Είναι πλέον γεγονός πως προχωρούμε σε μια πραγματικότητα με όσο το δυνατό λιγότερο πλαστικό στις ζώες μας. Από τις 3 Ιουλίου και μετά, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να σταματήσουν την χρήση πλαστικών αντικειμένων και να τα αντικαταστήσουν με άλλα, πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Με αυτό υπ' όψιν, αν δεν είχες κάνει το δικό σου κομμάτι μέχρι τώρα, ήρθε η ώρα να το πάρεις απόφαση και -πίστεψέ μας- όταν λέμε πως δεν χρειάζεται να κάνεις πολλά, ούτε να δυσκολευτείς καθόλου. Όλα είναι θέμα συνήθειας και οι συνήθειες υπάρχουν για να αλλάζουν.
1.Μεταλλικά καλαμάκια αντί πλαστικών. Κάθε φορά που παραγγέλλεις καφέ, κρύο ρόφημα, αναψυκτικό, αλκοολούχο, κοκτέιλ και οτιδήποτε άλλο από έναν χώρο εστίασης, έρχεται με πλαστικό καλαμάκι. Αρκετές αλυσίδες καφέ και εστιατορίων έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν χάρτινα καλαμάκια αλλά τι συμβαίνει όταν παίρνεις το ποτό σου to-go ή delivery; Πλέον υπάρχουν παντού για να αγοράσεις μεταλλικά καλαμάκια, κι αν δεν υπάρχουν, βρίσκεις σε πολλά καταστήματα online που έρχονται σε πακέτο με τσάντα μεταφοράς και βουρτσάκι καθαρισμού. Έτσι, όπου πας μπορείς να έχεις το δικό σου καλαμάκι, το οποίο αντί να πετάξεις όπως το πλαστικό θα το φυλάξεις για την επόμενη φορά. Εναλλακτικά μπορείς εύκολα να επιλέξεις να μην έρθει καλαμάκι π.χ. με τον καφέ (ήδη αρκετά καφέ δίνουν την επιλογή αυτή) και να χρησιμοποιήσεις χάρτινα. Ωστόσο, τα χάρτινα είναι κι αυτά μια μικρή παγίδα γιατί ναι μεν είναι βιοδιασπώμενα (μπορούν εύκολα να διασπαστούν και δεν θα καταλήξουν να γεμίζουν τους ωκεανούς και να καταπίνονται από ζώα) αλλά εξακολουθούν να είναι αντικείμενα μιας χρήσης που καταλήγουν να γεμίζουν το περιβάλλον είτε σε μικρά είτε σε μεγάλα κομμάτια.
2. Δεν χρειαζόμαστε πλαστικές σακούλες. Η κοινή παρερμηνεία της χρέωσης πλαστικής σακούλας από πολλούς ήταν πως ''όταν πληρώνεις για σακούλα δεν μολύνεις το περιβάλλον'' (υπήρχε όντως γραμμένο σε υπεραγορά). Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πως όταν πληρώνεις για κάτι σκέφτεσαι δύο και τρεις φορές πριν το πάρεις. Οι πλαστικές σακούλες είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τους ωκεανούς και όταν κληθήκαμε να πληρώνουμε γι' αυτές, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε εναλλακτικές. Γι' αυτό πλέον οι υπεραγορές πουλούν τσάντες πολλαπλών χρήσεων (ή tote bags) που μπορείς να μεταφέρεις μαζί σου όποτε πας για ψώνια. Επιπλέον, πολλά καταστήματα πουλούν δικές τους τσάντες με σχέδια, για να έχεις μαζί σου αυτές που σου αρέσουν. Στην χειρότερη περίπτωση, όπου θα βρεθείς σε μια υπεραγορά χωρίς μια tote bag, σίγουρα θα βρεις χάρτινα κασόνια που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να μεταφέρεις τα ψώνια σου και μετά να βγάλεις έξω για ανακύκλωση. Οι τσάντες πολλαπλών χρήσεων, όμως, είναι μια εύκολη λύση, που μπορείς να έχεις μέσα στο αυτοκίνητο μόνιμα, για να μην ξεχνάς ποτέ.
3. Το δικό σου ποτήρι, το δικό σου πιάτο. Μια ακόμα επιλογή για καφέδες που ξεκίνησε ήδη να κυκλοφορεί στις αλυσίδες καφέ είναι να παίρνεις το δικό σου ποτήρι. Τώρα, αν φτιάχνεις καφέ στο σπίτι, τα πράγματα είναι ακόμα πιο εύκολα και απλά. Υπάρχουν εκατοντάδες φανταστικά ποτήρια από τα πιο φτηνά μέχρι τα πιο ακριβά, που ανταποκρίνονται σε καθε γούστο, και που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να μεταφέρεις τον καφέ, το ρόφημα ή οτιδήποτε πόσιμο θέλεις. Το ίδιο ισχύει και για τη συσκευασία μεταφοράς φαγητού. Τα πλαστικά δοχεία μιας χρήσης. Ένα lunchbbox ή Tupperware κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν θα βρεθεί στον κάλαθο. Το ίδιο ισχύει και για τα δοχεία αλουμινίου, αλλά όπως και με τα χάρτινα, καλό θα ήταν να αποφεύγονται κι αυτά.
4. Ανακύκλωσε! Η πιο απλή λύση που πολλοί ακόμα αρνούνται να κάνουν είναι να διαχωρίζεις τα ανακυκλώσιμα υλικά. Ξέρεις πως οι πλαστικές μπουκάλες σίγουρα ανακυκλώνονται, το ίδιο και οι περισσότερες πλαστικές συσκευασίες. Το ίδιο ισχύει και με τα χάρτινα και με τα κουτάκια των αναψυκτικών. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να καθαρίσεις την συσκευασία από το περιεχόμενό της πριν το ρίξεις στην ανακύκλωση. Μπορείς είτε να γνωρίζεις την μέρα που περνά το φορτηγό ανακύκλωσης για να βγάλεις τις σακούλες σου έξω, ή να τα πάρεις ο ίδιος στους κατάλληλους καλάθους που υπάρχουν σε άπειρα σημεία στις πόλεις. Για ιδιαίτερα αντικείμενα, όπως μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, λάμπες φθορίου ή ακόμα και ρούχα, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να εντωπίσεις το Πράσινο Σημείο της περιοχής σου και σε μια βόλτα να ξεφορτώσεις ό,τι έχεις να πετάξεις. Όσο λιγότερα σκουπίδια πετάμε, τόσο το καλύτερο.
5. Νερό με μέτρο. Το πιο συχνό λάθος που κάνουμε είναι να ξοδεύουμε αλόγιστα νερό. Κλείσε τη βρύση όσο βουρτσίζεις τα δόντια, μην αφήνεις το νερό στο μπάνιο να τρέχει πριν μπεις μέσα, πρόσεξε πόσο νερό πάει άχρηστο όσο πλένεις τα πιάτα και σταμάτα να αφήνεις το λάστηχο να τρέχει με τις ώρες στην αυλή. Όλα αυτά είναι μικρές κινήσεις που και θα βοηθήσουν το περιβάλλον, και θα σου εξοικονομήσουν χρήματα.
6. Βιώσιμη μόδα. Αν αγαπάς την μόδα, μπορείς και σ' αυτό το κομμάτι να δράσεις. Πόσες φορές έχουμε αγοράσει ένα ρούχο για μια συγκεκριμένη περίσταση και δεν το φορέσαμε ποτέ ξανά; Το σημαντικό είναι να κάνουμε έξυπνες επιλογές στις αγορές μας, να αγοράζουμε ρούχα που θα φορέσουμε ξανά και ξανά, που μπορούν να φορεθούν με πολλούς και διάφορους τρόπους.
7. Μείωσε την χρήση μηχανοκίνητων οχημάτων. Τα αυτοκίνητα, οι μοτοσυκλέτες κ.τ.λ. είναι βασικός παράγοντας που συμβάλλει στην μόλυνση του περιβάλλοντος λόγω του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων θερμοκηπίου που απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα. Τα αέρια θερμοκηπίου παγηδεύουν την θερμότητα στην ατμόσφαιρα και προκαλούν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Σε μικρές αποστάσεις επίλεγε να περπατάς, για πιο μεγάλες αποστάσεις με παρέα χρησιμοποίησε όσο το δυνατό λιγότερα αυτοκίνητα (θα είναι επίσης και fun εκτός από καλό για το περιβάλλον). Χρησιμοποίησε μέσα μεταφοράς ή ποδήλατο όπου είναι εφικτό.
- 7 συμβουλές μόδας που θα σας φανούν πολύ χρήσιμες
- Earth day 2021: Η σημασία της βιώσιμης μόδας στις μέρες μας
- Έμιλυ Γιολίτη: Το sustainable μήνυμα πίσω από τις εμφανίσεις της
- Adidas: Με έμφαση στη βιωσιμότητα κυκλοφορεί 3 νέα μοντέλα Stan Smith
- Πώς η Stella McCartney έγινε η βασίλισσα της sustainable μόδας