Σε ένα ωραίο τοπίο, γεμάτο με ελιές και ευκάλυπτους, είκοσι μόνο χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Λευκωσίας, με κατεύθυνση το Παλαιχώρι, βρίσκεται η κοινότητα της Αρεδιού.
Μία περιοχή που όπως μαρτυρούν οι αρχαιολογικές ανασκαφές κατοικείται από τα προϊστορικά κιόλας χρόνια! Πέραν από το προιστορικό οικισμό, κοντά στο σημερινό χωριό έχουν εντοπιστεί τάφοι από διαφορετικές περιόδους της αρχαίας Ιστορίας, όπως είναι η μυκηναϊκή, η ελληνιστική και η ρωμαϊκή ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Κοινοτικό Συμβούλιο, κατά την περίοδο των Λουζινιάν και των Ενετών το χωριό υπήρξε μεσαιωνικό φέουδο.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και μία από τις εκδοχές για την ονομασία του χωριού που τη συνδέει με την Αρετή, μια βασιλοπούλα από την Ταμασό που έκανε συχνά τον περίπατο της με το άλογό της στο χωριό και που φαίνεται να σκοτώθηκε μια μέρα όταν το άλογο για κάποιο λόγο αγρίεψε και την έριξε κάτω. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι η βασιλοπούλα Αρετή πνίγηκε στο ποτάμι καθώς προσπαθούσε να το διασχίσει με το άλογό της. Σε ό,τι αφορά στο φυσικό τοπίο, αυτό αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από πολύ παλιά ελαιόδεντρα, που καλύπτουν αρκετά δεκάρια γης ενώ πλούσια είναι η περιοχή και σε καλλιέργειες σιτηρών, λαχανικών και διαφόρων φρούτων.
Οι ψηλοί και μεγάλοι ευκάλυπτοι που βρίσκονται στις κοίτες των ρυακιών επίσης αποτελούν δείγμα κατατεθέν της Αρεδιού και όπως και σε άλλες περιπτώσεις, αυτοί φαίνεται να φυτεύτηκαν από τους βρετανούς αποικιοκράτες στα πρώτα χρόνια της κυριαρχίας τους. Ιστορική σημαντικότητα θεωρείται ότι έχει και η αρχαία κολυμβήθρα που βρίσκεται στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου και που το εσωτερικό της είναι σκαλισμένο σε σχήμα σταυρού.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κολυμβήθρα χρονολογείται από τα τέλη του 5ου και τις αρχές του 6ου αιώνα μΧ. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τα υπέροχα σπιτικά καθώς το Μουσείο Λαικής Παράδοσης που λειτουργεί στην κοινότητα είναι ένας ακόμη λόγος για να εκδράμετε στην Αρεδιού.
View this post on Instagram
View this post on Instagram