Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν όρισε τη λιβανέζικης καταγωγής Ρίμα Αμπντούλ Μαλάκ ως υπουργό Πολιτισμού μετά την εκλογική του νίκη τον περασμένο μήνα. Αντικαθιστά τη Ροζλίν Μπασελό, η οποία ανέλαβε τη θέση τον Ιούλιο του 2020 υπό τον πρώην πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ.
Η εφημερίδα Le Monde αναρωτιέται σε ένα δημοσίευμα αν θα καταφέρει η νέα Υπουργός να μείνει περισσότερο από δυο χρόνια που είναι ο μέσος όρος παραμονής ενός Υπουργού Πολιτισμού τα τελευταία τριάντα χρόνια, ενώ όλοι ακόμα μνημονεύουν την θητεία του Ζακ Λανγκ που έφυγε από την υπουργική θέση ου 1993.
Η Αμπντούλ Μαλάκ βρίσκεται πάντως στο επίκεντρο της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του γαλλικού υπουργείου Πολιτισμού, διορίστηκε σύμβουλος πολιτισμού του προέδρου Μακρόν το 2019. "Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η Αμπντούλ Μαλάκ εργάζεται σε καθημερινή βάση, σε μόνιμη επαφή με το Ματινιόν [την πρωθυπουργική κατοικία] και το υπουργείο Πολιτισμού, για να αναπτύξει μέτρα που θα βοηθήσουν τον τομέα να αντιμετωπίσει την πανδημία", προσθέτει το υπουργείο, επιβλέποντας τη διανομή των κονδυλίων για την ανάκαμψη του πολιτισμού ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Η τρέχουσα οικονομική κρίση στον απόηχο του Covid-19 έχει ωστόσο πλήξει καίρια τα μουσεία και άλλους πολιτιστικούς χώρους- ο τρόπος με τον οποίο ο Αμπντούλ Μαλάκ θα βοηθήσει αυτά τα ιδρύματα θα παρακολουθείται στενά από τον τομέα του πολιτισμού.
Η Αμπντούλ Μαλάκ έχει επίσης συμβάλει στη διευκόλυνση άλλων πολιτιστικών πολιτικών, προσθέτει το υπουργείο, αναφερόμενο στο Culture Pass, το οποίο παρέχει σε κάθε 15χρονο έως 18χρονο 300 ευρώ για να δαπανήσει για τον πολιτισμό, αν και το σύστημα αυτό έχει δεχθεί πυρά (μόνο φέτος, έχει κοστίσει περίπου 200 εκατ. ευρώ, περισσότερα από τον προϋπολογισμό του Λούβρου ή της Εθνικής Όπερας). Ο Μακρόν πρότεινε επίσης τη δημιουργία ενός "ευρωπαϊκού μετασυνεδρίου" για τη στήριξη της δημιουργικότητας και της συγγραφικής δραστηριότητας των καλλιτεχνών, το οποίο θα αποτελέσει κατά πάσα πιθανότητα άλλη μια προτεραιότητα για τον νεοδιορισθέντα υπουργό.
Μια άλλη πιεστική προτεραιότητα στο ταμείο της θα είναι η πολιτική της κυβέρνησης για την επιστροφή αρχαιοτήτων η οποία έχει βαλτώσει τους τελευταίους μήνες. Στις 10 Ιανουαρίου, η Γερουσία της Γαλλίας ενέκρινε νομοσχέδιο -που προτάθηκε από τους γερουσιαστές Catherine Morin-Desailly, Max Brisson και Pierre Ouzoulias- για τη σύσταση εθνικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, τηνοποία θα πρέπει να συμβουλεύεται για κάθε μελλοντική υπόθεση επιστροφής εκτός Ευρώπης. Το σχέδιο νόμου προτείνει επίσης τη διευκόλυνση της επιστροφής των έργων που βρίσκονται σε δημόσιες γαλλικές συλλογές. Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Εθνοσυνέλευση. Το σχέδιο νόμου της Γερουσίας μπορεί ωστόσο να παρουσιαστεί από τον Ιούλιο και μετά, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, όταν οι νέοι νομοθέτες θα καταλάβουν τις θέσεις τους στην Εθνοσυνέλευση.
Το 2001, η Αμπντούλ Μαλίκ έγινε διευθυντής προγράμματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Clowns sans frontières, η οποία συγκέντρωσε περισσότερους από 400 καλλιτέχνες. Το 2008, εντάχθηκε στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού του δημάρχου του Παρισιού.
Πηγή: Lifo