Μοντάζ Σάββας Κωνσταντίνου
Φοράει πολύχρωμες στολές, μεταλλικά κράνη με φτερά- από την εποχή της Αναγέννησης και είναι οπλισμένη με σπαθιά και λογχοπελέκεις. Ο λόγος για την Ελβετική Φρουρά που από το 1506 έχει υπηρετήσει 43 ποντίφικες.
Η Ελβετική Φρουρά ιδρύθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1506, όταν ο πάπας Ιούλιος Β’ προσέλαβε 150 Ελβετούς μισθοφόρους, οι οποίοι ήταν περιζήτητοι εκείνη την εποχή για τις σπουδαίες πολεμικές υπηρεσίες που προσέφεραν.
Ο μικροσκοπικός αυτός στρατός -για την ακρίβεια ο μικρότερος του κόσμου- αριθμεί σήμερα 114 μέλη και περιλαμβάνει 110 στρατιώτες και τέσσερεις αξιωματικούς.
Η Ελβετική Φρουρά είναι άριστα εκπαιδευμένη, ενώ εκτός του ότι αποτελεί τουριστική ατραξιόν, προσφέρει και υπηρεσίες προστασίας στον ποντίφικα. Θεωρείται ιδιαίτερη τιμή να βρίσκεσαι σε αυτή, είτε για το ελάχιστο της θητείας (26 μήνες) είτε για το μέγιστο (25 χρόνια).
Οι φρουροί αμείβονται με 1.500 ευρώ, οι νεοσύλλεκτοι είναι από 19 έως 30 ετών με ύψος το λιγότερο 1,72 μ. Για να παντρευτεί κάποιος θα πρέπει να έχει κλείσει τα 25 του χρόνια, ενώ αν παντρευτεί δεσμεύεται να υπηρετήσει ακόμα τρία χρόνια. Άλλωστε εκτός από τον μισθό του έχει δωρεάν στέγη και εκπαίδευση για τον ίδιο και την οικογένειά του.
Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι φυσικά καθολικοί στο θρήσκευμα, ελβετικής υπηκοότητας, απόφοιτοι λυκείου και με ολοκληρωμένη τη βασική τους εκπαίδευση στον ελβετικό στρατό.
Οι στολές
Οι διάσημες μεσαιωνικού τύπου στολές τους, χρώματος γαλάζιου, πορτοκαλί, κόκκινου και χρυσού, είναι δημιούργημα του Ζιλ Ρεπόν, αρχηγού της φρουράς το 1914, ο οποίος τις εμπνεύστηκε από τα ζωηρά χρώματα των έργων του Ραφαήλ, αν και οι κάτοικοι της Ρώμης ισχυρίζονται σθεναρά ότι δημιουργός αυτών των κομψοτεχνημάτων δεν είναι άλλος από τον Μιχαήλ Άγγελο. Οι στολές αυτές χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια εορτών, παρελάσεων και τιμητικής φρούρησης.
Οι καθημερινές στολές αποτελούνται από μπλε χιτώνια, παντελόνια ίδιου χρώματος και μαύρα μπερέ. Ο οπλισμός των φρουρών στην είσοδο της οικίας του πάπα αποτελείται από λογχοπελέκεις και σπαθιά. Τα υπόλοιπα μέλη, όμως, όταν δεν βρίσκονται σε αυτή την τιμητική υπηρεσία, φέρουν σύγχρονο οπλισμό.
Κάθε χρόνο στις 6 Μαΐου η φρουρά ορκίζεται πίστη στον πάπα, σε ανάμνηση της λεηλασίας της Ρώμης το 1527. Τότε 147 από τα 189 μέλη της φρουράς είχαν σκοτωθεί γύρω από τον Άγιο Πέτρο κατά τη διάρκεια σκληρής μάχης με τους στρατιώτες του αυτοκράτορα Καρόλου Ε’, δίνοντας την ευκαιρία στον πάπα Κλήμεντα Ζ΄ να διαφύγει.
Σήμερα το Βατικανό φρουρείται από άνδρες των ιταλικών δυνάμεων ασφαλείας, ενώ οι Ελβετοί φρουροί είναι επιφορτισμένοι με τη φρούρηση της παπικής κατοικίας και της συνοδείας του πάπα στα ταξίδια του.