Ελπίδες ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας του κορωνοϊού δημιουργούν οι ανακοινώσεις της Pfizer και της Moderna για την πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα των πειραματικών εμβολίων τους. Η διαπίστωση ότι τα εμβόλια αυτά πράγματι δουλεύουν αποτελεί μία ενθαρρυντική ένδειξη και για εκείνα που αναπτύσσουν άλλες εταιρείες, όπως η AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η Johnson & Johnson. Καθώς όλα δείχνουν ότι τους επόμενους μήνες η ανθρωπότητα θα έχει στα χέρια της δύο, τρία ή και περισσότερα εμβόλια, το επόμενο ερώτημα είναι το πόσο θα κοστίσουν τα σκευάσματα αυτά και ποιες κυβερνήσεις θα μπορέσουν να τα εξασφαλίσουν πρώτες.
Moderna
Τον Αύγουστο, η αμερικανική εταιρεία Moderna είχε δηλώσει ότι χρεώνει από 32 έως 37 δολάρια ανά δόση για το εμβόλιό της, ενώ κάνει καλύτερη τιμή στους πελάτες που αγοράζουν πάρα πολλές δόσεις.
Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της Moderna πρέπει να γίνεται σε δύο δόσεις, οι οποίες χορηγούνται με χρονική απόσταση τεσσάρων εβδομάδων η μία από την άλλη.
Το εμβόλιο αυτό φαίνεται πως είναι μέχρι στιγμής αρκετά ακριβότερο από τα υπόλοιπα, διαπιστώνει το CNBC. Το πρόγραμμα Covax του ΟΗΕ θα επιδοτήσει τη διανομή εμβολίων στις φτωχότερες χώρες, όμως ακόμα και έτσι, η τιμή του ενδέχεται να είναι απαγορευτική για κάποιες κυβερνήσεις.
Η Moderna έχει δηλώσει ότι αναμένεται να έχει έτοιμες περίπου 20 εκατ. δόσεις για την αμερικανική αγορά έως τα τέλη του έτους και προγραμματίζει να κατασκευάσει από 500 εκατ. έως 1 δισ. δόσεις που θα διατεθούν παγκοσμίως το 2021.
Έχει ήδη δεσμευτεί να προμηθεύσει τις ΗΠΑ με 100 εκατ. δόσεις, ενώ ο Καναδάς έχει παραγγείλει 56 εκατ. δόσεις, η Βρετανία 50 εκατ. δόσεις και η Ελβετία 4,5 εκατ. δόσεις.
Pfizer-BioNTech
Το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech κοστίζει περίπου 20 δολάρια ανά δόση και πρέπει να χορηγείται σε δύο δόσεις, με απόσταση 21 ημερών η μία από την άλλη.
Οι εταιρείες είναι έτοιμες για να στείλουν κούτες στο μέγεθος βαλίτσας που περιέχουν τα εμβόλια, από τα κέντρα διανομής τους στο Μίσιγκαν και στο Βέλγιο, γεμίζοντας έως και 24 φορτηγά την ημέρα, ώστε 7,6 εκατ. δόσεις να φτάνουν στα κοντινά αεροδρόμια μέσα σε ένα 24ωρο. Όμως, με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο διατηρείται στους -70 βαθμούς Κελσίου, η μεταφορά του αποτελεί μία δύσκολη υπόθεση.
Η Pfizer και η BioNTech έχουν συμφωνήσει να παραδώσουν 300 εκατ. δόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 120 εκατ. δόσεις στην Ιαπωνία και 100 εκατ. δόσεις στις ΗΠΑ. Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Αυστραλία και Χιλή έχουν αγοράσει τουλάχιστον 10 εκατ. δόσεις η κάθε μία.
AstraZeneca-Οξφόρδη
Τα αποτελέσματα από τις έρευνες της AstraZeneca με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναμένονται πριν από τα τέλη του έτους, με τους επιστήμονες να στοχεύουν σε ένα σκεύασμα που θα διατηρείται σε απλό ψυγείο.
Πληροφορίες των Financial Times θέλουν το εμβόλιο, που γίνεται σε δύο δόσεις, να κοστολογείται στα 3-4 δολάρια. Η AstraZeneca έχει δεσμευτεί να μην βγάλει κέρδος από το εμβόλιο όσο διαρκεί η πανδημία, αλλά ενδέχεται να αρχίσει να χρεώνει υψηλότερες τιμές από τον Ιούλιο του 2021 και μετά.
ΗΠΑ και Ινδία έχουν ήδη παραγγείλει 500 εκατ. δόσεις από αυτό το εμβόλιο, η ΕΕ έχει κλείσει συμφωνία για 400 εκατ. δόσεις και το πρόγραμμα Covax του ΟΗΕ έχει παραγγείλει 300 εκατ. δόσεις.
Johnson & Johnson
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson γίνεται σε μία δόση και άρα έχει ένα πλεονέκτημα έναντι των άλλων.
Το σκεύασμα φυλάσσεται σε απλό ψυγείο και σύμφωνα με το CNBC, κοστίζει περίπου 10 δολάρια ανά δόση.
Η ΕΕ έχει παραγγείλει 200 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο της J&J, οι ΗΠΑ 100 εκατ. δόσεις, ο Καναδάς 38 εκατ. δόσεις και το Ηνωμένο Βασίλειο 30 εκατ. δόσεις.
Πηγή: Kathimerini.gr