newsroom must
Ζούμε ίσως τις πιο κρίσιμες και καθοριστικές στιγμές για το μέλλον αυτού του τόπου, είπε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, σε ομιλία της για τη Μέρα Μνήμης Κρατητηρίων και την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, στα Κρατητήρια της Κοκκινοτριμιθιάς.
Σημείωσε ότι η κατοχική Τουρκία, παράλληλα με την επιθετική της ρητορική, κλιμακώνει και επεκτείνει τις προκλήσεις, τόσο στην Αμμόχωστο όπου επιδιώκει τη δημιουργία νέων τετελεσμένων, με απώτερο στόχο τον εποικισμό των Βαρωσίων, όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ εφαρμόζοντας την πολιτική των κανονιοφόρων.
«Δεν έχουμε δικαίωμα να υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα, να σταματήσουμε στιγμή να εργαζόμαστε για το δίκαιο της πατρίδας μας. Οφείλουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, με στόχο την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, την επανένωση της πατρίδας μας, τη θέσπιση ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας. Το χρωστάμε σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν. Που βασανίστηκαν. Που θυσιάστηκαν. Που σφράγισαν με το αίμα τους ετούτον εδώ τον χώρο. Σε όλους αυτούς που ζουν ξανά και ξανά κάθε βράδυ τον εφιάλτη του εγκλεισμού και των βασανιστηρίων», πρόσθεσε.
Όπως είπε, «δεν έχουμε δικαίωμα να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια. Όχι, έως ότου να αναπνεύσουμε τον αέρα της ελευθερίας και της επανένωσης του τόπου μας. Αυτό είναι το χρέος και η ευθύνη μας. Για εμάς, τα παιδιά μας, για την Κύπρο μας».
Η κα. Δημητρίου είπε ότι εξήντα και πλέον χρόνια από την απαρχή του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, μνημονεύουμε σήμερα εδώ τους μάρτυρες, επώνυμους και ανώνυμους, της κυπριακής ελευθερίας.
«Εξήντα και πλέον χρόνια μετά, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας απέναντι στους ήρωες μας. Θα πρέπει να διερωτηθούμε όμως εάν σταθήκαμε, όπως χιλιάδες φορές υποσχεθήκαμε, αντάξιοι τους; Αν δικαιώσαμε τις θυσίες και τους αγώνες τους; Ή αν ίσως ποτέ δεν κατανοήσαμε πραγματικά το νόημα τέτοιων θυσιών; Ας αναρωτηθούμε λοιπόν, έστω και τώρα, ποιο θα είναι το δικό μας αποτύπωμα στις επόμενες σελίδες της ιστορίας;», συμπλήρωσε.
Είπε, επιπρόσθετα, ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, απ’ το να ακολουθήσουμε τα δικά τους χνάρια.
«Να βάλουμε το συλλογικό εθνικό καθήκον πάνω από τα ευτελή και τα ατομικά. Να είμαστε ωφέλιμοι όχι κατ’ ανάγκην αρεστοί», σημείωσε.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι γιορτάζουμε και τιμούμε φέτος τα 200 χρόνια από τη λαμπρότερη στιγμή της νεότερης ελληνικής ιστορίας.
«Την εθνεγερσία του 1821 προς αποτίναξη του επί τέσσερις αιώνες οθωμανικού ζυγού που οδήγησε τελικά στη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους το 1830. Η επανάσταση του 1821, με τις ηρωικές μάχες που εκτυλίχθηκαν σε όλη τη σκλαβωμένη Ελλάδα και τις εκδηλώσεις απαράμιλλης γενναιότητας και αυτοθυσίας δεν αποτελεί κομμάτι μόνο της ελληνικής ιστορίας, αλλά συνιστά ψηφίδα της παγκόσμιας ιστορίας. Κατέδειξε σε όλους τους σκλαβωμένους λαούς, ανά την υφήλιο, τη δύναμη της ψυχής, αναδεικνύοντας παράλληλα διεθνώς, ως παράδειγμα προς μίμηση το μεγαλείο των Ελλήνων και τη δίψα για ελευθερία», κατέληξε.