ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Η μυθιστορηματική ζωή του πρίγκιπα Φίλιππου

Η ζωή του πρίγκιπα της Ελλάδος και της Δανίας από το «καφάσι» με τα φρούτα έως το παλάτι του Buckingham.

Μοντάζ: Λοΐζος Λοΐζου

Πρίγκιπας Φίλιππος: η μυθιστορηματική ζωή του πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας που γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921, στην ιστορική έπαυλη του Μον Ρεπό, στην Κέρκυρα. Ήταν το πέμπτο παιδί του πρίγκιπα Ανδρέα και της πριγκίπισσας Αλίκης μετά τα τέσσερα κορίτσια.

Οι γονείς

Ο πρίγκιπας Ανδρέας ήταν το έβδομο παιδί του βασιλιά Γεωργίου Α΄ (ανήλθε στον θρόνο το 1863) και της βασίλισσας Όλγας (απογόνου της αυτοκρατορικής οικογένειας της Ρωσίας). Η σύζυγός του, πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ, ήταν εγγονή της βασίλισσας Βικτωρίας της Βρετανίας, γεννήθηκε στο κάστρο του Ουίνδσορ και μεγάλωσε μεταξύ Γερμανίας, Αγγλίας και Μάλτας. Ήταν κωφή, έμαθε όμως να επικοινωνεί διαβάζοντας τα χείλη των συνομιλητών της και μιλούσε άπταιστα Αγγλικά και Γερμανικά.

Η εξορία

Ο πατέρας του, μετά τη συμμετοχή του στους Βαλκανικούς Πολέμους και στην εκστρατεία στη Μικρά Ασία, συνελήφθη και δικάστηκε από έκτακτο στρατοδικείο ως ένας εκ των υπαιτίων της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Καταδικάστηκε σε θάνατο, γλύτωσε ωστόσο έπειτα από παρέμβαση του βασιλιά της Αγγλίας και η ποινή του μετατράπηκε σε εξορία. Μεταφέρθηκε στο Φάληρο, από όπου αναχώρησε με το βρετανικό αντιτορπιλικό «Καλυψώ» για την Ιταλία. Το πλοίο σταμάτησε στην Κέρκυρα, όπου διαβιούσε η οικογένειά του, για να την παραλάβει. Ο θρύλος λέει ότι ο ενάμισι έτους πρίγκιπας Φίλιππος φυγαδεύτηκε μέσα σε ένα καφάσι φρούτων.

Η οικογένεια εγκαταστάθηκε τελικά στη Γαλλία, ως φιλοξενούμενη πλούσιων συγγενών. Το 1930, η μητέρα του διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια και μπήκε σε άσυλο.

Οι αδελφές του παντρεύτηκαν με Γερμανούς ευγενείς με βασιλικές ρίζες και μετακόμισαν στη Γερμανία. Οι σύζυγοί τους μάλιστα συνεργάστηκαν με τους Ναζί, ενώ και ο πατέρας του Φίλιππου εγκατέλειψε το Παρίσι και εγκαταστάθηκε στο Μόντε Κάρλο. Μετά τη νοσηλεία της η μητέρα του επέστρεψε στην Ελλάδα από την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και προσέφερε σημαντικό φιλανθρωπικό έργο.

Από την μια οικογένεια στην άλλη

Από πολύ μικρός τού έλειπε η οικογένεια, η έγνοια της οικογένειας και η αγάπη των γονιών του. Ο μικρός Φίλιππος φιλοξενείτο από συγγενείς και αρχικά φοίτησε σε γερμανικό σχολείο, ιδιοκτησίας ενός από τους γαμπρούς του μέχρι που ανέλαβε την κηδεμονία του ο αδελφός της μητέρας του, λόρδος Μαουντμπάτεν, και τον έφερε στην Αγγλία, όπου φοίτησε στο κολέγιο Γκόρντονστουν.

Το ναυτικό

Μετά την αποφοίτησή του, κατετάγη στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό και αποφοίτησε από το Βασιλικό Ναυτικό Κολέγιο Μπριτάνια ως ο καλύτερος δόκιμος της σειράς του. Έλαβε μέρος στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, συμμετείχε στη Μάχη της Κρήτης και στη Ναυμαχία του Ταινάρου –έχει τιμηθεί με τον Ελληνικό Πολεμικό Σταυρό– και ήταν παρών κατά την υπογραφή της παράδοσης της Ιαπωνίας στον κόλπο του Τόκιο.

Ο γάμος με την Ελισάβετ

Το 1939, ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ΄, η σύζυγός του βασίλισσα Ελισάβετ και οι δύο κόρες τους, πριγκίπισσες Ελισάβετ και Μαργαρίτα, επισκέφθηκαν το Βασιλικό Ναυτικό Κολέγιο Μπριτάνια, όπου φοιτούσε τότε ο Φίλιππος. Ο Φίλιππος ανέλαβε να συνοδεύσει τις κόρες του βασιλιά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Η 13χρονη τότε Ελισάβετ τον ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα και οι δυο τους ξεκίνησαν να αλληλογραφούν.

Τον Μάρτιο του 1947, ο Φίλιππος εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς τίτλους του, υιοθέτησε το επώνυμο Μαουντμπάτεν, από την πλευρά της μητέρας του, απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα ενώ ασπάστηκε τον αγγλικανισμό προκειμένου να παντρευτεί την αγαπημένη του πριγκίπισσα Ελισάβετ.

Ο γάμος τους τελέστηκε στο αβαείο του Ουέστμινστερ στις 20 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου. Την ημέρα του γάμου, ο βασιλιάς Γεώργιος τού απένειμε τον τίτλο του δούκα του Εδιμβούργου. Κανένας από την οικογένεια δεν καλέστηκε στον γάμο της πριγκίπισσας της Αγγλίας και του Φίλιππου, στο αβαείο του Γουέστμινστερ.

Ο γάμος με την πριγκίπισσα Ελισάβετ έδωσε στον πρίγκιπα Φίλιππο ένα σπίτι, μια χώρα, ένα διαβατήριο, μια θρησκεία και για πρώτη φορά στη ζωή του σταθερότητα.

Ο Φίλιππος αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι τον βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957.
Μέσω διατάγματος, το 1960, δόθηκε η δυνατότητα στους απογόνους του Φιλίππου και της Ελισάβετ που δεν έφεραν τίτλους να χρησιμοποιούν το επώνυμο Μαουντμπάτεν-Ουίνδσορ.

Μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο. Έχουν οκτώ εγγόνια και δέκα δισέγγονα.
Ο πρίγκιπας Φιλιππος κινήθηκε όλα αυτά τα χρόνια στη σκιά της συζύγου του με απόλυτη διακριτικότητα. Ήταν το στήριγμά της.
Ο ίδιος ήταν προστάτης σε περίπου 800 οργανώσεις, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτές που αφορούν το περιβάλλον, τη βιομηχανία, τον αθλητισμό και την εκπαίδευση.

Η περιουσία του

Ο Φίλιππος λάμβανε από το κοινοβούλιο το ποσό των £400.000 ετησίως, από το 1990, ως αποζημίωση για την κάλυψη των δημοσίων καθηκόντων του. Οποιοδήποτε ποσό της αποζημίωσης δεν χρησιμοποιείται για επίσημο σκοπό τότε φορολογείται. Δεν έχει γίνει γνωστό αν συνέχισε να εισπράττει αυτό τον μισθό μετά το 2017 που παραιτήθηκε από τα βασιλικά του καθήκοντα αλλά συνέχισε να έχει πρόσβαση σε εισοδήματα από προσωπική περιουσία, γη και ακίνητα. Μαζί με τη βασίλισσα Ελισάβετ μοιράζονταν μετοχές και γη που απέκτησε εκείνη από τη δική της οικογένεια, όπως είναι το κάστρο Balmoral και η κατοικία του Sandringham.
Η προσωπική περιουσία του Φιλίππου εκτιμούνταν στα £28 εκατομμύρια το 2001.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X