ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

God Save The Queen

Τα γενέθλιά της γιορτάζει σήμερα η Βασίλισσα Ελισάβετ.

Η Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία, είναι το πρώτο παιδί του Αλβέρτου, Δούκα της Υόρκης και της συζύγου του Ελισάβετ, Δούκισσας της Υόρκης. Γεννήθηκε με καισαρική τομή την Τετάρτη 21 Απριλίου 1926 η ώρα 2:40 π.μ. στο σπίτι των παππούδων της στο Λονδίνο. Βαπτίστηκε στις 29 Μαΐου στο Αγγλικανικό Αρχιεπίσκοπο της Υόρκης στο παρεκκλήσι Ανακτόρων του Buckingham.

Η ίδια είχε μια αδελφή, την Μαργαρίτα, που γεννήθηκε 4 χρόνια μετά. Οι δύο έλαβαν κατ’ οίκον εκπαίδευση εστιαζόμενη στην ιστορία, τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και τη μουσική.

Η Ελισάβετ δεν αναμενόταν να γίνει ποτέ βασίλισσα καθώς ήταν τρίτη στην σειρά διαδοχής (πίσω από τον θείο της Edward, prince of Whales και τον πατέρα της Albert, prince of York). Έτσι το 1936 όταν πέθανε ο παππούς της (Γεώργιος Ε’) με τον Edward να αναλαμβάνει τα ηνία αλλά να παραιτείται τον ίδιο χρόνο καθώς θέλησε να παντρευτεί την διαζευγμένη Wallis Simpson με συνέπειες να γίνει ο πατέρας της Ελισάβετ βασιλιάς και με την ίδια να ανεβαίνει πρώτη στην σειρά διαδοχής.

Κατά την διάρκεια του Β ’Παγκοσμίου Πολέμου η 14χρονη τότε Ελισάβετ έκανε την πρώτη της ραδιοφωνική εκφώνηση στο κρατικό κανάλι BBC για να απευθυνθεί στα υπόλοιπα παιδιά που είχαν απομακρυνθεί από τις πόλεις, λέγοντας μεταξύ άλλων «Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους γενναίους μας ναύτες, στρατιώτες και αεροπόρους, και προσπαθούμε, επίσης, να αποδείξουμε ότι συμμεριζόμαστε τον κίνδυνο και την λύπη του πολέμου. Ξέρουμε, όπως καθένας από εμάς, ότι στο τέλος όλοι θα είμαστε καλά».

Η Βασίλισσα γνώρισε τον μελλοντικό σύζυγό της στην ηλικία των 13 ετών σε μια συνάντηση στο Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο (Ιούλιος 1939) σηματοδοτώντας την αρχή ενός έρωτα, που μεταφράστηκε σε αρραβώνα (Ιούλιος 1947) και μετέπειτα σε γάμο (Νοέμβριος 1947) μέχρι και το τέλος του πρίγκιπα Φίλιππου (Απρίλιος 2021).

Ο αρραβώνας τους ωστόσο προκάλεσε διαμάχη ανάμεσα στα βασιλικά ανάκτορα καθώς ο Φίλιππος ήταν γεννημένος σε άλλη χώρα (Ελλάδα) και οι αδελφές του είχαν παντρευτεί Γερμανούς με ναζιστικές διασυνδέσεις. Χαρακτηριστικά βασιλική πηγή είχε πει τότε «Μερικοί από τους συμβούλους του Βασιλιά δεν τον θεωρούν αρκετά καλό για εκείνη. Ήταν ένας πρίγκιπας χωρίς σπίτι ή βασίλειο...Πέρα από χαρούμενες, εκείνες οι φθινοπωρινές ημέρες πρέπει να ήταν για τη Λίλιμπετ γεμάτες από αμφιβολίες, γεμάτες από αμηχανίες, αβεβαιότητες και λύπες». Η μητέρα της Ελισάβετ είχε αναφέρει, σε μετέπειτα βιογραφίες της, ότι είχε αντιταχθεί σε αυτόν τον γάμο αρχικά, ενώ είχε δώσει στον Φίλιππο τον τίτλο «ο Ούνος» ».

Η Ελισάβετ παντρεύτηκε τον Φίλιππο της Ελλάδας και της Δανίας στις 20 Νοέμβριου 1947 στο Αββαείο του Westminster και έλαβαν 2,500 γαμήλια δώρα και 10,000 τηλεγραφήματα από όλο τον κόσμο. Οι ίδιοι απέκτησαν τέσσερα παιδιά:

• Τον Κάρολο, Πρίγκιπα της Ουαλίας στις 14 Νοεμβρίου 1948 (παντρεύτηκε στις 29 Ιουλίου 1981 την Lady Diana με την οποία χώρισαν 1996 και την Camilla Parker Bowls στις 9 Απριλίου 2005)

• Την Άννα, Βασιλική Πριγκίπισσα στις 15 Αυγούστου 1950 (παντρεύτηκε στις 12 Νοεμβρίου 1973 με τον Λοχαγό Mark Phillips χώρισαν 1992 και τον Timothy Lorens)

• Τον Ανδρέα, Δούκα της Υόρκης, στις 19 Φεβρουαρίου 1960 (παντρεύτηκε στις 23 Ιουλίου 1986 την Sarah Ferguson χώρισαν το 1996)

• Τον Εδουάρδο, Κόμη του Wessex στις 10 Μαρτίου 1964 (παντρεύτηκε την Sophie Helen Rhys-Jones στις 19 Ιουνίου 1999)

Η άνοδος της στο θρόνο ολοκληρώθηκε στις 2 Ιουνίου το 1953 μετά και τον θάνατο του πατέρα της στις 6 Φεβρουαρίου το 1952 ενόσω ήταν στην Κένυα για την περιοδεία του στέμματος. Κατά τα πρώτα χρόνια της βασιλείας της είχε γίνει μάρτυρας του μετασχηματισμού της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στην Κοινοπολιτεία των Εθνών.

Γιόρτασε το Ασημένιο Ιωβηλαίο το 1977 σηματοδοτώντας τα 25 χρόνια μοναρχίας της, το Χρυσό το 2002 με τα 50 χρόνια και το Διαμαντένιο το 2012 για τα 60 χρόνια λέγοντας σε διάγγελμά της «Σε αυτή την ξεχωριστή χρονιά, όπως εγώ αφιερώνω τον εαυτό μου εκ νέου στην υπηρεσία σας, ελπίζω ότι θα θυμόμαστε τη δύναμη της ομαδικότητας και της συλλογικής ισχύος της οικογένειας, της φιλίας και της καλής γειτονίας...Ελπίζω, επίσης, ότι αυτή η χρονιά του Ιωβηλαίου θα είναι μία ευκαιρία να δώσουμε ευχαριστίες για τις μεγάλες προόδους που έχουν γίνει από το 1952 και για να κοιτάξουμε προς το μέλλον με καθαρό μυαλό και ζεστή καρδιά». Η τελευταία τελετή ήταν το Ζαφειρένιο Ιωβηλαίο το 2017 σηματοδοτώντας τα 65 χρόνια στο θρόνο κάνοντάς την, την πρώτη Βρεττανή Μονάρχη που γιόρτασε την Πλατινένια (70η) επέτειο γάμου με τον σύζυγό της Πρίγκιπα Φίλιππο. Ενώ στις 23 Απριλίου 2019 έγινε η πιο ηλικιωμένη εν ζωή Μονάρχης μετά τον θάνατο του Ιωάννη του Λουξεμβούργου.

Σήμερα (21/04/21) η Βασίλισσα Ελισάβετ πρόκειται να γιορτάσει τα 95α γενέθλιά της σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που γιορτάζει χωρίς τον Πρίγκιπα Φίλιππο, παραμένοντας όμως στην καρδιά της ως η δική του «Lilibet».

 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X