ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

«Green pass» από την Μεγάλη Δευτέρα

Οι πόρτες των ιερών ναών θα ανοίξουν ήδη από την Εβδομάδα των Παθών για τα άτομα που εμβολιάστηκαν

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Του Γιάννου Λύτρα

Όλα τα όπλα που έχει στην διάθεσή του ρίχνει στην μάχη υπέρ της προσέλκυσης των Κυπρίων πολιτών στον εμβολιασμό, το Υπουργείο Υγείας. Το γεγονός ότι η Κύπρος έχει αναδειχθεί πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τους αρνητές του εμβολιασμού, δεν τιμά κανέναν και αποτελεί έναν εν δυνάμει παράγοντα ο οποίος θα παρατείνει την παραμονή σε επικίνδυνα επίπεδα, όσον αφορά στην εξάπλωση του ιού στην κοινότητα, αλλά και την ευαλωτότητα των πολιτών σε αυτόν. Εξάλλου, κάτι που τονίζεται από τους επιστήμονες διεθνώς είναι το ότι όσο καθυστερεί η ανακοπή της προέλασης του SARS-CoV-2, τόσο περισσότερο θα μεταλλάσσεται με τα νέα στελέχη να είναι πιο επικίνδυνα. Από τις 10 Μαΐου, με την κατάργηση του τρίτου lockdown, θα επανέλθουν τα μέτρα που υφίσταντο μέχρι την Κυριακή 25 Απριλίου, ωστόσο θα τεθεί σε εφαρμογή η χρήση του «green pass», με το οποίο οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες. Το «green pass», ωστόσο, θα εφαρμοστεί, τρόπον τινά, από την Μεγάλη Δευτέρα.

Δίνουν κίνητρα

Το προηγούμενο διάστημα, το Υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει την εφαρμογή σημαντικών μέτρων που αφορούν στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί, με στόχο αυτά να αποτελέσουν σημαντικό κίνητρο, κυρίως για τα άτομα νεαρότερων ηλικιών. Συγκεκριμένα, τα άτομα που έχουν συμπληρώσει τον εμβολιασμό τους, απαλλάσσονται από τον υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό σε περίπτωση που θεωρηθούν στενές επαφές κρούσματος, αφού παρέλθει διάστημα 14 ημερών από τη λήψη της τελευταίας δόσης του εμβολίου. Παράλληλα, τα εμβολιασμένα και με τις δύο δόσεις άτομα εξαιρούνται της υποχρέωσης για εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test.

Από την Μεγάλη Δευτέρα, ωστόσο, θα εφαρμοστεί εν μέρει η χρήση του «green pass» στην Κύπρο για τους πιστούς, οι οποίοι θα προσέρχονται στις εκκλησίες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «στο εσωτερικό των ναών, επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 50 ατόμων, νοουμένου ότι θα προσκομίζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους για το COVID-19, με το οποίο να αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιασθεί τουλάχιστον με τη μια δόση, τουλάχιστον πριν από τρεις εβδομάδες».

Μετά το lockdown

Από τις 10 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία, εκτός απροόπτου, η Κύπρος επανέρχεται στα μέτρα τα οποία βρίσκονταν σε ισχύ μέχρι την Κυριακή, το «green pass» τίθεται σε πλήρη εφαρμογή. Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας την Παρασκευή, «σε χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση (χώρους εστίασης, χώρους συνάθροισης, γυμναστήριο, λιανικό εμπόριο, θέατρα, κτλ), ο επισκέπτης θα πρέπει να έχει στην κατοχή του rapid test ή PCR σε ισχύ 72 ωρών ή να έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον με την 1η δόση και να έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες ή να έχει νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 3 (τρεις) μήνες». Τα πιο πάνω μέτρα είναι στην λογική αυτών που εφαρμόζει το Ισραήλ, το οποίο, ωστόσο, έχει εμβολιάσει την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών του. Μετά την ανακοίνωση των πιο πάνω μέτρων, εύλογα μεταξύ των πολιτών άρχισε να τίθεται το ερώτημα το πώς θα ελέγχεται η τήρησή τους στις διάφορες επιχειρήσεις.

Οι Προσωπικοί Ιατροί

Σε μια προσπάθεια να απαλλάξει τους πολίτες από 30 ετών και άνω να περιμένουν την δεύτερη ευκαιρία για διευθέτηση ραντεβού για εμβολιασμό, το Υπουργείο Υγείας τούς παραχώρησε το δικαίωμα να εμβολιαστούν από τους Προσωπικούς Ιατρούς τους, με το σκεύασμα της AstraZeneca, λόγω των συνθηκών μεταφοράς και φύλαξής του. Το γεγονός ότι είναι προαιρετικό για τους εν λόγω επαγγελματίες υγείας να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν είναι βέβαιο για την ώρα ότι θα πετύχει, καθώς οι ίδιοι, επίσημα, εκφράζουν την προθυμία τους να συνδράμουν την μεγάλη προσπάθεια, ωστόσο αντιδρούν λέγοντας ότι υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες.

Αυτές, σύμφωνα με τον δρ Ανδρέα Πολυνείκη, αφορούν στο ότι ο κάθε ένας εν αυτών είναι επιφορτισμένος με το να παρακολουθεί έναν μεγάλο αριθμό ασθενών, επίσης, με το να διαχειρίζεται έναν σημαντικό αριθμό ασθενών του οι οποίοι νοσούν με Covid και χρειάζονται παρακολούθηση και, τέλος, με τις υποδομές. Βάσει του πρωτοκόλλου για τον εμβολιασμό κατά του SARS-CoV-2, ο λαμβάνων το εμβόλιο, πρέπει να παραμένει 15 λεπτά στον χώρο για προληπτικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τυχόν παρενέργειες. Αυτό προκαλεί δυσκολίες πρακτικές σύμφωνα με τον δρ Πολυνείκη, ο οποίος δέχεται πολλά παράπονα από Προσωπικούς Ιατρούς, όπως αναφέρει.

Πηγές από το Υπουργείο Υγείας, όμως, αντιπαραβάλλουν το επιχείρημα ότι το θέμα της αναμονής δεν θα έπρεπε να προβάλλονταν ως αποτρεπτικός παράγοντας, καθώς οι Προσωπικοί Ιατροί κάθε χρόνο χορηγούν το εμβόλιο κατά της γρίπης. Μάλιστα, και στην περίπτωση αυτού του εμβολίου, το πρωτόκολλο προβλέπει την παραμονή του ασθενούς για 15 λεπτά στον χώρο τους, γι’ αυτό θεωρείται ότι είναι μια συνθήκη που δεν θα προκαλέσει οποιαδήποτε προβλήματα.

Κοντά στο 30%

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας την Κυριακή, ανέφερε ότι η Κύπρος έχει ήδη επιτύχει να εμβολιάσει τουλάχιστον με την 1η δόση, το 20% των πολιτών. Σε απόλυτο αριθμό αυτό μεταφράζεται σε 176,082 άτομα. Τον εμβολιασμό τους ολοκλήρωσαν – έλαβαν και τις δύο δόσεις – μόλις 60,183 άτομα, ποσοστό που ανέρχεται στο 6,8%.

Στην πρόσφατη σύσκεψη των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο, αναφέρθηκε ότι η Κύπρος μέχρι τα μέσα Μαΐου θα φτάσει τον στόχο του εμβολιασμού του 30% του πληθυσμού, τουλάχιστον με την 1η δόση, ενώ ο στόχος του 60% θα επιτευχθεί περί τα τέλη Ιουνίου, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X