ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: ripped jeans, polo μπλουζάκι και tweed σακάκι
 

Η Κύπρος έρχεται από αύριο πιο κοντά στην κανονικότητα

Επιστρέφει η καθημερινότητα σε σειρά υπηρεσιών με παράλληλη αύξηση ποινών για παραβάτες

Το δεύτερο σημαντικό βήμα επιστροφής στην κανονικότητα θα πραγματοποιήσει με επιτυχία η Κύπρος την Πέμπτη 21 Μαΐου. Ένα βήμα, από το οποίο θα εξαρτηθεί η επιτυχής ολοκλήρωση των προσπαθειών που καταβάλλονται από τον περασμένο Φεβρουάριο, για αντιμετώπιση της πανδημίας και περιορισμού των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.

Τα θετικά αποτελέσματα του πρώτου κύματος άρσης των περιορισμών, επιτρέπουν σε πολιτική ηγεσία και επιστήμονες να ανάψουν το πράσινο φως για το δεύτερο κύμα. Από την Πέμπτη 21 Μαΐου, αίρεται το μεγαλύτερο μέρος των περιορισμών που είχαν επιβληθεί στη διακίνηση των πολιτών, με το γνωστό γραπτό μήνυμα (SMS) να αποτελεί παρελθόν. Εκτός από την ομαλοποίηση της καθημερινότητας των πολιτών, στην κανονικότητα επιστρέφει και ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας με μερίδιο συμμετοχής στο κομμάτι της Προστιθέμενης Αξίας (ΠΑ). Η ενεργοποίηση της δεύτερης φάσης άρσης των περιορισμών, κλείδωσε κατά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, χθες Τρίτη, και μετά τις θετικές εισηγήσεις της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας. Ωστόσο, η νέα χαλάρωση των μέτρων συνεχίζει να παραμένει υπό την αίρεση της συνεχούς επιδημιολογικής αξιολόγησης. Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να περιορίσει φαινόμενα υπερβολικής χαλάρωσης των πολιτών αλλά και επαγγελματικών ομάδων, ανακοίνωσε πως με νομοθετική ρύθμιση που θα περάσει από τη Βουλή, προληπτικά θα αυξήσει ποινές και εξώδικα πρόστιμα σε ιδιοκτήτες ή διαχειριστές επιχειρήσεων ή οικονομικών ή άλλων δραστηριοτήτων που θα παραβαίνουν τα διατάγματα και τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας, πρόστιμα τα οποία θα αυξάνονται σε περιπτώσεις επανάληψης της παράβασης.

Το 2ο βήμα

Η δεύτερη φάση άρσης των περιορισμών καλύπτει την περίοδο από 21 Μαΐου μέχρι 8 Ιουνίου. Παιδεία, διακίνηση, άνοιγμα του χώρου της εστίασης αλλά και άρσης των όποιων περιορισμών στον εκκλησιασμό είναι τα βασικότερα ζητήματα που θα εισέλθουν και πάλι στην καθημερινότητα των πολιτών, από την Πέμπτη 21 Μαΐου. Συγκεκριμένα:

-Ανοίγουν δημοτικά και γυμνάσια. Κλειστά παραμένουν: η 1η και 2α Λυκείου, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί.
-Κομμωτήρια/ κουρεία/ ινστιτούτα αισθητικής.
-Υπηρεσίες εστίασης, εξυπηρέτηση μόνο σε εξωτερικούς χώρους.
-Βιβλιοθήκες (από 1 Ιουνίου)
-Μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικοί χώροι (από 1 Ιουνίου).
-Πρακτορεία Στοιχημάτων (από 1 Ιουνίου).
-Λιμάνια σε πλήρη λειτουργία (από 1 Ιουνίου), με εξαίρεση την αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοια.

Η επαναλειτουργία των οικονομικών δραστηριοτήτων θα γίνεται βάσει κατευθυντήριων γραμμών ή πρωτοκόλλων. Επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους εστίασης. Διευκρινίζεται ότι ανοικτός χώρος θεωρείται και ο χώρος όπου επιτρέπεται το κάπνισμα με βάση τον Περί Ελέγχου του Καπνίσματος Νόμο. Τα άτομα δεν θα υπερβαίνουν τα 10, ανά ομάδα.

Διακίνηση

-Πλήρης κατάργηση γραπτών μηνυμάτων (SMS) και της απαγόρευσης κυκλοφορίας μεταξύ 10μμ – 6 π.μ.
-Επιτρέπονται συναθροίσεις μέχρι 10 άτομα.
-Ελεύθερη διακίνηση σε πάρκα (εξαιρουμένων των παιδότοπων), πλατείες, μαρίνες κτλ., νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10, ανά ομάδα.
-Από 1 Ιουνίου επιτρέπεται ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, νοουμένου ότι θα τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής συμπεριφοράς όπως το Υπουργείο Υγείας θα καθορίσει. Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.
-Άνοιγμα παραλιών, περιλαμβανομένων οργανωμένων παραλιών, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα εκδοθούν από το Υπουργείο Υγείας.
-Επαναλειτουργία πρακτορείων στοιχημάτων, με βάση τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα που θα εκδώσει το Υπουργείο Υγείας.

Τα οικονομικά δεδομένα

Κατά την δεύτερη φάση άρσης των περιορισμών, άξιο προσοχής τυγχάνει και η σταδιακή ομαλοποίηση των δραστηριοτήτων ενός σημαντικού μεριδίου του οικονομικού τομέα. Με βάση στοιχεία που περιλαμβάνονται σε έκθεση που ετοίμασε η Υπουργική Επιτροπή για τον κορωνοϊό, φαίνονται ξεκάθαρα τα κριτήρια στη βάση των οποίων λήφθηκαν οι τελικές πολιτικές αποφάσεις. Ο χώρος της εκπαίδευσης, όπως αναφέρεται στην έκθεση, αποτελεί ένα σημαντικό τομέα της οικονομίας, συνεισφέροντας 6% στην Προστιθέμενη Αξίας (ΠΑ). Συνολικά, ο τομέας της εκπαίδευσης απασχολεί 29.027 άτομα. Στους βασικούς τομείς επανεκκίνησης τις οικονομικής δραστηριότητας συγκαταλέγεται και η εστίαση, η οποία περιλαμβάνει εστιατόρια, μπαρ και συναφείς υπηρεσίες που συνεισφέρουν το 3,1% της συνολικής ΠΑ, και απασχολεί 25.475 άτομα. Το 71,2% της ΠΑ της εστίασης αφορά εστιατόρια και το 24,6% αφορά μπαρ. Το άνοιγμα κομμωτηρίων και κουρείων, πέρα από την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών των πολιτών, θα επιτρέψει την επαγγελματική επαναδραστηριοποίηση 5.484 ατόμων σε ένα σύνολο 4.127 επιχειρήσεων, συνεισφέροντας γύρω στο 1% στην ΠΑ. Για τα πρακτορεία στοιχημάτων, ο τομέας συνεισφέρει 0,9% στην ΠΑ και απασχολεί 1.337 άτομα.

Πηγή: Η Καθημερινή

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση