ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: bodycon φόρεμα και μπότες μέχρι το γόνατο
 

Η Meta καταργεί το fact checking μετά την εκλογή του Trump

Πώς το τέλος του fact-checking και οι νέες πολιτικές της εταιρείας επηρεάζουν την καθημερινότητά μας στα social media.

Μαρία Καραμάνου

Η Meta, ο τεχνολογικός κολοσσός πίσω από τα Facebook, Instagram και Threads, προχωρά σε μια στροφή που θα αλλάξει δραστικά τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε στα social media. Με τη λήξη των αμερικανικών εκλογών και την επανεκλογή του Donald Trump, ο Mark Zuckerberg ανακοίνωσε πως τερματίζεται το μέχρι τώρα πρόγραμμα fact-checking, για να αντικατασταθεί από ένα σύστημα αντίστοιχο με το «Community Notes» που εφαρμόζει ο Elon Musk στο Χ (πρώην Twitter).

Μέχρι πρότινος, η Meta συνεργαζόταν με οργανισμούς δημοσιογραφίας και ελέγχου δεδομένων (fact-checkers) ώστε να περιορίζει τη διάδοση ψευδών ή αμφιλεγόμενων πληροφοριών στις πλατφόρμες της. Το νέο σύστημα, ωστόσο, θα βασίζεται κυρίως στους ίδιους τους χρήστες, οι οποίοι θα «επιβραβεύουν» ή θα «διορθώνουν» αναρτήσεις, προσθέτοντας σχόλια και ενδείξεις πιθανής παραπληροφόρησης.

«Όπως κάνουν στο Χ, το Community Notes θα απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των χρηστών, με μια σειρά από προοπτικές για να αποτραπούν οι μεροληπτικές αξιολογήσεις», εξηγεί ο Joel Kaplan, επικεφαλής διεθνών υποθέσεων της Meta.

Σε πρόσφατο βίντεο, ο Zuckerberg παραδέχτηκε ότι το προηγούμενο σύστημα είχε «πάρα πολλά λάθη» και οδήγησε σε υπερβολική λογοκρισία, ενώ σημείωσε πως οι αμερικανικές εκλογές στάθηκαν αφορμή για μια συνολική επανεξέταση του μοντέλου ελέγχου περιεχομένου. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι η εταιρεία θέλει να «επιστρέψει στις ρίζες της» και να αποκαταστήσει την ελευθερία του λόγου στις πλατφόρμες της.

«Χτίσαμε πολλά πολύπλοκα συστήματα για να ελέγχουμε περιεχόμενο, αλλά… ακόμα κι αν κατά λάθος λογοκρίνουν μόνο το 1% των δημοσιεύσεων, αυτό είναι εκατομμύρια άνθρωποι», είπε χαρακτηριστικά ο Zuckerberg.

Ταυτόχρονα, επισήμανε πως η Meta θα διατηρήσει αυστηρή στάση απέναντι σε σοβαρές παραβάσεις (π.χ. ναρκωτικά, τρομοκρατία, εκμετάλλευση παιδιών), αλλά σχεδιάζει να μεταφέρει την ομάδα «εμπιστοσύνης και ασφάλειας» από την Καλιφόρνια στο Τέξας, δείχνοντας πως θέλει να αναδομήσει πλήρως τον μηχανισμό ελέγχου περιεχομένου.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο που αυτά θα επηρεάσουν την καθημερινότητά μας, το ζήτημα «αλήθεια ή παραπληροφόρηση» έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Αντί για τη γνωστή σφραγίδα «fact checked», θα βλέπουμε πια σημειώσεις από άλλους χρήστες, οι οποίες θα επιχειρούν να διορθώσουν ή να επιβεβαιώσουν την εγκυρότητα της εκάστοτε ανάρτησης.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση