ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

131 οι αναφορές για παρενέργειες στην Κύπρο - Το εμβόλιο με τις περισσότερες

Οι αναφορές διά στόματος της Αναπληρώτριας Διευθύντριας των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών.

newsroom must

Συνολικά 131 περιπτώσεις εικαζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών από εμβόλια κατά της COVID-19, έχουν προκύψει μέχρι σήμερα στην Κύπρο. Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου οι περισσότερες αφορούσαν άτομα τα οποία έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer. Οι αναφορές με το συγκεκριμένο εμβόλιο ήταν συνολικά 72.

Σύμφωνα με την κ. Παναγιωτοπούλου, οι 56 αφορούσαν το εμβόλιο της AstraZeneca και τρεις το εμβόλιο της Moderna.

Οι 21 εκ των αναφορών ήταν πιο σοβαρής μορφής και οι υπόλοιπες ήταν ήπιας μορφής.

Η κ. Παναγιωτοπούλου αναφέρθηκε σε ένα βαθμό δυσπιστίας που υπάρχει για το εμβόλιο Vaxzevria της AstraZeneca και του εμβολίου της Janssen για το οποίο υπήρξαν 6 περιπτώσεις θρόμβωσης στα 6,8 εκατ. εμβολίων που χορηγήθηκαν και ενημέρωσε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες συστάσεις από τον ΕΜΑ σχετικά με τα εμβόλια αυτά.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Κύπρος θα ακολουθήσει τις συστάσεις του ευρωπαϊκού οργανισμού όπως πράττει μέχρι σήμερα. Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο παρενεργειών, η κ. Παναγιωτοπούλου σημείωσε ότι «δεν υπάρχει φάρμακο το οποίο δεν παρουσιάζει μια ανεπιθύμητη ενέργεια».

Αν δείτε το φύλλο οδηγιών χρήσης στα κουτάκια των φαρμάκων πάντοτε αναφέρονται οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, ανέφερε. Υπάρχουν οι συνήθεις ενέργειες 1 – 10%, στις ασυνήθεις λιγότερο του 1%, στις πολύ σπάνιες που είναι 1 στους 10.000 ασθενείς. «Φανταστείτε δηλαδή στο 1 εκατ. πόσο σπάνιο είναι», είπε.

Μέχρι τις 10:00 σήμερα το πρωί χορηγήθηκαν 207.000 δόσεις εμβολίων, εκ των οποίων οι 128.023 έχουν χορηγηθεί το εμβόλιο της Pfizer, 65.070 το εμβόλιο της AstraZeneca και οι 14.180 το εμβόλιο της Moderna.  «Η εμφάνιση ασθενειών ή και θανάτου δεν σημαίνει σίγουρα συσχέτιση με το εμβόλιο», σημείωσε, εξηγώντας ότι «ένας χρονικός συσχετισμός, το πότε παίρνει κάποιος το εμβόλιο και πότε εμφανίζει μια ανεπιθύμητη ενέργεια, ή μια ασθένεια ή ακόμα και ένα θάνατο, δεν σημαίνει ότι αυτό συσχετίζεται με το εμβόλιο». «Το εμβόλιο αυτό έγινε για την αντιμετώπιση της COVID-19, δεν μας καθιστά ούτε αθάνατους, ούτε αλώβητους, ούτε άτρωτους. Επομένως, η ζωή συνεχίζεται με όλα τα συνεπακόλουθά της», είπε η κ. Παναγιωτοπούλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X