Τα τελευταία εικοσιτετράωρα μια δυσάρεστη είδηση με πρωταγωνιστή ένα γατάκι κάνει τον γύρο του διαδικτύου και συγκλονίζει, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως το φαινόμενο της κακοποίησης των ζώων δεν έχει τελειωμό. Πιο συγκεκριμένα, ένα γατάκι βρέθηκε τεμαχισμένο σε αυλή οικίας στην Λευκωσία πριν από δεκατρείς ημέρες και καθώς η υπόθεση δεν έχει διαλευκανθεί, το κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, αμφισβητεί το πόρισμα της Αστυνομίας και Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και ζητά να εξεταστεί ξανά η υπόθεση - επαναφέροντας την υπόθεση στο προσκήνιο.
Δείτε στην συνέχεια αυτούσια την ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα.
«Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 15 Οκτωβρίου, όπου το κεφάλι και η ουρά γάτου πετάχτηκαν και εντοπίστηκαν σε αυλή οικίας. Άμεσα ενημερώθηκε η Αστυνομία των Ζώων, η οποία παρέλαβε τα τεκμήρια για νεκροψία για να εξακριβωθούν τα αίτια του θανάτου και πώς βρέθηκε το γατάκι σε τέτοια τραγική κατάσταση.
Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι ο τεμαχισμός έγινε από ανθρώπινο χέρι καθώς το κεφαλάκι του γάτου ήταν άθικτο και η ουρά του κομμένη από την ρίζα. Ο καταγγέλλοντας, από την πρώτη στιγμή υπέδειξε συγκεκριμένο ύποπτο στην Αστυνομία. 13 μέρες πέρασαν και ο ιδιοκτήτης της οικίας δεν είχε καμιά ενημέρωση από την Αστυνομία των Ζώων για την έκβαση της υπόθεσης. Σημειώνεται ότι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού φροντίζει γατάκια και - δυστυχώς - παρατήρησε πως τον τελευταίο καιρό εξαφανίζονται συνεχώς γατάκια χωρίς αιτία. Όλοι γνωρίζουμε ότι για κάποιον που φροντίζει ζώα η απώλεια τους είναι επώδυνη και άκρως επίπονη. Μετά από δίκη μας επικοινωνία με τον κεντρικό σταθμό Λυκαβηττού την περασμένη βδομάδα και προς μεγάλη μας έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι ο θάνατος του γάτου προκλήθηκε από άλλο ζώο. Ο καταγγέλλοντας και εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, αμφισβητούμε το πόρισμα των Αρχών καθώς το κεφάλι ήταν άθικτο χωρίς δαγκώματα και η ουρά κομμένη από τη ρίζα. Ποιο ζώο θα μπορούσε να το κάνει αυτό;
Ζητούμε να ενημερωθούμε άμεσα πως τεκμηριώνεται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, το πόρισμα πως ο θάνατος του γάτου προκλήθηκε από άλλο ζώο και ποιο ζώο θα μπορούσε να πετύχει τέτοιο «προσεκτικό τεμαχισμό»; Ποιο ζώο θα μπορούσε να τεμαχίσει τον γάτο και να μεταφέρει τα κομμάτια στην αυλή του καταγγέλλοντα; Εύλογες απορίες που πρέπει άμεσα να απαντηθούν.
Επίσης, απορίας άξιον είναι γιατί η Αστυνομία των Ζώων δεν ενημέρωσε τον καταγγέλλοντα για το αποτέλεσμα της υπόθεσης; Ως Ομάδα Δράσης του Κινήματος για τα Ζώα, γινόμαστε σχεδόν καθημερινά δέκτες παραπόνων και από άλλους πολίτες ότι η Αστυνομία των Ζώων δεν ενημερώνει σχεδόν ποτέ τους πολίτες για την έκβαση των υποθέσεων τους αφήνοντας τους σε αγωνία.
H Συντονίστρια της Ομάδας Δράσης του Κινήματος για τα Ζώα, κ. Ανθή Μουζούρη, τόνισε πως «ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ζητούμε να εξεταστεί ξανά η υπόθεση καθώς οι φωτογραφίες μαρτυρούν ότι ο γάτος βρήκε τραγικό θάνατο από ανθρώπινο χέρι και αυτός που προέβη σε αυτή την αποτρόπαια πράξη, πολύ πιθανό να επιχειρήσει να κάνει κάτι παρόμοιο και στο μέλλον».
Με αφορμή το φρικιαστικό αυτό έγκλημα, αξίζει να δούμε -για άλλη μια φορά- το φαινόμενο της κακοποίησης των ζώων που μαστίζει εδώ και χρόνια την κοινωνία μας. H κακοποίηση των ζώων ορίζεται ως ο βασανισμός, και η κακομεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου και μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνει βάναυσες κινήσεις κατά των ζώων όπως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη, ο αποκεφαλισμός, ο ακρωτηριασμός, η αιχμαλωσία κ.ά.
Κάθε φορά που ακούμε για ένα αντίστοιχο αποτρόπαιο περιστατικό, οι περισσότεροι αναρωτιόμαστε πάντα τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί που θέλουν να κάνουν κακό στα ζωάκια. Μέχρι σήμερα, δεν είναι λίγοι οι ερευνητές που προσπάθησαν να σκιαγραφήσουν το προφίλ των θυτών. Αν και τίποτα δεν είναι δεδομένο, σύμφωνα με διάφορες μελέτες η κακοποίηση ζώων, συνδέεται άρρηκτα με την αντικοινωνική συμπεριφορά, ενώ συνιστά ψυχική διαταραχή και αποτελεί φαινόμενο κοινωνικής παθογένειας. Δείτε στην συνέχεια πέντε από τα επικρατέστερα χαρακτηριστικά των θυτών - σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.
- Επιθετικότητα: Ένα επιθετικό άτομο ανταποκρίνεται συνήθως με βία στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, οπότε πολλές φορές, όταν είναι θυμωμένο, εκτονώνει τον εν λόγω του θυμό ή απογοήτευση μέσω βίας προς ένα ζώο.
- Παρορμητικότητα: Συχνά η βία κατά των ζώων σχετίζεται με την ανικανότητα ενός ατόμου να έχει έλεγχο. Αυτό, τον ωθεί πολλές φορές να πράττει χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες.
- Χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη: Όταν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να μπει στην θέση του άλλου και γενικότερα, δεν έχει ενσυναίσθηση τότε το να βλάψει ένα ζώο είναι πολύ πιθανό.
- Ανάγκη για εξουσία: Η βία πολλές φορές χρησιμοποιείται ως μέσο διατήρησης της εξουσίας. Όταν, λοιπόν, ένα ζώο δεν υπακούει, ο θύτης χρησιμοποιεί την βία για ως μέσο άσκησης εξουσίας.
- Εγωισμός: Ένα άτομο που σκέφτεται μονάχα τον εαυτό του και την δική του ικανοποίηση, μπορεί να κακοποιήσει ένα ζώο - χωρίς να τον νοιάζουν οι συνέπειες.
Σχετίζεται η κακοποίηση ζώων με τις ψυχικές διαταραχές; Αν και για κανένα λόγο δεν νοείται πως όλοι οι ψυχοπαθείς είναι και κακοποιητές, η αλήθεια είναι πως σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα άτομο που νοσεί επηρεάζεται στα συναισθήματα και τις σκέψεις του, ενώ ορισμένες διαταραχές της προσωπικότητάς του ίσως προκαλούν την κακοποίηση. Ως γνωστό, ο ψυχοπαθής δυσκολεύεται να αντιληφθεί τον πόνο του άλλου, οπότε μια πράξη σκληρότητας προς τα ζώα ή τους συνανθρώπους του, μπορεί να του προσφέρει κάποιο όφελος - όπως πχ να εκτονώσει την απογοήτευση ή τον θυμό του, οπότε εύκολα μπορεί να προβεί σε μια αντίστοιχη πράξη.
Αν και η ενεργητική κακοποίηση είναι πιο εμφανής, αφού αφορά τον άμεσο βασανισμό ή/και την θανάτωση ενός ζώου, υπάρχει και η παθητική κακοποίηση, η οποία σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αν και συχνά παραβλέπεται, είναι εξίσου σοβαρή καθώς λόγω της αποτυχίας του ανθρώπου (εσκεμμένα ή όχι) να καλύψει τις βασικές ανάγκες του κατοικίδιου ζώου του, αυτό υφίσταται παρατεταμένη ταλαιπωρία, πόνο, ακόμα και θάνατο.
Παραδείγματα παθητικής κακοποίησης αποτελούν τα πιο κάτω:
- Η μη παροχή τροφής στο ζώο (λιμοκτονία)
- Η μη παροχή νερού ή η παροχή βρώμικου/ακατάλληλου νερού (αφυδάτωση)
- Η μη παροχή τακτικής κτηνιατρικής περίθαλψης / εξέτασης
- Η παραμονή του ζώου σε χώρο που το αφήνει εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες (κρύο ή ζέστη)
- Η μόνιμη αλυσόδεση ή η μόνιμη κράτηση του ζώου σε μικρό κλουβί
- Η έλλειψη καθημερινής άσκησης
Τι μπορούμε να κάνουμε αν δούμε να κακοποιήται ένα ζώο;
Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο δημοσίευμα, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικότερα εδώ, αρχικά μόλις υποπέσει το οτιδήποτε μεμπτό στην αντίληψή μας ειδοποιούμε την αστυνομία άμεσα- φροντίζοντας να τους παρέχουμε όσες περισσότερες πληροφορίες γίνεται για το ίδιο το ζώο, για τα άτομα που εμπλέκονται, την περιγραφή τους, τον αριθμό των ατόμων, την περιοχή στην οποία γίνεται το συμβάν και όλες τις σχετικές λεπτομέρειες - ακόμη και αν γνωρίζουμε προσωπικά τους θύτες σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τους καλύψουμε.
Να θυμάστε πως όσα περισσότερα στοιχεία συλλέξετε τόσο πιο εύκολα θα εντοπιστούν και θ' ανακριθούν οι δράστες. Η αστυνομία θα χρειαστεί ένταλμα από εισαγγελέα για να μπει σε ιδιωτικό χώρο.
Μόλις φτάσει η αστυνομία και σώσει το ζωάκι -εφόσον αυτό είναι ακόμη ζωντανό- θα πρέπει να συνεννοηθεί με φιλοζωική ή με τον δήμο οι οποίοι θα φροντίσουν να μεταφερθεί το ζωάκι στον κτηνίατρο για εξετάσεις. Παράλληλα, μπορούμε να ενημερώσουμε για το περιστατικό και το Επαρχιακό Κτηνιατρικό Γραφείο.
Να σημειώσουμε πως Κυπριακή νομοθεσία προστατεύει και κατοχυρώνει τα δικαιώματα των ΄ζώων. Δυνάμει των νόμων αυτών πρέπει και να δράσουμε. Οποιοδήποτε πλημμέλημα που σχετίζεται με έκθεση του ζώου σε καιρικές συνθήκες ή πρόσδεσή του εκτός βέβαια προσωρινά σε δημόσιους χώρους ή κατά τη διάρκεια της καθημερινής βόλτας ενώ η νομοθεσία μπορεί να παρέμβει και να πα΄ρει το ζώο από τους ιδιοκτήτες σε περίπτωση που παρατηρηθεί πλημμέλημα.