ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Στο μαγευτικό, ψηλότερο σημείο του νησιού

Εδώ όπου οι Κύπριδες νύφες των δασών, των νερών και των θαλασσών προστάτευαν τον έρωτα του Άδωνη και της Αφροδίτης

Στα 1951 μέτρα από την κορυφή της θάλασσας βρίσκεται η κορυφή Όλυμπος του Τροόδους, του βουνού που στην αρχαιότητα ήταν αφιερωμένο στον ωραίο Άδωνη από όπου εικάζεται ότι προήλθε η σημερινή ονομασία του. Ο Άδος, όπως λεγόταν ο Άδωνις στη ντοπιολαλιά μεταφράστηκε με το πέρασμα των αιώνων στο όρος άδος και σταδιακά έγινε Τρόοδος.

Η υψηλότερη βουνοκορφή της Κύπρου έχει το ίδιο όνομα με το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, που είναι πασίγνωστο από τη μυθολογία ως το σπίτι των αρχαίων θεών. Πιστεύεται μάλιστα ότι ο Όλυμπος της Κύπρου αποτελούσε κρυφό χώρο συνάντησης του Άδωνη και της Αφροδίτης, οι οποίοι με τη συνοδεία των Κύπριδων νυφών των δασών, των νερών και των θαλασσών, χαίρονταν τον έρωτά τους στις καταπράσινες βουνοκορφές.

Εξ ου βεβαίως και οι αντίστοιχες ονομασίες των σημερινών μονοπατιών της φύσης που απολαμβάνουν οι περιπατητές. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, την κορυφή Όλυμπος επισκέφθηκε και η ίδια η Αγία Ελένη με σκοπό να δημιουργήσει μοναστήρι. Λόγω όμως των δύσκολων καιρικών συνθηκών διαβίωσης τελικά η μονή φτιάχτηκε λίγο νοτιότερα στο πανέμορφο κρασοχώρι του Ομόδους. Γνωστός στις μέρες μας και ως Χιονίστρα, ο Όλυμπος αποτελεί δημοφιλές προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, τόσο τον χειμώνα με τις χιονοδρομικές του πίστες, όποτε και εάν και εφόσον χιονίσει όσο και το καλοκαίρι για δροσιά και εκδρομή μέσα στο πανέμορφο δάσος με τα αιωνόβια πεύκα.

Ο Όλυμπος βρίσκεται επάνω σε σκληρά και πυριγενή πετρώματα της οροσειράς του Τρόοδους που έχουν επιβιώσει της διάβρωσης και στέκουν εντυπωσιακά και επιβλητικά. Λόγω τόσο της κεντρικής της τοποθεσίας όσο και του ύψους της, η κορυφή του Ολύμπου μπορεί να γίνει ορατή από όλες τις πλευρές του νησιού ενώ αν φανείτε τυχεροί να βρεθείτε εκεί πάνω μέρα με καθαρή ατμόσφαιρα θα μπορέσετε να βλέπετε ταυτοχρόνως την πανοραμική θέα προς Λευκωσία, Πάφο, Λεμεσό και Λάρνακα.

Πέραν της χιονόπτωσης που δεν είναι σταθερή, η κορυφή του Ολύμπου δέχεται αναλογικά και τα υψηλότερα ποσοστά βροχόπτωσης από όλες τις περιοχές του νησιού και από αυτήν πηγάζουν μια σειρά από πολλά ρυάκια που τροφοδοτούν με νερό τους ποταμούς Διαρίζο και Καρκώτη. Ο μέσος όρος αριθμών ημερών που χιονίζει είναι περίπου 48 ημέρες τον χρόνο.

 

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Cyprus Guide | Гид по Кипру

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

TRAVEL: Τελευταία Ενημέρωση

X