Λήδα Αντωνίου
Της Έλενας Αποστόλου
Μοντάζ Λοΐζος Λοΐζου
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας, που αναμένεται να αποτελέσει «διαβατήριο» για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Σε αναμονή βρίσκονται τα κράτη μέλη της Ε.Ε. για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τελικής έγκρισης των φακέλων τριών εμβολίων, μέχρι το τέλος του 2020.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους σχεδιασμούς αλλά και τις επίσημες ανακοινώσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από πλευράς Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, η Κύπρος μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύναψε συμβόλαια με 6 εταιρείες. Από τις 3 (ΑSTRA ZENECA, JJ JANSSEN, BIONTECH/PFIZER) θα λάβει πάνω από 1.7 εκατ. δόσεις εμβολίου, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία παραγγελιών και με τις άλλες 3 εταιρείες.
Στην Κύπρο το πρώτο εμβόλιο που θα αφιχθεί θα είναι αυτό της Pfizer, με την πρώτη παρτίδα των 49 χιλιάδων δόσεων να παραδίδεται μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2021, και στις 12 Ιανουαρίου θα μεταφερθούν στις φαρμακευτικές αποθήκες η δεύτερη παρτίδα εμβολίου, αυτή τη φορά της AstraZeneca όπως αποκάλυψε την περασμένη Δευτέρα η ηλεκτρονική «Κ».
Ο υπουργός Υγείας, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς την «Κ», υπογράμμισε ότι «η άφιξη της πρώτης παρτίδας εμβολίων τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, ίσως τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου, είναι κάτι που πρέπει να μας αναπτερώσει το ηθικό και να μας πεισμώσει περισσότερο».
Είπε επίσης ότι με τις ποσότητες που αναμένουμε να παραλάβουμε, αν ισχύουν τα χρονοδιαγράμματα, είτε από τη Μoderna είτε την Pfizer είτε την Astrazeneca, αναμένουμε ότι θα πάρουμε τουλάχιστον μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου εμβόλια για την κάλυψη 150.000 ατόμων.
Όσον αφορά τον αριθμό των εμβολίων που αναμένονται τον Ιανουάριο, ο κ. Ιωάννου ανέφερε η Pfizer είχε θέσει χρονοδιάγραμμα για την παροχή στο τέλος Δεκεμβρίου 48.000 δόσεων (για 24.000 άτομα).
Η AstraZeneca, πρόσθεσε, ήταν για 160.000 δόσεις, αν και δεν έχει πάρει ακόμα αδειοδότηση. Αν τηρηθούν, είπε, τα χρονοδιαγράμματα, ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού θα έχει τη δυνατότητα να εμβολιαστεί μέχρι τις αρχές Μαρτίου.
Η ανοσία
Το 2021 θα είναι κρίσιμη χρονιά: από την έκταση των εμβολιασμών θα κριθεί αν θα χαλαρώσουν τα μέτρα δημόσιας υγείας.
Οι επιστήμονες εκτιμούν πως θα είμαστε καλύτερα στην αρχή του καλοκαιριού και ακόμα καλύτερα στο τέλος του φθινοπώρου του 2021.
Επισημαίνουν, επίσης, πως δεν είναι μόνο η ατομική προστασία του καθενός από εμάς, αλλά είναι και η συλλογική ανοσία που θα δημιουργηθεί μετά από τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Συνεπώς όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιαστούν τόσο θα προστατεύεται ο καθένας από εμάς.
Ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέφερε ότι για να υπάρξει ανοσία πρέπει να περάσουν 3 εβδομάδες, δηλαδή να βάλει και την δεύτερη δόση του εμβολίου κάποιος και να περάσουν και κάποιες μέρες μετά.
«Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν για παράδειγμα 7 Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου θα αποκτήσουν ανοσία πλέον. Θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο οι εμβολιασμοί αλλά η ανοσία θα φτάσει στο 100% αρχές Φεβρουαρίου» ανέφερε ενδεικτικά.
Επιστροφή στην κανονικότητα;
Φυσικά και ο κύριος Ιωάννου, όσον αφορά την επιστροφή στην κανονικότητα, όπως την ξέραμε και προ κορωνοϊού, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Κληθείς να πει κατά πόσο θα ισχύουν μέτρα και αφού αρχίσουν οι εμβολιασμοί, απάντησε θετικά.
«Μέτρα φυσικά θα εξακολουθήσουν να ισχύουν μέχρι να υπάρξει η κάλυψη του ποσοστού που απαιτείται, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς είναι στο 70%» είπε, συνιστώντας στον κόσμο να κάνει υπομονή.
Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι
Οι οδηγίες για τους πρώτους εμβολιασμούς κατά του COVID-19 δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρώτοι θα εμβολιαστούν οι επαγγελματίες υγείας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Κατά προτεραιότητα θα εμβολιαστούν ενήλικες με μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από τη λοίμωξη που είναι: άτομα άνω των 65 ετών, άτομα που διαμένουν σε μονάδες χρόνιας φροντίδας και με υποκείμενα νοσήματα, καρδιολογικά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονολογικά προβλήματα, χρόνια νεφρική νόσο, καρκίνο, νοσήματα που προκαλούν σοβαρή ανοσοκαταστολή, αιμοσφαιρινοπάθειες και παχυσαρκία.
Προτεραιότητα στον εμβολιασμό, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα έχουν και οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής. Στρατιωτικοί, στρατευόμενοι, αστυνομία, δυνάμεις ασφαλείας. Εργαζόμενοι στα σώματα προστασίας του πολίτη, οδηγοί μέσων μαζικής μεταφοράς, εργαζόμενοι στην καθαριότητα-οίκους ευγηρίας, ιδρύματα, δομές–φυλακές, στρατόπεδα, μετανάστες και εργαζόμενοι στην αλυσίδα τροφίμων.
Πηγή: Η Καθημερινή