ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Είναι πειραγμένες οι δημοσκοπήσεις των εκλογών;

Η αλήθεια πίσω από τις δημοσκοπήσεις και οι στρατηγικές ανάλυσης.

Μαρία Καραμάνου

Η εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ το 2024, με την Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ να διεκδικούν την προεδρία, έχει προσελκύσει την προσοχή των αναλυτών και του κοινού. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις που καταγράφουν την υποστήριξη των ψηφοφόρων για τους δύο υποψηφίους εγείρουν αμφιβολίες, καθώς κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα μπορεί να είναι παραπλανητικά.

Πολλές από τις πιο σοβαρές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κούρσα είναι πάρα πολύ αμφίρροπη, με τις διαφορές μεταξύ Χάρις και Τραμπ να είναι οριακές στις κρίσιμες πολιτείες. Ο ιστότοπος FiveThirtyEight, για παράδειγμα, καταγράφει σχεδόν απόλυτες ισοπαλίες σε πολιτείες-κλειδιά όπως η Πενσιλβάνια και η Νεβάδα. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αυτές δεν είναι πειστικές για όλους τους αναλυτές.

Ο Τζόσουα Κλίντον, καθηγητής πολιτικών επιστημών, εκφράζει αμφιβολίες σχετικά με το πόσο ακριβείς είναι οι δημοσκοπήσεις, υποστηρίζοντας ότι οι δημοσκόποι μπορεί να «πειράζουν» τα αποτελέσματα προκειμένου να συμμορφωθούν με άλλες έρευνες. 

Σε πρόσφατη μελέτη του που δημοσιεύθηκε από το NBC, ο ειδικός στις δημοσκοπήσεις, Κλίντον, υποδεικνύει ότι οι διαφορές στις έρευνες είναι συνήθως πολύ μικρές και ότι οι δημοσκόποι μπορεί να είναι αυτοί που επηρεάζουν την φαινομενική ομοφωνία των αποτελεσμάτων, αντί οι ψηφοφόροι. Ο Κλίντον αναφέρει ότι όταν οι δημοσκόποι παρατηρούν σημαντικές διαφορές στις προτιμήσεις, είναι πιθανό να επιλέξουν να τροποποιήσουν τα αποτελέσματα ώστε να εναρμονιστούν με άλλες έρευνες, προκειμένου να προστατεύσουν τη φήμη τους.

Επιπλέον, τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων βρίσκονται σε μια δύσκολη θέση, καθώς αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη και προκλήσεις στην επικοινωνία με τους ψηφοφόρους. Η αύξηση της χρήσης smartphones και οι δυνατότητες φραγής κλήσεων καθιστούν πιο περίπλοκο το έργο των δημοσκόπων. Οι ψηφοφόροι είναι πιο επιφυλακτικοί, γεγονός που καθιστά δύσκολη την προσέγγισή τους και την έγκυρη καταγραφή των απόψεών τους.

Η εμπειρία των προηγούμενων εκλογών ενισχύει την επιφυλακτικότητα. Οι δημοσκόποι αποδείχθηκαν ανακριβείς τόσο το 2016, όταν ο Τραμπ κέρδισε τη Χίλαρι Κλίντον, όσο και το 2020, όταν ηττήθηκε από τον Τζο Μπάιντεν. Αυτές οι αποτυχίες, όπως η υποεκτίμηση της ψήφου των λευκών ανδρών χωρίς πτυχίο, ενδέχεται να επαναληφθούν.

Υπάρχουν, μάλιστα, ειδικοί που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο ένας από τους δύο υποψηφίους να επικρατήσει με καθαρή διαφορά σε κρίσιμες πολιτείες, κάτι που αναφέρει και ο Ου. Τζόζεφ Κάμπελ, καθηγητής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο στην Ουάσιγκτον. Οι δημοσκοπήσεις, αν και κρίσιμες για την εκτίμηση των τάσεων, δεν είναι απαραίτητα απόλυτα ακριβείς και η εικόνα μπορεί να αλλάξει δραματικά καθώς πλησιάζει η ώρα των αποτελεσμάτων.

Μάλιστα, ο Κάμπελ δήλωσε: «Αλλοιώνουν λιγάκι παραπάνω από τα δεδομένα τους για να τα ευθυγραμμίσουν με τα αποτελέσματα των άλλων. Αυτό είναι κάτι "δύσκολο να το αποδείξεις", αλλά το "υποπτεύονται" πολλοί, καθώς ανταποκρίνεται στο "ένστικτο της αγέλης". Όπως στις εκλογές του 1980. Τότε, "όλες οι δημοσκοπήσεις υπεδείκνυαν πολύ αμφίρροπη κούρσα του (Δημοκρατικού) προέδρου Τζίμι Κάρτερ και του Ρεπουμπλικάνου (διαδόχου του) Ρόναλντ Ρέιγκαν", αλλά τελικά ο δεύτερος τον σάρωσε, "με διαφορά σχεδόν 10%". Δεν λέω πως θα ξαναγίνει κάτι τέτοιο το 2024, αλλά πρέπει να το κρατήσουμε στο νου μας» 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X