Μαρία Καραμάνου
Η μόδα αλλάζει, και μαζί της εξελίσσονται και οι αξίες που προβάλλει. Στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, ένας από τους πιο εμβληματικούς θεσμούς της βιομηχανίας, ανακοινώθηκε ένα τολμηρό βήμα προς την κατεύθυνση της ηθικής και βιώσιμης μόδας. Τα brands που συμμετέχουν στη διοργάνωση δεσμεύονται πλέον να αποκλείσουν τη χρήση δερμάτων από εξωτικά ζώα, όπως κροκόδειλοι, φίδια και άλλα, στις συλλογές τους.
Η απόφαση αυτή έρχεται ένα χρόνο μετά την απαγόρευση της γούνας στις ίδιες επιδείξεις, επιβεβαιώνοντας ότι το Λονδίνο συνεχίζει να πρωτοπορεί στον αγώνα για μια πιο ηθική προσέγγιση στη μόδα. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή πολιτικής του Βρετανικού Συμβουλίου Μόδας, David Leigh-Pemberton, «η πρωτοβουλία αυτή αντικατοπτρίζει την ανάγκη η μόδα να ακολουθεί τους κανόνες της ηθικής κατανάλωσης και της βιωσιμότητας».
Photo By @bof On Instagram
Η απόφαση αυτή είναι ένα μήνυμα στις εταιρείες υψηλής ραπτικής: οι καταναλωτές ζητούν πια προϊόντα που σέβονται το περιβάλλον και τα δικαιώματα των ζώων. Οι τσάντες, τα παπούτσια και άλλα αξεσουάρ από δέρμα κροκόδειλου ή φιδιού αντιμετωπίζονται πλέον ως ηθικό ζήτημα, με τις ακτιβιστικές ομάδες να πιέζουν για την εξάλειψή τους.
Τα τελευταία χρόνια, πολλοί μεγάλοι οίκοι μόδας, όπως η Gucci, η Chanel και η Prada, έχουν ήδη κάνει παρόμοιες κινήσεις, εγκαταλείποντας τη χρήση γούνας και υιοθετώντας βιώσιμες εναλλακτικές. Το αποτέλεσμα; Οι πωλήσεις όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν αρνητικά, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις οι εταιρείες βρήκαν νέο κοινό που εκτιμά τη δέσμευσή τους στην ηθική μόδα.
Η απόφαση της Εβδομάδας Μόδας του Λονδίνου δεν έρχεται τυχαία. Οι σύγχρονοι καταναλωτές είναι πιο ενημερωμένοι από ποτέ, και πολλοί απαιτούν από τις μάρκες να είναι διαφανείς όσον αφορά τις πρακτικές τους. Το μήνυμα είναι σαφές: η βιωσιμότητα δεν είναι απλώς μια τάση, αλλά μια απαραίτητη συνθήκη για την επιβίωση της βιομηχανίας.