ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: lace καλσόν, μίνι μαυρο φόρεμα και ankle boots
 

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η ιστορία για την απέραντη αγάπη της στα άλογα και την ιππασία

Μια λατρεμένη απασχόληση για την βασίλισσα, από τα παιδικά της χρόνια μέχρι τους τελευταίους της μήνες

Μαρία Σάββα

Με τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β' τα ΜΜΕ όλου του κόσμου και οι θαυμαστές της βασιλικής οικογένειας ανατρέχουν στο παρελθόν και θυμούνται τα όσα έκανε η Βρετανίδα μονάρχης κατά την 70χρονη παραμονή της στον θρόνο.

Σε όλη της την απίστευτη ζωή της γεμάτη καθήκοντα, υπήρχε ένα χόμπι που τη γέμιζε με μεγάλη ευτυχία. Αυτό ήταν το πάθος της για τα άλογα και τους αγώνες. Η ενασχόλησή της με το άθλημα αποκαλύπτει μια άλλη πλευρά της και επιτρέπει στον κόσμο να δει την Ελισάβετ πίσω από το στέμμα.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Λόγω του πάθους της για τα άλογα, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β' έχει μετατρέψει τις ιπποδρομίες σε άθλημα των royals.

Το πρώτο της πόνυ ήταν ένα Shetland το οποίο της δόθηκε από τον παππού της, τον Βασιλιά Γεώργιο Ε' το 1930, όταν ήταν μόλις τεσσάρων ετών και από τότε η βασίλισσα Ελισάβετ Β' έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τα άλογα και τους αγώνες σε όλη της τη ζωή.

Από το 1947 έως το 1986, όποτε η Βασίλισσα κατοικούσε στο Κάστρο του Windsor, έκανε ιππασία κατά τη διάρκεια του Trooping the Colour, μιας στρατιωτικής παρέλασης που πραγματοποιούταν στα γενέθλια της Βασίλισσας. Για 18 χρόνια, η βασίλισσα καβαλούσε μια μεγαλοπρεπή μαύρη φοράδα που της είχε δώσει η Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομική Υπηρεσία, και αφού το άλογο αποσύρθηκε, επέλεξε να καβαλήσει σε μια άμαξα, αντί να πάρει ένα νέο άλογο.

Η Βασίλισσα είχε επίσης έντονο ενδιαφέρον για την εκτροφή αλόγων και παρακολουθούσε πάντα στενά την πρόοδο των αλόγων κάθε σεζόν που είχε στο Royal Stud στο Hampton Court και σε άλλες περιοχές στο Norfolk και στο Berkshire. Ήταν τέτοιος ο αντίκτυπός της στο άθλημα που η Βασίλισσα αναγνωρίστηκε για τη συνεισφορά της στους αγώνες ως ιδιοκτήτρια και κτηνοτρόφος, με την ένταξη στο Hall of Fame της σειράς βρετανικών πρωταθλητών το 2021.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Τα άλογα που εκτρέφονται στο Royal Studs τα τελευταία 200 χρόνια έχουν κερδίσει σχεδόν κάθε μεγάλο ιππόδρομο στη Βρετανία. Μια από τις μεγαλύτερες νίκες για την βασίλισσα ήταν το 2008, όταν το δίχρονο άλογό της εισέβαλε από την τελευταία θέση για να βγάλει τα Listed Chesham Stakes κατά τη διάρκεια του Royal Ascot.

Είχε παρόμοια επιτυχία και το 1954, όταν δύο από τα άλογά της κέρδισαν τρόπαια: με τον Landau να κέρδισε το Rous Memorial Stakes και τον Aureole να κέρδισε τα Hardwicke Stakes. Και σε πιο πρόσφατους χρόνους, η Estimate (την οποία ίππευε ο Ryan Moore και ήταν εκπαιδευμένη από τον Sir Michael Stoute) που κέρδισε το Gold Cup Ascot Grou (4023m) ήταν μια νίκη που θυμόταν με περηφάνια η Αυτή Μεγαλειότητα. Θαύμασε τόσο πολύ το άλογο που έστησε ένα γλυπτό του αλόγου με το αληθινό μέγεθος του, στο εξοχικό της κτήμα στο Sandringham.

Το Royal Ascot, μια πενθήμερη εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Ιούνιο, αποδεικνύει το τεράστιο πάθος της βασιλικής οικογένειας για τα άλλογα και τις ιπποδρομίες. Να θυμίσουμε ότι η Βασίλισσα Άννα ίδρυσε το Ascot Racecourse το 1711 και το Royal Ascot αποτελεί κορυφαίο σημείο στο κοινωνικό ημερολόγιο από τότε.

Ως νεαρή πριγκίπισσα, η μετέπειτα Βασίλισσα παρακολούθησε για πρώτη φορά την εμβληματική συνάντηση αγώνων το 1945 και από τότε άνοιγε πάντα την εκδήλωση, φτάνοντας με μια άμαξα ως μέρος της βασιλικής πομπής. Σε αντίθεση με το 2020 όταν η πανδημία του κορωνοϊού την εμπόδισε να παρευρεθεί στην εκδήλωση, σπάζοντας αυτή τη μακροχρόνια παράδοση.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του Royal Ascot, η Βασίλισσα και άλλα μέλη της Βασιλικής Οικογένειας συνήθιζαν να ιππεύουν κάθε μέρα από το Κάστρο του Windsor στον ιππόδρομο του Ascot με ανοιχτές άμαξες landau, τις οποίες παρέσερναν άλογα και παρελάσαν κατά μήκος της πίστας μπροστά σε άλλους ιππείς.

Αυτή η παράδοση χρονολογείται από τη δεκαετία του 1820 και τη βασιλεία του βασιλιά Γεωργίου Δ', όταν τότε αναφερόταν ως Βασιλική Παρέλαση ή Βασιλική Οδήγηση. Σε μια επιστολή του 1825, ο «ημερολόγος» Thomas Creevey περιέγραψε τη μαγευτική σκηνή: «Ο βασιλιάς έκανε την διαδρομή προς την θέση του, με την παρουσία όλων... και του Δούκα του Wellington στο πλευρό του. Υπάρχουν άλλες τρεις άμαξες… και ένας phaeton [άμαξα δύο θέσεων] μετά από αυτόν, και νομίζω ότι 20 υπηρέτες καβαλούν τα άλογα, καθώς όλα του τα άλογα έχουν μια εξαιρετική ομορφιά, κάτι που κάνει το όλο πράγμα να φαίνεται πολύ υπέροχο».

Από κάθε άποψη, το θέαμα χιλιάδων ανθρώπων που ζητωκραυγάζουν καθώς μέλη της Βασιλικής Οικογένειας κατευθύνονται προς την ευθεία είναι εξίσου υπέροχο στη σύγχρονη εποχή. Η βασιλική πομπή έδινε πάντα στο κοινό την πρώτη του ευκαιρία να δει το χρώμα της στολής της Αυτής Μεγαλειότητας, με πολλούς στοιχηματιστές να βάζουν στοιχήματα για το χρώμα του καπέλου που θα φορούσε.

Ενώ τα αγωνιστικά χρώματα της Βασίλισσας είναι ένα μωβ κορμάκι με χρυσή πλεξούδα, κόκκινα μανίκια και μαύρο βελούδινο καπάκι με χρυσό κρόσσι, τα ντυσίματά της θα αντικατοπτρίζουν πάντα το προσωπικό της στυλ. Τα βασιλικά χρώματα των αγώνων εμφανίστηκαν στο Flemington το 1997, όταν το άλογο της Βασίλισσας έφτασε έκτο στο Might And Power στο Melbourne Cup.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Τα αγωνιστικά μεταξωτά ήταν στη βασιλική οικογένεια από τότε που ο προπάππους της Βασίλισσας, ο βασιλιάς Εδουάρδος VII, τα παρουσίασε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Ενώ το Birdcage στο Flemington είναι μια κυψέλη διασημοτήτων και αξιοσημείωτων προσωπικοτήτων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Melbourne Cup, το πιο περιζήτητο εισιτήριο στο Royal Ascot είναι η είσοδος στο Royal Enclosure, το μέρος που πρέπει να είστε αν θέλετε να συναναστραφείτε με τη βασιλική οικογένεια . Η πρόσβαση είναι εξαιρετικά περιορισμένη, καθώς πρέπει να υποστηριχθείτε από ένα υπάρχον μέλος που έχει παρακολουθήσει τέσσερα προηγούμενα χρόνια και επιβάλλεται αυστηρός ενδυματολογικός κώδικας. Οι άντρες πρέπει να φορούν ένα πρωινό κοστούμι με καπέλο, ενώ οι γυναίκες πρέπει να φορούν επίσημα αθλητικά ρούχα με καπέλο.

Η προπονήτρια αλόγων Gai Waterhouse, παρακολούθησε τους αγώνες από το Royal Box στο Ascot, μαζί με την μητέρα της βασίλισσας Ελισάβετ, και η ίδια ανάφερε, «Ένα από τα πιο ευχάριστα Ascots μου ήταν όταν ο σύζυγός μου και εγώ μπορέσαμε να γνωρίσουμε τη μητέρα της βασίλισσας. Περάσαμε περίπου μία ώρα μαζί της όταν προπονήθηκα για εκείνη. Ήταν πολύ προσγειωμένη και ενδιαφερόταν πολύ για το τι είχαμε να πούμε και τι κάναμε. Οι γνώσεις της στους αγώνες ήταν απίστευτες, όπως και της Βασίλισσας», είπε η Waterhouse.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Ένας άλλος άντρας στην ζωή της Ελισάβετ
Αν και δεν έχουν γραφτεί πολλά, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν πως η βασίλισσα Ελισάβετ ανέπτυξε έναν τρυφερό δεσμό με τον αρχι - ιπποκόμο της, Χένρι Πόρτσεστερ, γνωστό και ως «Πόρτσι». Την περίοδο εκείνοι, αρκετοί ισχυρίζονταν πως ο άντρας αυτός είναι ο πραγματικός πατέρας του πρίγκιπα Andrew, ωστόσο οι ημερομηνίες  δεν «βγαίνουν». Η βασίλισσα και ο Πόρτσι ήταν, σύμφωνα με το περιβάλλον τους, κολλητοί φίλοι, ίσως και λίγο ερωτευμένοι «με τον πιο ωραίο τρόπο». Σε αντίθεση με τον σύζυγό της που δεν είχε σχεδόν κανένα ενδιαφέρον για τα άλογα, ο Χένρι είχε τεράστια αγάπη για αυτά και παράλληλα, οι δύο τους είχαν αρκετά άλλα κοινά ενδιαφέροντα και κοινή αίσθηση του χιούμορ. 

Αυστραλιανοί δεσμοί

Η βασίλισσα θαύμαζε από καιρό τα αυστραλιανά άλογα και τους αγώνες και η βασιλική οικογένεια έχει μακρά ιστορία με αναβάτες και εκπαιδευτές από τη χώρα μας. Οι Αυστραλοί αναβάτες Edgar Britt, Arthur ‘Scobie’ Breasley AM (δεκαετία 1950), George Moore (δεκαετία 1960) και Ron Hutchinson (δεκαετία 1960) οδήγησαν όλοι για τη βασίλισσα Ελισάβετ II. Πιο πρόσφατα, η Kerrin McEvoy, ο Tommy Berry και ο Dylan Dunn είχαν τη χαρά να καβαλήσουν για την Αυτή Μεγαλειότητα τα τελευταία χρόνια.

Η Βασίλισσα έτρεξε με άλογα στην Αυστραλία κατά καιρούς, με πιο αξιοσημείωτο τον «Arabian Story» που έτρεξε έκτος στο Melbourne Cup το 1997 και ιππεύτηκε από τον Frankie Dettori.

Πιο πρόσφατα, τα άλογα της βασίλισσας, Bold Sniper και Carlton House διαγωνίστηκαν εκεί. Ο Jockey Dylan Dunn, ο οποίος ήταν μαθητευόμενος την εποχή που οδήγησε το Bold Sniper το 2016 στο Sandown, ήταν τόσο ενθουσιασμένος από τη βόλτα που άλλαξε στο διάσημο royal colours πολύ πριν βγει στην πίστα. Ο Bold Sniper εκπαιδεύτηκε για πρώτη φορά από την Gai Waterhouse πριν μεταγραφεί στους David Hayes και Tom Dabernig. Ο Dabernig έδωσε κάποια εικόνα για το πόσο εμπλεκόμενη ήταν η Βασίλισσα με τα άλογά της, δηλώνοντας εκείνη την εποχή: «Ασχολείται πολύ. Είναι αρκετά γοητευμένη. Λαμβάνει τα βίντεό της στο YouTube με το άλογο που εργάζεται κάθε εβδομάδα».

Το εθνικό δώρο της Αυστραλίας στην βασίλισσα για το Ιωβηλαιό της το 1977 ήταν το filly foal, που γεννήθηκε εκείνη τη χρονιά από τον επιβήτορα, πουλήθηκε το 1978, και ανατράφηκε από τον πατέρα του David, Colin Hayes και παραδόθηκε στη βασίλισσα το 1980 από τον πρωθυπουργό, Malcolm Fraser στο προαύλιο του Κυβερνητικού Μεγάρου, Canberra.

Η Gai Waterhouse όχι μόνο εκπαίδευσε τον Bold Sniper, αλλά φρόντιζε και τον Carlton House προτού αποσυρθεί το 2014. Εκπαίδευσε επίσης δύο άλογα για την μητέρα της Βασίλισσας. Αν και ο Carlton House δεν κέρδισε κάποιο αγώνα στην Αυστραλία, πέτυχε θέσεις στην πρώτη Ομάδα στο Ranvet Stakes (δεύτερος μετά το Silent Achiever) και τρίτος στο AJC Queen Elizabeth Stakes στο Randwick το φθινόπωρο του 2014.

Ως απόδειξη του θαυμασμού της για τους ιππείς αθλητές μας, είναι δύσκολο να ξεχάσουμε τη στιγμή που μοιράστηκε η Αυτή Μεγαλειότητα με το Black Caviar μετά την 22η συνεχόμενη νίκη της φοράδας, στο Group 1 Diamond Jubilee Stakes στο Royal Ascot. Σαφώς γοητευμένη από τον αήττητο πρωταθλητή, η Αυτή Μεγαλειότητα χάιδεψε την μύτη του Black Caviar, το οποίο το άλογο ακολούθησε με ένα άγγιγμα στο κεφάλι της, ολοκληρώνοντας μια τρυφερή στιγμή ανάμεσα σε δύο βασίλισσες.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X