Έναν κατάλογο που κατατάσσει τα μεγάλα brands μόδας με βάση τη βιωσιμότητα που χαρακτηρίζει τη λειτουργία τους δημοσιεύει το Business of Fashion κάθε χρόνο, χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια και παραμέτρους που έχουν συνταχθεί από ειδικούς σε περιβαλλοντικά ζητήματα και με βάση τους στόχους που έχει θέσει ο ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Αυτό το ευρετήριο βιωσιμότητας εξετάζει τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες του κλάδου, με βάση τα έσοδά τους του 2020, σε τρεις τομείς της μόδας: της πολυτέλειας, των αθλητικών ειδών και της μαζικής, προσιτής μόδας, του λεγόμενου «high street», δηλαδή. Οι τομείς στους οποίους εξετάζει την απόδοσή τους αφορούν τις Εκπομπές Αερίων, τη Διαφάνεια, τα Απόβλητα, τις Πρώτες Ύλες, τα Δικαιώματα των Εργαζομένων, και το Νερό και τα Χημικά.
Η λίστα με τις εταιρείες έχει ενδιαφέρον γιατί φέρνει για άλλη μια φορά στη συζήτηση το ζήτημα της βιωσιμότητας του fast fashion, καθώς τοποθετεί στις πρώτες θέσεις μία από τις κορυφαίες εταιρείες της «γρήγορης μόδας», όχι τόσο για να διαψεύσει το ότι το fast fashion είναι εξαιρετικά επιβλαβές για το περιβάλλον, αλλά για να αποδείξει πόσο επιβαρυντική είναι στο σύνολό της η βιομηχανία της μόδας. Από τη μία καταγράφονται πιο γρήγορα από ποτέ οι αλλαγές στα trends, που σημαίνει διαρκώς νέους κύκλους προϊόντων, πιέσεις στους παραγωγούς και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, καθώς τα brands θέλουν να λανσάρουν όλο και περισσότερα καινούρια σχέδια, όλο και γρηγορότερα, αλλά και βουνά σκουπιδιών από πεταμένα ρούχα κακής ποιότητας· από την άλλη, η νοοτροπία των γρήγορων εναλλαγών ισχύει και για τα ακριβότερα, luxury brands, αναδεικνύοντας την ταχύτητα σε σημαντικό κριτήριο για την επιτυχία μιας μάρκας. Ποιος λοιπόν επιβαρύνει τον πλανήτη περισσότερο;
Σύμφωνα με το σύστημα βαθμολόγησης του συγκεκριμένου δείκτη, τα brands βαθμολογούνται με πόντους για τη θετική τους απάντηση σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, με τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν μέχρι και 100 πόντους.
Οι συσχετισμοί έχουν ενδιαφέρον. Τα luxury brands έχουν τον μεγαλύτερο μέσο όρο βαθμολογίας (31), με τον συνολικό μέσο όρο του δείκτη να βρίσκεται στα 28. Ο μέσος όρος βαθμολογίας για τα brands του fast fashion και της προσιτής μόδας βρίσκεται λίγο κάτω από τον συνολικό μέσο όρο (στα 27), αλλά αυτά τα brands έχουν και την ισχυρότερη παρουσία στον δείκτη. Ωστόσο, στην κατηγορία τους βρίσκεται και η μάρκα με το εντελώς μηδενικό σκορ, και αυτός είναι ο κινεζικός όμιλος HLA. Οι μάρκες αθλητικών ειδών πετυχαίνουν μέσο όρο 26, αν και ο κορυφαίος όλων των κλάδων είναι ένα αθλητικό brand, η Puma, με σκορ 49.
Κορυφαίοι του sustainability, λοιπόν, στον τομέα της προσιτής μόδας, είναι πρώτα η Levi Strauss, με 44 πόντους, και έπειτα η H&M, με 42 πόντους, και, μάλιστα, και οι δύο αυτές εταιρείες βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα συγκρινόμενες με όλες τις εταιρείες σε όλες τις κατηγορίες της φετινής λίστας. Η Levi’s διακρίνεται στις κατηγορίες της Διαφάνειας και των Εκπομπών Αερίων, και η H&M στις κατηγορίες των υλικών και των αποβλήτων.
Ακολουθούν με τη σειρά, στην κατηγορία του fast fashion, η Inditex – μητρική των Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Οysho – , η Next, η Gap Inc. και η Fast Retailing, μητρική της Uniqlo.
Στην κορυφή της λίστας συνολικά, λοιπόν, σε όλες τις κατηγορίες, πρωτοπόρος είναι η Puma, που μάλιστα πετυχαίνει βαθμολογία 49 στα 100. Εκτός από την Puma, στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται και οι Nike και Adidas, ενώ κολοσσοί όπως οι LVMH, Fast Retailing, Hermes και Richemont μένουν εκτός συνολικής δεκάδας, η οποία διαμορφώνεται ως εξής:
1. Puma (49)
2. Kering – των brands Balenciaga, Bottega Veneta, Boucheron, Gucci, Alexander McQueen, Saint Laurent (47)
3. Levi Strauss (44)
4. H&M Group (42)
5. Burberry (41)
6. VF – των brands JanSport, Eastpak, Timberland και North Face (41)
7. PVH – των brands Calvin Klein, Tommy Hilfiger (41)
8. Nike (41)
9. Inditex (40)
10. Adidas (37)
Αν και τα μεγαλύτερα ονόματα βρίσκονται σε αυτές τις πρώτες θέσεις, και μάλιστα αποδεικνύουν ότι δεν υστερούν σε σχέση με τα ακριβότερα, luxury brands, τη στιγμή που θεωρείται ότι ενσαρκώνουν το χειρότερο πρόσωπο της μόδας απέναντι στο περιβάλλον, η βαθμολογία όλων των brands παραμένει απογοητευτική, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι μια μάρκα μπορεί να συγκεντρώσει έως 100 βαθμούς και ο μέσος όρος του δείκτη είναι οι 28.
Παραμένουν λοιπόν μεγάλες οι προκλήσεις βιωσιμότητας για τις μεγάλες μάρκες της μόδας, μόλις οκτώ χρόνια πριν από το έτος όπου υποτίθεται ότι πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το ότι οι λιανέμποροι μαζικής μόδας δεν απέχουν σημαντικά από τις επιδόσεις των κολοσσών πολυτελείας δε σημαίνει κάτι επί της ουσίας, πέρα από το ότι η μόδα συνολικά πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά, πιο δυναμικά, πιο αποτελεσματικά.
- O Johnny Depp χαρίζει τα 10 εκατομμύρια δολάρια στην Amber Heard
- Η αντίδραση της Amber Heard στο βίντεο του Johnny Depp στο TikTok
- Μπορεί ο Depp να κάνει comeback στο Χόλιγουντ μετά τη δικαστική νίκη;
- Η έπαυλη που έμενε η Heard κατά την διάρκεια της πολύκροτης δίκης... εντυπωσιάζει
- Το δημόσιο μήνυμα υποστήριξης της αδελφής της Amber Heard