Μετά από δεκαετίες μελαγχολικού μαρασμού, μία σειρά από νέα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή φανερώνουν μία ξεκάθαρη διάθεση για αναβίωση και ιδιαιτέρως δυναμικό κιόλας comeback των Πλατρών και ίσως τώρα που αρχίζει να φθινοπωριάζει και στη θερμοκρασία -όχι μόνο στο ημερολόγιο- να είναι μία πολύ καλή εποχή για να επισκεφθούμε το πάλαι ποτέ, αριστοκρατικό ορεινό θέρετρο της Λεμεσού και να εξερευνήσουμε τη νέα κινητικότητα στην περιοχή ιδίοις όμμασι .
Αν και η πραγματικότητα είναι ότι τα περισσότερα έργα, μερικά εξ αυτών ιδιαιτέρως μεγαλεπήβολα, θα χρειαστούν μερικά χρονάκια για να ολοκληρωθούν, ήδη έχουν γίνει μερικές ανακαινίσεις παλαιών ξενοδοχείων και εστιατορίων και ήδη έχουν επαναλειτουργήσει ορισμένοι χώροι που συνηγορούν στο ότι μια ημερήσια ή ακόμη και διήμερη και τριήμερη εκδρομή στις Πλάτρες έχει ήδη γίνει must.
View this post on Instagram
Ειδικότερα, ένα ιστορικό ξενοδοχείο που λειτούργησε για πρώτη φορά στα μακρινά φόρτις και μας περιμένει να αναβιώσουμε την παλιά του αίγλη είναι το γοητευτικό Petit Palais, που διαθέτει πια μοντέρνα και φινετσάτα, καλαίσθητα δωμάτια, εσωτερικό εστιατόριο που μετατρέπεται σε κρεμαστή βεράντα με πανοραμική θέα στο απέραντο δάσος και το γνωστό από παλιά υπαίθριο καφεστιατόριο στη μπροστινή του όψη, που ανέκαθεν αποτελούσε σημείο αναφοράς στο κεντρικότερο σημείο των Πλατρών.
Έπειτα, στις Πλάτρες θα κατευθυνθείς αν ψήνεσαι για βάφλες, κρέπες και κυρίως τους λαχταριστούς λουκουμάδες που προσφέρει το μοναδικό καφέ Αντώνης κάτω απ' ΄τη δροσιά των πεύκων ενώ περιττό να αναφερθούμε στο εμβληματικό Forest Park, όπου τέτοια εποχή θα πας για να απολαύσεις Brandy Sour, όπως το έπινε ο βασιλιάς της Αιγύπτου Φαρούκ καθώς και για μία σειρά από απολαυστικά ροφήματα, παγωμένα ή ζεστά καθώς και για το πλούσιο μενού των εστιατορίων του με τη μοναδική αισθητική που αποτελεί
Στο χωριό των βασιλιάδων και των ποιητών λειτούργησε πολύ πρόσφατα και ένα ιδιαίτερο εστιατόριο που λειτουργεί και ως wine bar, το όνομα και πράμα «Kings & Poets». Το ρεστο μπαρ βρίσκεται μέσα στο ξενοδοχείο Semiramis Lodge και προσφέρει προσεγμένη μεσογειακή κουζίνα όπως επίσης και μεγάλη ποικιλία φυσικά σε καλά κρασιά.
Η ονομασία του χωριού είναι Πλάτρες, αν και συνηθίζεται να αποκαλείται και Πάνω Πλάτρες, λόγω της ύπαρξης γειτονικού χωριού με την ονομασία Κάτω Πλάτρες.
Σχετικά με το πώς πήρε το όνομά του το χωριό υπάρχουν τρεις εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή το χωριό ονομάστηκε έτσι από την λέξη πλάτρα που σημαίνει «αυτή που υφαίνει και πωλεί», εξαιτίας κάποιας υφάντρας που ζούσε στο χωριό και ύφαινε και πουλούσε τα προϊόντα της.
Μια δεύτερη εκδοχή θέλει τις Πλάτρες, ως φέουδο επί Φραγκοκρατίας, να ονομάζεται πλάτρε, που στα γαλλικά σημαίνει «λευκός, γύψος». Κατά την περίοδο εκείνη, στη νότια πλευρά του Τροόδους, πάνω από τις σημερινές Πλάτρες, υπήρχε φράγκικο μοναστήρι που οι μοναχοί του ήταν ντυμένοι στα άσπρα και ονομάζονταν Πλάτραι. Από αυτό εικάζεται ότι πήρε και το όνομα του το χωριό. Τέλος, μια τρίτη εκδοχή θέλει το χωριό να παίρνει το όνομά του από την λέξη «πλάτσα», που μετά έγινε Πλάτρα και ακολούθως Πλάτρες.
Στις Πάνω Πλάτρες υπάρχουν και υπέροχα μονοπάτια της φύσης τα οποία διασχίζουν το χωριό, όπως το μονοπάτι των Καληδονιών που οδηγεί στον ομώνυμο καταρράκτη, το μονοπάτι του Μιλλομέρη που και αυτό οδηγεί στον ομώνυμο καταρράκτη και το μονοπάτι του Γεφυριού της Μηλιάς.
View this post on Instagram
Στα μέσα του περασμένου αιώνα οι Πλάτρες αποτελούσαν προορισμό για προύχοντες και βασιλιάδες και η σαγηνευτική αύρα που δεν έπαψε ποτέ να εκπέμπει το αριστοκρατικό θέρετρο της ορεινής Λεμεσού φαίνεται να αποκτά και πάλι τον παλιό, ισχυρό της παλμό. Νέα ξενοδοχεία, αναβαθμίσεις υφιστάμενων και εξαγορές μικρότερων επιχειρήσεων αναψυχής με συνολική αξία γύρω στα 100 εκατ. ευρώ αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Η ιστορία των Πλατρών επαναλαμβάνεται 100 χρόνια μετά, με επενδύσεις εκατομμυρίων να την αναβαθμίσουν, έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Δικτύου Τροόδους και κοινοτάρχης Πλατρών Παναγιώτης Παπαδόπουλος.
View this post on Instagram
View this post on Instagram