Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε: η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού κατάφερε να αλλάξει όλα μας τα δεδομένα και να μας κάνει να αναλογιστούμε την ίδια μας την ζωή. Όσο, μάλιστα, περνάνε οι μέρες και δεν βλέπουμε κάποια ουσιαστική αλλαγή, αγχωνόμαστε όλο και πιο πολύ και προσπαθούμε να κατανοήσουμε τα ακατανόητα. Μερικές στιγμές, πιάνουμε τον εαυτό μας να γελάει και να σκέφτεται πως αν κάποιος μας έλεγες πως θα βιώσουμε μια πανδημία πριν από μερικούς μήνες, θα τον βγάζαμε τρελό. Κι' όμως το ζούμε και προσπαθούμε να το κατανοήσουμε. Αν δυσκολεύεστε όμως να αντιληφθείτε τα όσα συμβαίνουν, ή απλώς αν αγαπάτε το γράψιμο, τότε το καλύτερο πράγμα που έχετε να κάνετε για να αντιληφθείτε την νέα πραγματικότητα είναι να δημιουργήσετε ένα προσωπικό ημερολόγιο.
Πώς μπορείτε να το κάνετε; Καταρχάς θα πρέπει να βρείτε έναν τίτλο. Ο πιο κλασικός είναι "Ημερολόγιο Κορωνοϊού"... ωστόσο εγώ θα προτιμούσα "Οι σκέψεις μου για την πανδημία που μας άλλαξε την ζωή". Εσύ όμως, μπορείς να επιλέξεις ότι σε εμπνέει! Στην συνέχεια θα πρέπει να ξεκινήσεις να γράφεις τα όσα ζεις ή σκέφτεσαι κάθε ημέρα. Έτσι, όχι απλώς θα τα βγάλεις από μέσα σου, αλλά θα κατανοήσεις με μεγαλύτερη ευκολία την νέα μας πραγματικότητα.
Αν θέλετε να πάρετε το ημερολόγιο σας ένα βήμα παραπέρα, καλό είναι κάθε φορά που γράφετε, να σκέφτεστε πρώτα τι θέλετε να πείτε και γιατί πρέπει κάποιος να το διαβάσει. Έπειτα καλό είναι να χωρίζετε τις σκέψεις σας σε ενότητες και να έχετε στο μυαλό σας πως η συνοχή των προτάσεων και η σωστή σύνταξη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Αν όμως δυσκολεύεστε, no worries! Σημασία έχει να εκφράσετε τα συναισθήματά σας ελεύθερα.
Όσο αφορά το γράψιμο ενός ημερολογίου, το Πανεπιστήμιο Write State έχει δημοσιεύσει μια σειρά από ερωτήσεις ως υποδείξεις για τους αρχάριους. Δείτε μερικές από αυτές στην συνέχεια.
1.Με τι ασχοληθήκαμε σήμερα ή αυτή την εβδομάδα; Πώς ήταν αυτό διαφορετικό από τις καθημερινές ή εβδομαδιαίες συνήθειες υπό φυσιολογικές συνθήκες;
2.Ποιες αλλαγές έχουμε βιώσει σε προσωπικό επίπεδο (σωματικές, πνευματικές, συναισθηματικές) από την αρχή της κρίσης;
3.Ποιο ήταν το πιο δύσκολο πράγμα προσωπικά σχετικά με την κρίση; Υπάρχει κάτι θετικό που μπορεί να προκύψει από αυτά που συμβαίνουν;
4.Ωστόσο, αν δεν μας εμπνέει καμία από τις παραπάνω ερωτήσεις, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να «μιλήσουμε μέσα από την καρδιά.
Με πληροφορίες από New York Times και Huffpost