ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Elon Musk: Εμφύτευσε τσιπ σε εγκέφαλο ανθρώπου

Ο πρώτος ασθενής της Neuralink μπορεί να ελέγξει ποντίκι υπολογιστή με τη σκέψη του.

Μαρία Καραμάνου

Η ανακοίνωση του Elon Musk σχετικά με την ανάρρωση του πρώτου ασθενούς που εμφυτεύτηκε με τσιπ στον εγκέφαλό του από την Neuralink είναι ενθαρρυντική. Η ικανότητα του ασθενούς να ελέγχει με τη σκέψη του το ποντίκι εντός υπολογιστή αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην εξέλιξη της τεχνολογίας που επικοινωνεί με τον εγκέφαλο.

Η επιτυχής ανάρρωση του ασθενούς χωρίς παρενέργειες είναι σημαντική για το μέλλον της τεχνολογίας εμφύτευσης τσιπ στον εγκέφαλο και δείχνει τις δυνατότητες της για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ατόμων με κινητικές αναπηρίες ή άλλες αναπηρίες.

Η έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών για την επιστρατεία ανθρώπων για τις πρώτες δοκιμές αποτελεί σημαντικό βήμα προς την εφαρμογή της τεχνολογίας της Neuralink στην πράξη. Ο σκοπός αυτών των δοκιμών είναι να προσφέρουν νέες δυνατότητες σε άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά τραύματα ή αναπηρίες, επιτρέποντάς τους να αλληλεπιδρούν με τους υπολογιστές μόνο με τη σκέψη τους.

Παρά το γεγονός ότι η Neuralink πέρυσι ανακοίνωσε ότι αναζητούσε υποψήφιους για τις πρώτες δοκιμές της, η ταυτότητα του πρώτου ασθενή που χρησιμοποιήθηκε για την εφαρμογή του τσιπ στον εγκέφαλο δεν έχει γίνει γνωστή. Η εταιρεία ανέφερε ότι ενδιαφερόταν για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας όπως η τετραπληγία λόγω τραυματισμού του αυχενικού νωτιαίου μυελού ή η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), γνωστή και ως Νόσος του Λου Γκέριγκ.

Το Hastings Center, ένα ανεξάρτητο ερευνητικό ινστιτούτο, κατήγγειλε πρόσφατα την προσέγγιση της Neuralink ως «Επιστήμη μέσω δελτίου τύπου», καθώς η εταιρεία δεν παρείχε επίσημες ενημερώσεις για τη δοκιμή που πραγματοποίησε. Το ινστιτούτο επεσήμανε ότι ένα τόσο σημαντικό πείραμα, το οποίο περιλάμβανε ένα ευάλωτο άτομο, θα έπρεπε να περιλαμβάνει επίσημη αναφορά και ενημέρωση προς το κοινό.

Photo By @groundnews On Instagram

«Όταν το άτομο που πληρώνει για ένα ανθρώπινο πείραμα με τεράστιο οικονομικό μερίδιο είναι η μοναδική πηγή πληροφοριών, τα βασικά ηθικά πρότυπα δεν έχουν τηρηθεί», δήλωσε ο Άρθουρ Κάπλαν, πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής Δεοντολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και ο Τζόναθαν Μορένο, καθηγητής ηθικής του πανεπιστημίου.

Παρόλο που η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δεν απαιτεί αναφορά για πρώιμες μελέτες όπως η δοκιμή που πραγματοποίησε η Neuralink, οι επαγγελματίες υγείας που συμμετέχουν σε αυτήν έχουν ηθική ευθύνη να είναι διαφανείς. Όπως σημειώθηκε, δεν υπάρχει κάποιο τεχνικό ρυθμιστικό πλαίσιο που να απαλλάσσει τους επαγγελματίες από τις ηθικές τους υποχρεώσεις για διαφάνεια και ενημέρωση του κοινού. Αυτό προστατεύει τους ανθρώπους από τον κίνδυνο να λαμβάνουν ψεύτικες ελπίδες, ιδίως εκατομμύρια άτομα με σοβαρές νευρολογικές παθήσεις. Ωστόσο, η Neuralink δεν έχει απαντήσει ακόμη σχετικά με αυτές τις παρατηρήσεις.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X