μέρες μας.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Jess Simpson (@lighttraveling)

Η απόφαση μετά την τουρκική εισβολή και το κλείσιμο του Διεθνούς Αερολιμένα της Λευκωσίας για κατασκευή νέου αεροδρομίου, νοτιοδυτικά της παραλίας, είχε ως αποτέλεσμα η ακτή να μοιραστεί, τρόπον τινά, στη μέση, ωστόσο το γεγονός αυτό δεν εμπόδισε την ανάπτυξή της, αφού στις μέρες μας η παραλία Μακένζι έχει γίνει η γνωστότερη ακτή της Λάρνακας μετά φυσικά τις περίφημες Φοινικούδες. Στα σημαντικά πλεονεκτήματα της παραλίας σημειώνεται η ήπια οικιστική ανάπτυξη χωρίς την παρουσία υψηλών κτιρίων και βεβαίως τα καθαρά, ζεστά και εξαιρετικά ήρεμα, συνήθως, νερά της, που ευλόγως αποτελούν την ιδανική απόδραση για δροσιστικές και αναζωογονητικές βουτιές, όχι μόνο εντός της Λάρνακας αλλά και από την πρωτεύουσα πόλη του νησιού, Λευκωσία.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ακτή Μακένζι είναι μάλλον η κοντινότερη παραλία στη Λευκωσία, αφού με σαράντα περίπου λεπτά οδήγημα μπορεί κανείς να βρεθεί από το κέντρο της πρωτεύουσας στην αμμουδιά. Γνωστά και δημοφιλή μπιτσόμπαρα, εστιατόρια και καφετέριες έχουν δημιουργηθεί κατά μήκος της ακτής, τα φοινικόδεντρα έχουν γίνει και εδώ σημείο αναφοράς ενώ κλασικό χαρακτηριστικό της εμπειρίας στο Μακένζι είναι τα επιβατικά αεροπλάνα που κάθε λίγα λεπτά πετούν πολύ κοντά στη θάλασσα δημιουργώντας μία εικόνα που έχει γίνει ταυτόσημη με την ακτή.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Valeria Zimina (@_lsland_)

Η βραβευμένη με γαλάζια σημαία παραλία Μακένζι διαθέτει ψιλή και ανοιχτόχρωμη γκρίζα άμμο και έχει μήκος 1000 μέτρα και πλάτος από 35 μέχρι 80 μέτρα. Στους παραθεριστές προσφέρονται όλες οι ανέσεις και διευκολύνσεις, όπως κρεβατάκια με ομπρέλες, αποδυτήρια, τουαλετες και θαλάσσια σπορ ενώ η παρουσία ναυαγοσωστών κατά τους θερινούς μήνες είναι συνεχής και αδιάλειπτη. Η εντυπωσιακή ρηχότητα των νερών είναι ένα επιπρόσθετο γνώρισμα της παραλίας Μακένζι, γεγονός που την κάνει ιδανική για μικρά παιδιά και για άτομα που δεν ξέρουν καλό κολύμπι.

Σε ό,τι αφορά τέλος στην πρόσβαση στην παραλία, αυτή γίνεται πανεύκολα τόσο μέσω ΙΧ αυτοκινήτου -παραδίπλα βρίσκεται μεγάλος και ικανοποιητικός παρακείμενος χώρο στάθμευσης όσο και με υπεραστικό και αστικό λεωφορείο που κάνει στάση σε κοντινό σημείο. Από το κέντρο της Λάρνακας η παραλία Μακένζι είναι περίπου δεκαπέντε με είκοσι λεπτά με τα πόδια.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @ew_ka_m

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Gál Petra (@galpetra)

TRAVEL: Τελευταία Ενημέρωση

X