Στην εποχή μας είναι αδύνατον να ζήσουμε χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, καθώς μας είναι απαραίτητη για το μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών μας δραστηριοτήτων. Ωστόσο, -όσο απαραίτητη κι αν μας είναι- δεν παύει να αποτελεί και ένα μεγάλο κόστος, ειδικά με τις συνέπειες που έφερε ο πόλεμος ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία. Μήπως, έφτασε η ώρα για να προσέξουμε τις κινήσεις μας και να εξοικονομήσουμε (όσο μπορούμε) μερικά χρήματα;
Δείτε στη συνέχεια με ποιους τρόπους μπορούμε να το πετύχουμε:
Απενεργοποιούμε τις συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε
Αποκλείεται να μην σου έτυχε έστω και μια φορά να ξεχάσεις ανοιχτή μια συσκευή που δεν χρησιμοποιείς, για παράδειγμα τον υπολογιστή. Ακόμη κι αν δεν βγάλουμε τις συσκευές από την πρίζα, απενεργοποιώντας τες, θα εξοικονομήσουμε σημαντική ποσότητα ενέργειας, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στην καθημερινότητά μας.
Κλείνουμε το φως
Κι όμως, αυτή η τόσο απλή συνήθεια για κάποιο λόγο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη, καθώς φεύγοντας βιαστικά από το σπίτι είναι τόσο συνηθισμένο να ξεχάσεις το φως ανοιχτό σε κάποιο δωμάτιο. Ωστόσο, αν ξεκινήσεις να κλείνεις τα φώτα κάθε φορά που φεύγεις από ένα δωμάτιο θα γλιτώσεις αρκετά χρήματα από τον τελικό λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
Κάνουμε συντομότερα ντους
Το καθημερινό ντους -εκτός από ανάγκη- είναι και μια αγαπημένη συνήθεια για τους περισσότερους, αφού μας προσφέρει τη χαλάρωση που αναζητούμε μετά από μια εξαντλητική ημέρα. Ωστόσο, αν πάψουμε να γεμίζουμε την μπανιέρα και αρχίσουμε να περνάμε μόνο 4 λεπτά στο ντους, δεν εξοικονομούμε απλώς νερό αλλά θα κρατήσουμε τον θερμοσίφωνα ανοιχτό για λιγότερη ώρα, σπαταλώντας λιγότερο ρεύμα.
Γεμίζουμε το πλυντήριο πιάτων
Οι περισσότεροι δεν αντέχουμε να πηγαίνουμε για ύπνο γνωρίζοντας πως υπάρχουν άπλυτα πιάτα στον νεροχύτη. Δεν θα συμβεί τίποτα κακό, ωστόσο, αν αυτά τα πιάτα παραμείνουν μέσα στο πλυντήριο για μία μέρα παραπάνω, μέχρι αυτό να γεμίσει και να πλυθούν περισσότερα αντικείμενα μαζί.
Φροντίζουμε για τις απώλειες θέρμανσης
Στα περισσότερα σπίτια, ειδικά τον χειμώνα, παρατηρούνται σημαντικές απώλειες θέρμανσης, κυρίως από τις χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα. Συνήθως δεν δίνουμε σημασία και απλώς προσαρμοζόμαστε, αν θέλουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα ωστόσο θα χρειαστεί να προσέξουμε. Μονώνοντας επαρκώς τον χώρο μας, είτε με τη βοήθεια επαγγελματία είτε με DIY λύσεις, η ζέστη θα «παγιδεύεται» κι εμείς θα καταναλώνουμε λιγότερο ρεύμα αν χρησιμοποιούμε οποιαδήποτε άλλη συσκευή πέραν του καλοριφέρ.