Από την απαρχή της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, η Βουλή των αντιπροσώπων στην Κύπρο, μετά το πρώτο ψήφισμα σε εκλογές στις οποίες συμμετείχαν για πρώτη και τελευταία φορά, τόσο Ελληνοκύπριοι όσο και Τουρκοκύπριοι πολίτες, το 1963 η πρώτη Κύπρια γυναίκα βουλευτής κατά τα πρακτικά ήταν η Αλλά Χαλίτ Κιαζίμ, που μετά από 2 μήνες (Δεκέμβριο 1963) αποχώρησε μαζί με τους υπόλοιπους τ/κ βουλευτές από την κυβέρνηση (βρέθηκε στη βουλή λόγω του συζύγου της Σιεμσιεντίν Χαλίτ Κιαζίμ, ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και είχε εκλεγεί στην 'Α κατανομή). Οι επόμενες εκλογές – 1970 με συμμετοχή μόνο Ελληνοκυπριακών κομμάτων καμία γυναίκα δεν εξελέγη στη βουλή, όπως ούτε στις εκλογές του 1976 (εισβολή το 1974 και ακύρωση των εκλογών).
Στην συνέχεια, η πρώτη καταγεγραμμένη Ελληνοκύπρια βουλευτής ήταν το 1981 με την κυρία Ρήνα Κατσελλή που εξελέγη στην Εκλογική Περιφέρεια Κερύνειας με το ΔΗΚΟ και απεβίωσε στις 28 Μαΐου 2021. Η κ.Κατσελλή εξελέγη για τρεις συνολικά φορές, ακόμη μια το 1985 – μόνη γυναίκα βουλευτής, και το 1991 μαζί με την Κλαίρη Αγγελίδου και την Καίτη Κληρίδου.
Στις βουλευτικές εκλογές του 1996, στην βουλή εξελέγονται τρεις γυναίκες, η Καίτη Κληρίδη, η Ανδρούλλα Βασιλείου και αργότερα μπήκε η Λία Γεωργιάδου. Με την είσοδο στην νέα χιλιετία τα πράγματα άρχισαν να καλυτερεύουν και η γυναικεία υπόσταση να δίνει την παρουσία της πιο έμπρακτα. Χαρακτηριστικά το 2001, 7 γυναίκες στη βουλή, το 2006, 8 γυναίκες στη βουλή, το 2011 6 γυναίκες στη βουλή.
Μετά και την τελευταία εκλογική αναμέτρηση για την βουλή των αντιπροσώπων το 2016, υπήρξε με βάση το ψήφισμα του κυπριακού λαού αντιπροσώπιση 11 γυναικών, πράγμα που κατέτασσε την 112η θέση με ποσοστό 19.6% αντιστοιχίας γυναικών - ανδρών. Να σημειώσουμε ότι υψηλότερο ποσοστό στην εκπροσώπηση γυναικών ανά το παγκόσμιο, έχει η Ρουάντα με 61.3% και 49 από τους 80 βουλευτές. Ενώ αναφορικά με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, υψηλότερο ποσοστό κατέγραφε η Σουηδία με σχεδόν 50%!
Τα αποτελέσματα από τις χθεσινές (30/05/21) εκλογές ήταν η εκλογή 8 γυναικών στο σώμα του κοινοβουλίου. Χαρακτηριστικά, από την εκλογική διαδικασία εξελέχθηκαν οι,
Ορφανίδου Σάβια (ΔΗΣΥ)
Σούπερμαν Θεοδώρου Ρίτα (ΔΗΣΥ)
Τσιρίδου Φωτεινή (ΔΗΣΥ)
Δημητρίου Αννίτα (ΔΗΣΥ)
Χαραλαμπίδου Ειρήνη (ΑΚΕΛ)
Νικολάου Μαρίνα (ΑΚΕΛ)
Χριστιάνα Ερωτοκρίτου (ΔΗΚΟ)
Ατταλίδου Αλεξάνδρα (ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ)
Αυτό που μπορεί να γίνει κατανοητό μέσα από τα 61 χρόνια ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητο κράτος είναι ένα. Η ανάγκη για πάταξη των ανισοτήτων ενάντια στις γυναίκες, από την εκπροσώπηση των δικαιωμάτων τους ιδιαίτερα μέσα από το εκλέγειν και εκλέγεσθε είναι μεγάλη. Μόνο με πίστη και σοβαρούς αγώνες οι γυναίκες θα ενδυναμώσουν την φωνή τους, θα είναι έτοιμες να αποδείξουν ότι όχι μόνο μπορούν αλλά είναι καθόλα ικανές να αναλάβουν διοικητικούς ρόλους.
Είναι αμέριστης σημασίας η οντότητα της γυναικείας φύσης να εκπροσωπείται και να διεκδικεί όλα όσα της ανήκουν, από ισομερή καταμερισμό στην εκπροσώπηση στην βουλή, ισοδύναμο μισθολογικό εισόδημα, ισάξια επιδόματα μητρότητας, δυνατή καθαρή φωνή στα όσα αξίζουν να διεκδικηθούν κ.α.
Πρέπει επιτέλους ο γυναικείος πληθυσμός της Κύπρου να εκτιμηθεί και να εκπροσωπηθεί όσο του αξίζει. Τα βήματα που γίνονται μετά και τις τελευταίες εκλογές (2016) δείχνουν την σταδιακή εξέλιξη και πραγματική κατανόηση που τους αρμόζει, και αυτό είναι το θετικό από τις αναμετρήσεις. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε την αναγνώριση της αξίας των γυναικών, μέσα από αγώνες και προσπάθεια υπεράσπισης και θεμελίωσης του σεβασμού και της ίσης μεταχείρισης. Αυτό όμως που είναι απογοητευτικό είναι τα βήματα πίσω, αυτά που ίσως επηρεάστηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού ή από άλλα κομματικά συμφέροντα. Πρέπει επιτέλους όλοι, ανεξαρτήτως φύλου να ενδυναμώσουμε την γυναικεία φωνή, είναι δικαίωμα και καθήκον μας.