ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: lace καλσόν, μίνι μαυρο φόρεμα και ankle boots
 

Η Ahoo Daryaei βγήκε από το ψυχιατρείο

Η Ahoo Daryaei και ο συμβολισμός της γενναίας διαμαρτυρίας της για τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν.

Μαρία Καραμάνου

Η Ahoo Daryaei, μια φοιτήτρια από το Ιράν, έγινε το επίκεντρο παγκόσμιου ενδιαφέροντος και σύμβολο γενναιότητας, όταν περπάτησε δημοσίως μόνο με τα εσώρουχά της σε πανεπιστήμιο της Τεχεράνης. Η τολμηρή αυτή κίνηση αποτέλεσε μία ισχυρή διαμαρτυρία κατά του υποχρεωτικού χιτζάμπ και της καταπίεσης που βιώνουν καθημερινά οι γυναίκες στη χώρα.

Αν και η Daryaei βρέθηκε αντιμέτωπη με τις ιρανικές αρχές και αρχικά οδηγήθηκε σε ψυχιατρική κλινική, τελικά αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις. Η πράξη της, όμως, πυροδότησε μια διεθνή συζήτηση για την καταστολή και τον έλεγχο που ασκείται στις γυναίκες του Ιράν και ανέδειξε την παγκόσμια ανάγκη για ισότητα και δικαιοσύνη.

«Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της υγείας της, η οποία οδήγησε στη νοσηλεία της, και τη διάγνωση της ασθένειάς της, παραδόθηκε στην οικογένειά της και δεν θα υπάρξουν κατηγορίες εναντίον της», δήλωσε ο Asghar Jahangir, εκπρόσωπος της ιρανικής δικαιοσύνης, σε δήλωση που παραθέτει το BBC.

Το μήνυμα πίσω από τη διαμαρτυρία

Η επιλογή της Daryaei να περπατήσει με τα εσώρουχά της ήταν ένας ξεκάθαρος τρόπος να εκφράσει τη διαμαρτυρία της απέναντι στην υποχρεωτική επιβολή του χιτζάμπ και τη γενικότερη καταπίεση που βιώνουν οι γυναίκες. Σε μια κοινωνία όπου το ντύσιμο ελέγχεται και η ανυπακοή τιμωρείται αυστηρά, η εικόνα μιας γυναίκας που αγνοεί αυτούς τους κανόνες γίνεται ένα δυνατό σύμβολο ελευθερίας και αντίστασης.

Οι γυναίκες στο Ιράν εδώ και δεκαετίες αγωνίζονται ενάντια σε νόμους που περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασής τους και της επιλογής τους. Η διαμαρτυρία της Daryaei δεν ήταν μόνο πράξη θάρρους αλλά και δήλωση ότι το σώμα της και οι επιλογές της δεν ανήκουν σε κανέναν άλλο πέρα από την ίδια.

Η διεθνής κατακραυγή και η σημασία της κίνησης

Η πράξη της Daryaei έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προκάλεσε αντιδράσεις παγκοσμίως. Διεθνείς οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασαν τη σύλληψή της και την κράτησή της σε ψυχιατρική κλινική, ενώ πολλές προσωπικότητες και φοιτητικοί σύλλογοι εξέφρασαν τη στήριξή τους.

Η μεταφορά της σε ψυχιατρείο, μια συνήθης πρακτική στο Ιράν για την καταστολή αντιφρονούντων, υπογραμμίζει το βάθος της καταπίεσης που ασκείται σε όσους αμφισβητούν το καθεστώς. Οργανώσεις όπως το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν κατήγγειλαν τη χρήση της ακούσιας ψυχιατρικής νοσηλείας ως εργαλείο φίμωσης, τονίζοντας την ανάγκη για διεθνή δράση κατά αυτής της πρακτικής.

Μάλιστα, τέτοια περιστατικά έχουν σημειωθεί και παλαιότερα με ένα αρκετά πρόσφατο παράδειγμα να αποτελεί η υπόθεση της Roya Zakeri, μιας νεαρής Ιρανής που βιντεοσκοπήθηκε να φωνάζει συνθήματα κατά του καθεστώτος. Ακριβώς όπως και η Ahoo, χαρακτηρίστηκε ψυχικά άρρωστη και μεταφέρθηκε στην πτέρυγα γυναικών του ψυχιατρικού νοσοκομείου Razi. 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X