ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: lace καλσόν, μίνι μαυρο φόρεμα και ankle boots
 

7 τρόποι για να προετοιμαστείτε κατάλληλα για συνέντευξη για δουλειά

Πώς να αφήσεις τις καλύτερες εντυπώσεις.

Είναι ένα θέμα πάντα επίκαιρο γιατί ό,τι κι αν συμβαίνει στον κόσμο πάντα θα αναζητούμε έναν χώρο εργασίας. Πολλές φορές βλέπουμε μια αγγελία εργασίας, ξέρουμε πως είμαστε κατάλληλοι για αυτή την θέση αλλά στην συνέντευξη τα χάνουμε λόγω άγχους ή κακής προετοιμασίας κι αυτά τα δύο πολλές φορές συνδέονται. Το άγχος φυσικά είναι δικαιολογημένο, αλλά είναι επίσης εύκολα διαχειρίσιμο αν έχεις προετοιμαστεί σωστά και κατάλληλα.

Έχουν γίνει πολλές έρευνες για το… homework που πρέπει να κάνεις πριν περάσεις την πόρτα της εταιρείας που, αν όλα πάνε καλά, θα σε εργοδοτήσει, και εμείς σου παραθέτουμε εφτά σημαντικά tips για να προετοιμαστείς κατάλληλα, να δείξεις τον καλύτερο σου εαυτό και, στο τέλος, να ‘’σκίσεις’’.

1.Διάβασε προσεκτικά την αγγελία, τα ζητούμενα και τις απαιτήσεις από τους υποψήφιους για τη θέση. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι τα γράψεις σε ένα ξεχωριστό χαρτί και να σημειώνεις δίπλα ποια έχεις εσύ. Αυτό συνήθως το κάνουμε προφορικά και υποσυνείδητα αλλά όταν βλέπεις κάτι γραπτώς το εμπεδώνεις περισσότερο. Έτσι, αν πληροίς τα περισσότερα, θα νιώσεις ήδη πιο αισιόδοξος και σίγουρος για τον εαυτό σου.

2. Κάνε τη δική σου έρευνα για την εταιρεία. Πριν πας στη συνέντευξη είναι καλό να ξέρεις όσο το δυνατό περισσότερα για την εταιρεία. Αφενός για να ξέρεις αν όντως ταιριάζεις εκεί και αφετέρου για να μπορείς εύκολα να κάνεις δικές σου ερωτήσεις, να απαντάς πιο γρήγορα στις ερωτήσεις που ίσως σου κάνουν και, γενικότερα, να έχεις σχηματίσει μια πρώτη εικόνα για το πού πρόκειται να πας. Η έρευνα μπορεί να γίνει μέσα από την ιστοσελίδα της εταιρείας, τα κοινωνικά δίκτυα ή, αν είναι εφικτό, δημοσιεύματα, συνεντεύξεις, άρθρα και οτιδήποτε έχει γραφτεί ή ειπωθεί για την εταιρεία αυτή ή, ίσως, τα προϊόντα που παράγει.

3. Στήσε μια μικρή συνέντευξη. Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που μπορεί να σου κάνει κάποιος σε μια συνέντευξη εργασίας αλλά, ως επί το πλείστων, είναι συνηθισμένες. Τις περισσότερες φορές αφορούν εσένα, τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά σου, τις ικανότητες σου κ.ά. Αν η συνέντευξη θα είναι πρόσωπο με πρόσωπο μπορείς να ζητήσεις από κάποιον να σου κάνει τυχαίες ερωτήσεις σχετικές με το θέμα, αν θα γίνει τηλεφωνικά, μπορεί να σου κάνει ένας φίλος ερωτήσεις μέσω τηλεφώνου κ.ο.κ. Αν πρόκειται να γίνει ψηφιακά, βεβαιώσου πως είσαι εξοικειωμένος με την εφαρμογή που θα χρησιμοποιήσεις για να αποφύγεις διάφορα απρόοπτα που κάνουμε ακόμα και σε προσωπικές βιντεοκλήσεις. Όλα αυτά θα σε βοηθήσουν να αποβάλεις μεγάλο μέρος του άγχους και να είσαι πιο καλά προετοιμασμένος για τις ερωτήσεις.

4. Προετοίμασε το πώς θα εμφανιστείς. Αυτό σημαίνει βρες τα κατάλληλα ρούχα, στα οποία θα νιώθεις άνετα και σου δίνουν αυτοπεποίθηση και που, φυσικά, είναι ευπρεπή για τον χώρο που θα βρίσκεσαι. Το ίδιο ισχύει και για τα μαλλιά σου. Άλλωστε, μόλις περάσεις το κατώφλι αυτός που θα σου κάνει τη συνέντευξη θα σε ‘’σκανάρει’’ από πάνω μέχρι κάτω.

5. Google Yourself! Στην εποχή που όλη μας η ζωή είναι μέσα στα κοινωνικά δίκτυα, μια απλή αναζήτηση μπορεί να εμφανίσει ακόμα και τις πιο… ντροπιαστικές στιγμές που είχαμε ανεβάσει κάποτε στο Facebook. Σε πολλές περιπτώσεις η εταιρεία κάνει τη δική της έρευνα για αυτούς που καλεί για συνέντευξη και, όπως εξηγεί και η Forbes, το σημαντικό είναι να μπορείς εύκολα να εξηγήσεις γρήγορα και χωρίς δισταγμό οτιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει αρνητική εικόνα για σένα.

6. Να δίνεις το 100% της προσοχής σου στη συνέντευξη. Πολλές φορές, όπως είπαμε και πριν, μόλις μπαίνουμε σε μια συνέντευξη εργασίας το άγχος μας κυριεύει και έτσι μόλις μας δοθεί μια μικρή παύση το μυαλό μας παρασύρεται σε άσχετες θεματικές. Πρέπει όμως να είσαι συγκεντρωμένος τόσο όταν μιλάς εσύ αλλά και όσο σου μιλάνε οι άλλοι. Το να κάνεις εσύ ερωτήσεις είτε διευκρινιστικές είτε γενικών γνώσεων για την εταιρεία (ακόμα κι αν ξέρεις τις απαντήσεις χάρη στην έρευνα που είχες κάνει) δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από μέρους σου και σε κάνει να φαίνεσαι πιο ελκυστικός στην τελική επιλογή.

7. Η γλώσσα του σώματος είναι εξίσου σημαντική. Να είσαι ευγενικός με όποιον κι αν συναντήσεις παρόλο που το άγχος πολλές φορές μάς κάνει να μαγκώνουμε. Εξίσου σημαντικό όμως είναι να προσέχεις τις κινήσεις σου ενώ μιλάς. Για παράδειγμα, οι πολλές κινήσεις των χεριών ναι μεν δείχνουν ζωντάνια, αλλά πολλές φορές δείχνουν και μια φλυαρία. Αν χαιρετήσεις με χειραψία (αν και τα δεδομένα στα οποία ζούμε τελευταία ίσως το αποτρέπουν) φρόντισε να σφίξεις το χέρι. Μια σφιχτή χειραψία από μέρους σου δείχνει αφενός ενδιαφέρον και θέρμη, και αφετέρου δυναμισμό. Τέλος, κοίταζε τον άλλο στα μάτια όταν μιλάς και όταν σου μιλάει. Όταν αφαιρείται το βλέμμα σου, δίνεις την εντύπωση πως αφαιρείται και η σκέψη σου.

Εν κατακλείδι, μια συνέντευξη για δουλειά είναι μια εμπειρία από την οποία έχει περάσει όλος ο κόσμος και τα έχει καταφέρει. Δεν είναι ούτε επιστήμη, ούτε κάτι δύσκολο. Όπως όλα όμως χρειάζεται η σωστή προετοιμασία για να αναδείξεις τα καλύτερα στοιχεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς σου. Δεν είναι ποτέ λάθος να είσαι λίγο πιο χαλαρός (σε φυσιολογικά πλαίσια) ούτε είναι κακό αν στις δέκα ερωτήσεις που θα κάνεις ή μία να θεωρείται αυτονόητη. Το πρώτο δείχνει πως είναι άνετος και το δεύτερο πως θέλεις να είσαι ξεκάθαρος. Αν ακολουθήσεις αυτά τα εφτά tips, το μόνο σίγουρο είναι πως θα ξέρεις πως έκανες το καλύτερο δυνατό που μπορούσες και, στην τελική, αυτό έχει σημασία.

Με πληροφορίες από Forbes, The Balance Careers και Barclay’s Life Skills

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X