Η Καθημερινή
Του Ανδρέα Κόκκινου
Στη σκιά της μετάλλαξης «Όμικρον» και με τον απόηχο της αυστηροποίησης των μέτρων που περιλαμβάνει τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από σωρεία χώρων, υποστατικών και δραστηριοτήτων ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας συναντά εκ νέου σήμερα (Δευτέρα 20/12) το απόγευμα τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής με σκοπό να τεθούν επί τάπητος νέες διαφοροποιήσεις που αφορούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Ο μεγάλος αριθμός περιστατικών (33 στο σύνολο) που αφορούν κρούσματα που σχετίζονται με την μετάλλαξη «Όμικρον» καθώς και η ανησυχία για αρκετά περισσότερα που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί, σε συνάρτηση με την επιβεβαιωμένη υπερμεταδοτικότητα και την επικράτηση της σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχει χτυπήσει πιο δυνατά από ποτέ το καμπανάκι του Υπουργείου Υγείας που βλέπει την επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας να «ξεθωριάζει» τις επερχόμενες γιορτές των Χριστουγέννων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από τους κύκλους της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής αρκετές είναι οι διαφοροποιήσεις που θα τεθούν ενώπιον του Μιχάλη Χατζηπαντέλα με φόντο τα Χριστούγεννα αλλά και τον «καυτό» (επιδημιολογικά) Ιανουάριο.
«Μαχαίρι» στις συναθροίσεις σε οικίες
Σε ένα μέτρο που είχε εφαρμοστεί και στο παρελθόν ενδέχεται να στραφούν οι νέες αποφάσεις αφού υπάρχει η πρόθεση για μείωση των συναθροίσεων σε οικίες. Η περίοδος των εορτών είθισται να φέρνει συγκεντρώσεις συγγενών και φίλων σε σπίτια, πόσο μάλιστα φέτος που το «μπλόκο» που έχει επιβληθεί σε χώρους εστίασης και διασκέδασης και αφορά ανεμβολίαστους ενδέχεται να δυσκολέψει την έξοδο μίας οικογένειας ή παρέας. Ως εκ τούτου το βάρος θα δοθεί στις συγκεντρώσεις σε σπίτια, κάτι που φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιδημιολόγους. Ο λόγος είναι πως η άνεση του σπιτιού και η απουσία οποιουδήποτε ελέγχου ενδέχεται να ευνοήσει ακόμη περισσότερο τις συνθήκες διασποράς με την πρόθεση να αφορά το πλαφόν των παρευρισκομένων από 20 σε 15 ή 10 ανά οικία.
Τηλεργασία, τηλεργασία και… περισσότερη τηλεργασία
Με εξαίρεση τις σχολικές μονάδες, πάρα πολλές είναι οι αλυσίδες μετάδοσης που φέρονται να σχετίζονται με χώρους εργασίας. Η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή έχοντας μελετήσει τα αναλυτικά στοιχεία που παρέχει η Μονάδα Ιχνηλάτησης ετοιμάζεται να προτείνει την αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να αποσυμφορήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους χώρους αυτούς με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ποσοστό που προσεγγίζει το 50%.
«Ασπίδα» στους ανεμβολίαστους
Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ της «Κ» η συντριπτική πλειοψηφία των επιδημιολόγων δεν επιθυμούσε μέτρα με φόντο οποιονδήποτε διαχωρισμό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Όπως μας αναφέρθηκε, τα στοιχεία που συνοδεύουν την μετάλλαξη «Όμικρον» δείχνουν αρκετά υψηλά ποσοστά μεταδοτικότητας και μεταξύ ατόμων που έχουν ολοκληρώσει την εμβολιαστική κάλυψη οπόταν και ο «αποκλεισμός» των ανεμβολίαστων δεν ενδέχεται να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα αφού θεωρείται πως θα συνεχίσει να υπάρχει η διασπορά ακόμα και σε χώρους που θεωρούνται Covid-Free (μόνο για εμβολιασμένους). Επίσης σε ότι αφορά το επικοινωνιακό κομμάτι μερίδα επιδημιολόγων θεωρεί πως το «μπλόκο» δε θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα αφού εκλαμβάναται σαν «εξαναγκασμός» δείχνοντας την πρόθεση για λήψη οριζόντιων μέτρων.