Μαρία Σάββα
Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν περιστασιακή καούρα ή παλινδρόμηση οξέος. Η καούρα είναι η αντίστροφη ροή του οξέος του στομάχου στον οισοφάγο και συχνά προκαλείται από αυτό που τρώτε. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένες τροφές που είναι γνωστό ότι μειώνουν, ανακουφίζουν και βοηθούν την καούρα.
1. Δημητριακά ολικής αλέσεως
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι σπόροι που διατηρούν όλα τα μέρη του σπόρου (πίτουρο, φύτρο και ενδοσπέρμιο). Τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να καταναλωθούν στην κανονική τους τη μορφή ή αλεσμένα. Σε σύγκριση με άλλα δημητριακά, είναι καλύτερες πηγές φυτικών ινών, βιταμινών Β, σιδήρου, φυλλικού οξέος, σεληνίου, καλίου, μαγνησίου και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να είναι πλήρη τρόφιμα, όπως το ποπ κορν ή η κινόα, ή συστατικά σε άλλα τρόφιμα, όπως το αλεύρι ολικής αλέσεως στο ψωμί. Η ποσότητα των φυτικών ινών που βρίσκεται στα τρόφιμα ολικής αλέσεως μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση του οξέος του στομάχου.
Τρώτε αυτά τα δημητριακά ολικής αλέσεως: καστανό ρύζι, πλιγούρι βρώμης και ψωμί ολικής αλέσεως
2. Τζίντζερ
Το τζίντζερ έχει φαρμακευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που το καθιστούν ένα από τα καλύτερα πεπτικά βοηθήματα. Είναι αλκαλικό, που σημαίνει ότι πέφτει στην αντίθετη πλευρά της κλίμακας του pH από τα όξινα τρόφιμα. Το χαμηλό επίπεδο οξέος διευκολύνει τον ερεθισμό στο γαστρεντερικό σωλήνα. Το τζίντζερ έχει χρησιμοποιηθεί σε όλη την ιστορία για πεπτικά προβλήματα.
Προσθέστε τζίντζερ σε: Smoothies, σούπες και ανακατέψτε
3. Φρούτα και λαχανικά
Σχεδόν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά μειώνουν το οξύ του στομάχου. Τα ριζώδη λαχανικά και τα πράσινα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Τα τρόφιμα που είναι ινώδη σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι, περιορίζοντας την υπερκατανάλωση τροφής που μπορεί να συμβάλει στην καούρα.
Ωστόσο, ορισμένα φρούτα και λαχανικά μπορεί να προκαλέσουν καούρα. Το σκόρδο μπορεί να προκαλέσει καούρα και στομαχικές διαταραχές σε όσους δεν αντιμετωπίζουν τακτικά γαστρεντερικά προβλήματα. Όσοι αντιμετωπίζουν συχνά όμως μπορεί να έχουν αυξημένα συμπτώματα όταν τρώνε σκόρδο. Τα κρεμμύδια διεγείρουν την παραγωγή οξέος που μπορεί να οδηγήσει σε καούρα. Τόσο το σκόρδο όσο και τα κρεμμύδια είναι πιο δυνατά όταν είναι ωμά, αλλά μερικοί εξακολουθούν να αισθάνονται καούρα αφού τα καταναλώσουν και μαγειρεμένα.
Τα εσπεριδοειδή, όπως το γκρέιπφρουτ και το πορτοκάλι, είναι τρόφιμα υψηλής οξύτητας. Αυτό το οξύ μπορεί να χαλαρώσει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα και να προκαλέσει καούρα. Τα τρόφιμα με βάση την ντομάτα, όπως η σάλτσα μαρινάρα και το κέτσαπ, είναι επίσης πλούσια σε οξύ.
Τρώτε αυτά τα φρούτα και λαχανικά: γλυκοπατάτες, καρότα, παντζάρια, σπαράγγια, μπρόκολο και πράσινα φασόλια
4. Γιαούρτι
Τα οφέλη του γιαουρτιού είναι πολλά. Καταπραΰνει έναν ερεθισμένο οισοφάγο και είναι καλή πηγή πρωτεΐνης. Το γιαούρτι είναι επίσης ένα προβιοτικό, μια κατηγορία τροφών που περιέχουν ζωντανούς μικροοργανισμούς που διατηρούν τα καλά βακτήρια στο σώμα. Τα προβιοτικά περιέχουν συνήθως βακτήρια που προστίθενται στα υγιή μικρόβια στο έντερο σας.