ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Επέζησαν από το Ολοκαύτωμα την Ισπανική γρίπη και την Μεγάλη Ύφεση

«Ο περιορισμός δεν με ενοχλεί»

Οι New York Times δημοσίευσαν πρόσφατα ένα υπέροχο άρθρο για την ζωή της Naomi Replansky ηλικίας 101 χρόνων και της Eva Kollisch, ηλικίας 95 ετών οι οποίες επέζησαν από την Ισπάνική γρίπη, την παγκόσμια οικονομική ύφεση το 1929 που χαρακτηρίστηκε ως η περίοδος του Great Depression και το Ολοκαύτωμα.

Η Naomi και η Eva γνωρίστηκαν μέσω της συγγραφέως Grace Paley σε μια ανάγνωση και είναι μαζί από το 1986. Η Naomi είναι ποιήτρια και ακτιβίστρια ενώ η Eva συγγραφέας.

Σε νεαρή ηλικία και οι δύο ήρθαν αντιμέτωπες με τον αντισημιτισμό. Ως Εβραίες και οι δύο είχαν δύσκολα παιδικά χρόνια. Η Eva μεγάλωσε στην Βιέννη από ευκατάστατη οικογένεια Εβραίων και στα 6 της θυμάται να την χτυπάει μια ομάδα παιδιών αποκαλώντας της «βρωμιάρα Εβραία». Η Naomi μεγάλωσε στο Μπρονξ αφού οι παππούδες της είχαν γλιτώσει από τους διωγμούς στην Ρωσία και έφτασαν στην Αμερική. Στις αρχές του αιώνα οι μετανάστες θεωρούνταν υπεύθυνοι για την εξάπλωση ασθενειών. Μεγαλώνοντας θυμάται να ακούει από το παράθυρό του ανατολικού Tremont φασιστικές ραδιοφωνικές εκπομπές.

Το 1939 στα 13 της η Eva λόγω του πολέμου ταξίδεψε με τα αδέλφια της για να σωθεί με τρένο στης Ολλανδία και έπειτα με πλοίο στην Αγγλία.

«Τη στιγμή που φτάσαμε στην Ολλανδία έμοιαζε τόσο υπέροχο που υπήρχαν ευγενικοί άνθρωποι στην αποβάθρα του σταθμού. Μας έδιναν χυμό πορτοκάλι και μας χαμογελούσαν.»

Αν και στην αρχή όλο αυτό της φαινόταν ως μια περιπέτεια σύντομα κατάλαβε ότι ήταν μόνη αφού έπρεπε να χωριστεί από τα αδέλφια της και ο κάθε ένας πήγε σε διαφορετικό σπίτι. Οι γονείς τις κατάφεραν να ξεφύγουν από το Ολοκαύτωμα και το 1940 επανενώθηκαν στην Αμερική.

Τα είχαν χάσει όλα και έπρεπε να ξεκινήσουν από την αρχή κάνοντας δουλειές που δεν του απέφεραν αρκετά χρήματα.
Όταν η Eva τελείωσε το Λύκειο ξεκίνησε να δουλεύει στο Ντιτρόιτ για ένα εργοστάσιο αυτοκινήτων.

«Ευκίνητη και ευέλικτη, η δουλειά της ήταν να μπαίνει σε κινούμενα Jeep και να συνδέει τους υαλοκαθαριστήρες» δήλωσε η νύφη της Mary-Elizabeth Gifford.

Η Naomi τελείωσε το Λύκειο στην κορύφωση της Μεγάλης Ύφεσης, το 1934. Εργαζόταν σε πόστα συναρμολόγησης και ως τορναδόρος για να μαζέψει χρήματα και να σπουδάσει στο U.C.L.A. Ήταν μία από τους προγραμματιστές υπολογιστών και η πρώτη της ποιητική συλλογή εκδόθηκε το 1952.

Αν και η μητέρα της ήθελε η κόρη της να γίνει ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου ή ινστιτούτου καλλονής, η ίδια τελικά έγινε καθηγήτρια Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Sarah Lawrence. Παντρεύτηκε δύο φορές με άντρες και απέκτησε ένα γιό ενώ αργότερα ήταν σε σχέση με την Αμερικανίδα συγγραφέα Susan Sontag. Το 1986 η Naomi και η Eva συναντήθηκαν και δεν χώρισαν ποτέ.

Πριν το αυτοπεριορισμό λόγω κορωνοϊού οι δύο τους έκαναν συχνά βόλτες και γευμάτιζαν σε χορτοφαγικά εστιατόρια.
Όπως δήλωσαν δεν φοβούνται για τις ίδιες αν και η Naomi πρίν 6 χρόνια έδωσε μια μάχη με την πνευμονία, αλλά για την γενιά τους περισσότερο.

«Ο περιορισμός δεν με ενοχλεί» έγραψε στο mail προς την δημοσιογράφο της εφημερίδας η Naomi. «Η τρεμάμενη φιγούρα μου μπορεί να αντέξει μεγαλύτερους περιορισμούς.»

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X