

Μαρία Καραμάνου
Η ελληνική τηλεόραση και το θέατρο θρηνούν την απώλεια της αγαπημένης ηθοποιού Καίτης Κωνσταντίνου, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο. Η ηθοποιός είχε χαρίσει αμέτρητες στιγμές γέλιου και συγκίνησης μέσα από τους ρόλους της, με πιο χαρακτηριστικό εκείνον της «Σωσώς» στη θρυλική σειρά «Εγκλήματα».
Γεννημένη στις 18 Δεκεμβρίου 1963 στη Ροδοδάφνη Αχαΐας, η Καίτη Κωνσταντίνου κατάφερε να συνδυάσει σπουδές στη Φιλοσοφική και στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Αποφοίτησε το 1986, έχοντας ως συμμαθήτριες τη Μαρία Καβογιάννη και την Υρώ Μανέ.
«Ήταν αμετάκλητη η απόφασή μου να γίνω ηθοποιός και είναι τιμή μου να με αποκαλούν κωμική ηθοποιό», είχε δηλώσει.
Ο πρώτος της ρόλος ήρθε μέσα από τη θεατρική παράσταση «Εσωτερικές Φωνές» στο Θέατρο Τέχνης, ενώ η αναγνώριση ήρθε με τη συμμετοχή της σε γνωστές τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, όπως «Ο καλύτερός μου φίλος», «Το κλάμα βγήκε απ’ τον Παράδεισο» και «Οξυγόνο».
Η ερμηνεία της στη σειρά «Εγκλήματα» ως Σωσώ Παπαδήμα έμεινε αξέχαστη στο κοινό, χάρη στο μοναδικό της ταλέντο στο black humor.
«Δεν ήταν πολύ εύκολο να περάσει το σενάριο των ‘Εγκλημάτων’ στα κανάλια, αλλά και στον κόσμο τα πρώτα δύο επεισόδια δεν είχαν πάει. Μετά όμως ξέφυγε… Παρουσίασε χαρακτήρες όπως την πόρνη, μία γυναίκα που σκοτώνει τον άντρα της, είχε χαρακτήρες πολύ τολμηρούς για την εποχή».
Η ηθοποιός είχε αποδεχτεί με αγάπη την ταύτιση του κοινού με τον ρόλο της: «Δεν με ενοχλεί να μου μιλήσουν στο δρόμο, να μου πουν “τι κάνεις Σωσώ;”. Εξάλλου δεν μπορείς να τσαντίζεσαι, όταν βγαίνεις στην τηλεόραση. Αναγκαστικά ο κόσμος θα σου μιλήσει, δεν καταλαβαίνω, να το παίξουμε μετά ότι κάποιοι είμαστε; Είναι στο παιχνίδι και αυτό».
Μια από τις πιο χαρακτηριστικές της εμπειρίες ήταν όταν μια γυναίκα την πλησίασε στον δρόμο λέγοντας: «Μπορείτε να σκοτώσετε τον άντρα σας, γιατί δεν μπορώ να κάνω εγώ το ίδιο στον δικό μου;», κάτι που, όπως είχε πει, τη σόκαρε.
Η Καίτη Κωνσταντίνου απέδειξε το εύρος του ταλέντου της, όταν ανέλαβε να υποδυθεί τον Ριχάρδο Γ’ του Σαίξπηρ, έναν ρόλο που παραδοσιακά αποδίδεται σε άνδρες.
«Βασικός σκοπός του σκηνοθέτη, δεν ήταν να σταθεί μόνο στο ότι μια γυναίκα ηθοποιός κάνει έναν ανδρικό ρόλο, αλλά να τονίσει – και εκεί βασίστηκε όλη του η ιδέα να το παίξει με γυναίκα – ότι ο Ριχάρδος στην ουσία είναι ένα άφυλο πλάσμα. Ένα πλάσμα που στήνει όλο το παιχνίδι της εξουσίας, οπότε θα ήταν ενδιαφέρον κατά την άποψη του, να μην έχει φύλο».
Η Καίτη Κωνσταντίνου είχε μιλήσει δημόσια για το πώς μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα της, ο οποίος έφυγε από τη ζωή όταν εκείνη ήταν μόλις 8 ετών.
«Η μητέρα μου μας μεγάλωσε μόνη της με την αδερφή μου. Η μητέρα μου ήταν πολύ προστατευτική, ήταν αφιερωμένη στον ρόλο της μητέρας, έσπειρε φοβερή αγάπη σε εμένα και την αδερφή μου και ήταν αρκετά δυναμική, ώστε να μπορέσει να τα βγάλει πέρα. Δεν αισθάνθηκα άτυχη και αδικημένη, αισθάνθηκα ότι μου έλειπε ο πατέρας μου».
Η Καίτη Κωνσταντίνου αφήνει πίσω της μια σπουδαία καριέρα γεμάτη εμβληματικούς ρόλους και μία ιδιαίτερη σχέση αγάπης με το κοινό. Η αίσθηση του χιούμορ, η ευφυΐα και το ταλέντο της θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη όσων την παρακολούθησαν.