ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: lace καλσόν, μίνι μαυρο φόρεμα και ankle boots
 

Ελλάδα: Έρευνα για τις καταγγελίες στη γυμναστική διέταξε η εισαγγελέας

Συγκρότηση τριμελούς επιτροπής για τη διερεύνηση των καταγγελιών

newsroom must

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενδέχεται να προσφύγουν οι 22 αθλητές και αθλήτριες της ελληνικής γυμναστικής που κατήγγειλαν προπονητές για ψυχολογική και σωματική βία αλλά και σεξουαλική παρενόχληση, καθώς ο δικηγόρος τους Αλέξανδρος Αδαμίδης δέχθηκε ανάλογες καταγγελίες και από αθλήτριες από την Ολλανδία και το Βέλγιο. Στο μεταξύ, η αρχική καταγγελία των 22 παλαιών αθλητών της ενόργανης κοντεύει να μετατραπεί σε… χιονοστιβάδα, διότι σε αυτή αναμένεται να προστεθούν και παρόμοια περιστατικά από αθλήτριες της ρυθμικής. Στο μεταξύ, η επιστολή των 22 αθλητών προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Την έρευνα διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου και θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Απόστολος Ανδρέου.

Είκοσι αθλητές και δύο αθλήτριες κοινοποίησαν επιστολές στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Ομοσπονδία και στον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Στην επιστολή, την οποία μεταξύ άλλων υπογράφουν τρεις από τις κορυφαίες της ενόργανης του παρελθόντος, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «οι προπονητές για να συνετίσουν τους αθλητές τους χτυπούσαν με σφαλιάρες και κλωτσιές», υπήρχαν αγγίγματα στα γεννητικά όργανα με πρόσχημα τη βελτίωση της ευλυγισίας, και σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», παρόλο που οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν παραγραφεί (σ.σ. οι υποθέσεις αρχίζουν από το 1985), υπάρχουν και κάποιες για τις οποίες αυτό δεν ισχύει. Ανάμεσα σε αυτές υπάρχει και μία καταγγελία από αθλήτρια της ρυθμικής, η οποία είχε απασχολήσει και την Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος χωρίς κάποιο αποτέλεσμα. Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε καταγγελθεί το 2016.

«Οι αθλήτριες και οι αθλητές προχώρησαν σε αυτές τις καταγγελίες από αγάπη για το άθλημα και όχι για να του κάνουν κακό. Εξαιτίας αυτών που βίωσαν απομακρύνθηκαν από το άθλημα. Οι καταγγελίες έχουν γίνει πριν από τις εκλογές της Ομοσπονδίας αλλά δεν τις δημοσιοποιήσαμε για να μην αποτελέσουν αντικείμενο προεκλογικής διαμάχης. Πήραν θάρρος από τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου. Κάποιες από τις καταγγελίες έχουν παραγραφεί. Από ανθρώπινης πλευράς όμως δεν υπάρχει παραγραφή», δήλωσε στην «Κ» ο δικηγόρος των αθλητών Αλέξανδρος Αδαμίδης.

Οταν η καταγγελία των αθλητών και των αθλητριών είδε το φως της δημοσιότητας δεκάδες παλιές αθλήτριες επικοινώνησαν με τους παλαιούς συναθλητές τους για να τους αναφέρουν παρόμοια περιστατικά. Ετσι, εφόσον οι νέες περιπτώσεις πάρουν μορφή επίσημης καταγγελίας, ενδέχεται ο αριθμός των καταγγελλομένων να ξεπεράσει τους 50. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πολλοί από τους προπονητές που ενέχονται σε αυτές τις καταγγελίες δεν βρίσκονται πλέον στον χώρο. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που εξακολουθούν να προπονούν, ενώ άλλοι ασχολούνται με τη γυμναστική από τη θέση του παράγοντα.

Το Δ.Σ. της ΕΓΟ πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση και εξέφρασε την πρόθεσή του για να βοηθήσει ώστε να έλθουν όλα στο φως. Μάλιστα, συγκρότησε τριμελή επιτροπή για τη διερεύνηση των καταγγελιών.

Πηγή: kathimerini.gr

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X