Ένας από τους ομιλητές που είδαμε στο 5ο Cyprus Digital Agenda Summit το οποίο πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας ήταν ο Joao Adao ο οποίος εργάζεται ως Διευθύνων Σύμβουλος για το Facebook, το Instagram και το WhatsApp στη Νότια Αμερική, ενώ είναι γνωστός για τον ρόλο του στην επιχειρηματική επιτάχυνση των κοινωνικών δικτύων και την δημιουργία μιας κουλτούρας νίκης βασισμένη στην υπευθυνότητα και την ευελιξία.
Μετά από 30 χρόνια σε πολυεθνικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των P&G, Boston Consulting Group και Facebook, ο Joao, ο οποίος είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και έχει MBA από το Πανεπιστήμιο της California στο Berkeley, συμβούλεψε διάφορους ηγέτες επιχειρήσεων που παρευρέθηκαν στο φετινό συνέδριο, να μετατρέψουν την Οργανωσιακή κουλτούρα σε υπερδύναμη για την υλοποίηση της Ψηφιακής Στρατηγικής τους, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο πόσο σημαντικό είναι οι επιχειρήσεις να δίνουν έμφαση στην γενιά Ζ.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος από την Πορτογαλία, και ο οποίος έχει ζήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Αργεντινή και επί του παρόντος εδρεύει στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας μια μικρή εισαγωγή στην πρόκληση του διαδικτυακού μετασχηματισμού σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δίνοντας ως παράδειγμα την μετάβαση των Χρυσών Οδηγών στην διαδικτυακή εποχή. Αναφερόμενος στο δικό του επαγγελματικό ταξίδι και σημειώνοντας πως το σημαντικότερο για την μετάβαση είναι το να ξεπεράσουμε τα εμπόδια κουλτούρας τόνισε πως αν και δύσκολο, ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακό.
Στην συνέχεια, αναφερόμενος στον Mark Zuckerberg αποκάλυψε τον τρόπο που ο Αμερικανός επιχειρηματίας κατάφερε να δημιουργήσει μια κουλτούρα ασφαλείας στους υπαλλήλους του, ενώ ανέδειξε και το πόσο καίριας σημασίας είναι το να δίνουμε λόγο και χώρο στους νέους επαγγελματίες - και κυρίως στην γενιά Ζ που έχει γεννηθεί μέσα στην τεχνολογία.
Πιο συγκεκριμένα, ο Joao Adao ανέφερε πως ο Mark Zuckerberg μαζεύει κάθε εβδομάδα τους εργαζόμενους της εταιρείας του και κάνει ένα Q&A ώστε να δώσει σε όλους την ευκαιρία να του κάνουν διάφορες ερωτήσεις και γενικώς, όπως είπαμε και προηγουμένως, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα ασφαλείας στο οποίο ο καθένας μπορεί να εκφραστεί και στην συνέχεια, να "αποδώσει" καλύτερα. Η κίνησή του αυτή είναι ίσως από τις πιο πετυχημένες στρατηγικές - αν λάβουμε υπόψη την τεράστια πορεία της εταιρείας του.
Συνεχίζοντας, εξήγησε γιατί είναι σημαντική η δημιουργία μιας «οριζόντιας οργάνωσης», σχολιάζοντας ότι στο παρελθόν στις πλείστες των περιπτώσεων ο ηγέτης μιας εταιρίας ήταν το άτομο που είχε τις περισσότερες γνώσεις - και γι' αυτό βρισκόταν και στην υψηλότερη θέση της εταιρίας, ενώ τα άτομα που βρίσκονταν σε πιο κάτω θέσεις, είχαν και λιγότερες γνώσεις. Σήμερα, ωστόσο, με την τεχνολογική ανάπτυξη η ιδεολογία αυτή δεν ισχύει ιδιαίτερα, οπότε το να δίνει μια επιχείρηση αμοιβαίες ευκαιρίες στους υπαλλήλους της είναι απαραίτητο.
Η γενιά Ζ άλλωστε, είναι αυτή που γεννήθηκε μέσα στην τεχνολογία και διαρκώς "τρέχει" για να προλάβει, οπότε ο συνδυασμός των ικανοτήτων της γενιάς αυτής μαζί με την πείρα των προηγούμενων γενιών είναι ίσως το Α και το Ω του δρόμου για την επιτυχία.
Στην συνέχεια, ο Jao αναφέρθηκε στις αδυναμίες μιας επιχείρησης και τόνισε πως το βασικότερο είναι να καταπολεμήσει τον φόβο, αφού αυτός πάντα είναι μέρος του προβλήματος, ενώ δήλωσε: "Απλώς κάνε το, δεν χρειάζεται να είναι τέλειο".
Αναφερόμενος στο μοντέλο εργασίας που χρησιμοποιεί το FB, είπε: «Τίποτα στο Facebook δεν είναι πρόβλημα κάποιου άλλου», ενώ για να εξηγήσει πόσο σημαντικές είναι η επίγνωση και η επιλογή στον τρόπο δράσης ενός επιχειρηματία ή ακόμη και εργαζομένου, μίλησε για την «ψυχολογία του θύματος» η οποία ορίζεται ως η "απόφαση" κάποιου να μην πάρει την ευθύνη για τις πράξεις του, ενώ έδωσε και το κλασικό παράδειγμα της κίνησης στον δρόμο, η οποία αποτελεί η πιο δημοφιλή δικαιολογία για όσους αργούν να πάνε στην δουλειά.
Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας πως αν θέλουμε να έχουμε επιχειρηματικά αποτελέσματα πρέπει πάντα να κάνουμε τις δύσκολες επιλογές και σε κάθε περίπτωση να μπορούμε να απαντάμε σωστά και να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Αν θέλουμε να λυθεί κάτι, πρέπει να έχουμε «δύσκολες» συζητήσεις στην καθημερινότητα μας. Στο κλείσιμο της ομιλίας του, σημείωσε πως η εμπιστοσύνη, η συνεργασία και ο σεβασμός είναι εξίσου σημαντικά.