Χτισμένο αμφιθεατρικά ανάμεσα σε ψηλά, δροσερά βουνά, διατηρώντας τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και διαθέτοντας πληθώρα ψυχαγωγικών επιλογών, το κεφαλοχώρι του Αγρού στην ορεινή Λεμεσό αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές ντόπιων και ξένων παραθεριστών για αγροτουρισμό στην Κύπρο.
Έχοντας ολόχρονα ένα μόνιμο και ιδιαιτέρως ενεργό πληθυσμο που αριθμεί κοντά στους χίλιους κατοίκους, ο Αγρός είναι παγκυπρίως γνωστός για τα ρόδα και το νερό του και τακτικά περιγράφεται ως το χωριό με τις χιλιάδες τριανταφυλλιές. Προνομιακή θεωρείται και η τοποθεσία του χωριού, καθώς βρίσκεται στο μέσο των μεγάλων πόλεων του νησιού ενώ με το σύγχρονο οδικό δίκτυο που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες δεκαετίες θεωρείται κάτι σαν ένας συγκοινωνιακός κόμβος μεταξύ Λεμεσού, Λευκωσίας και Τροόδους.
View this post on Instagram
Ο Αγρός ανήκει στη γεωγραφική περιφέρεια της Πιτσιλιάς και η θεατρική του διάταξη προσφέρει απολαυστικές πανοραμικές θέες, προς όλες σχεδόν τις κατευθύνσεις, γεγονός που σίγουρα βοήθησε στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού του.
Σημαντικό ρόλο στη λαοφιλία του έχει διαδραματίσει ωστόσο τόσο η πλούσια και μακραίωνη ιστορία του χωριού όσο και η ξακουστή προοδευτικότητα και εργατικότητα των κατοίκων του. Πέραν από την καλλιέργεια των περίφημων ρόδων του, το χωριό έχει γίνει γνωστό και για την ποικιλία φρούτων και λαχανικών που καλλιεργούνται στα εδάφη του καθώς και για την παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων και παστών κυπριακών κρεάτων όπως είναι τα λουκάνικα, η λούντζα και το χοιρομέρι.
Στα στενά δρομάκια του εντοπίζει κανείς προς πώληση και υπέροχες σπιτίσιες μαρμελάδες καθώς και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού. Οι επισκέπτες έχουν μάλιστα τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παρασκευής των εδεσμάτων σε τοπικά εργαστήρια, με δημοφιλέστερη μάλλον διαδικασία την απόσταξη του λεγόμενου ροδελαίου.
Το χωριό προσφέρει αρκετές επιλογές για διαμονή τόσο σε ξενοδοχεία όσο και σε διαμερίσματα και παραδοσιακά καταλύματα ενώ στην περιοχή λειτουργούν γνωστές ταβέρνες, καφενεία και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης. Σύμφωνα με την λαική παράδοση, σαράντα μοναχοί από την Κύζικο της Μικράς Ασίας, στα χρόνια της εικονομαχίας εγκατέλειψαν τη Μονή του Μεγάλου Αγρού και ήρθαν στην Κύπρο φέρνοντας μαζί τους την εικόνα της Παναγίας.
View this post on Instagram
Κατέληξαν στην περιοχή που είναι σήμερα ο Αγρός, έμειναν για ένα χρονικό διάστημα σε μια σπηλιά και στη συνέχεια έκτισαν καινούργιο Μοναστήρι και το ονόμασαν και αυτό όπως το αρχικό τους Μοναστήρι δηλαδή «Μονή του Μεγάλου Αγρού». Λέγεται ότι όταν κάπου στο 1692 μ.χ είχε πέσει μεγάλο θανατικό σε ολόκληρο το νησί, όσοι κάτοικοι της περιοχής σώθηκαν εγκατέλειψαν τους συνοικισμούς τους και εγκαταστάθηκαν κοντά στο Μοναστήρι. Έτσι σταδιακά δημιουργήθηκε το σημερινό χωριό που ονομάστηκε Αγρός. Αν και το 1894 το τότε Μοναστήρι καταστράφηκε, το χωριό έμεινε στη θέση του και συνεχίζει τη γνωστή πορεία.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο Αγρός φιλοξενεί ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία του νησιού. Το Μουσείο Φραγκουλίδη εγκαινιάστηκε το 2004 και στεγάζεται σε χώρο πλησίον της εκκλησίας της Παναγίας.
Ο Αγρός με την ίδρυση του συγκεκριμένου Μουσείου τιμά τον Σόλων/Σολωμό Φραγκουλίδη ένα «από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της πρώτης γενιάς των Κυπρίων καλλιτεχνών» και ταυτόχρονα έναν από τους «πρωτοπόρους ζωγράφους και αγιογράφους της Κύπρου».
Από το χωριό του Αγρού έλκουν την καταγωγή τους και γνωστές προσωπικότητες του τόπου όπως ο πρώην Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης και ο Κυριάκος Απέητος που έχει χαρακτηριστεί ως μέγας ευεργέτης του χωριού.
Εξάλλου, αυτό το Σαββατοκύριακο, 16 και 17 Ιουλίου, έχεις έναν επιπρόσθετο λόγο να επισκεφθείς τον Αγρό καθώς εκεί πραγματοποιείται το γνωστό καλλιτεχνικό φεστιβάλ «Ξαρκής».
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram