ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας ελέω κορωνοϊού

Η καραντίνα μας έφερε αντιμέτωπους με άλλη μια συνέπεια, την άνοδο της ενδοοικογενιακής βίας

Πριν από μερικές μέρες διαβάσαμε την επιστολή της Ιταλίδας συγγραφέας Francesca Melandri που δημοσιεύτηκε στην Liberation και ανάμεσα στις γλαφυρές περιγραφές της για την καθημερινότητα σε συνθήκες περιορισμού, εστιάσαμε στην φράση της «Πολλές γυναίκες θα κακοποιηθούν στο σπίτι τους» και γρήγορα αντιληφθήκαμε, πως πράγματι, ο εγκλωβισμός στα σπίτια, θα φέρει και επιπτώσεις που με μια πρώτη ματιά δεν αντιληφθήκαμε. Η κατάσταση αυτή βέβαια δεν περιορίζεται μόνο στην Ιταλία, αλλά επεκτείνεται και σε όλον τον κόσμο - όπως και ο κορωνοϊός.

Σε ανακοίνωση που δημοσίευσε ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της βίας στην οικογένεια, τονίζεται πως ο περιορισμός λόγω covid-19 δημιουργεί έφορο έδαφος για επιδείνωση της ενδοοικογενειακής βίας. Πιο συγκεκριμένα, από τις 9/3 που το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Κύπρο επιβεβαιώθηκε μέχρι και την 17η Μαρτίου, το σύστημα καταγραφής κλήσεων της Γραμμής Βοήθειας 1440 παρατήρησε αύξηση της τάξης του 30% με τις κλήσεις να φθάνουν στις 750. Όπως μας ανέφερε η η Πρόεδρος του ΣΠΑΒΟ, Άντρη Ανδρονίκου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, πρόκειται για περίπου 85-86 κλήσεις την ημέρα, αριθμός αρκετά μεγαλύτερος απ' ότι συνήθως. Λόγω μάλιστα φόρτου εργασίας, δεν απαντήθηκαν όλες οι κλήσεις με αποτέλεσμα πιθανώς μερικά περιστατικά να μένουν άγνωστα. Τις μέρες αυτές, πραγματοποιήθηκαν 5 νέα αιτήματα για εισδοχή σε χώρους φιλοξενίας και 4 νέα αιτήματα για ατομική συμβουλευτική. Τα στοιχεί αυτά είναι άκρως ανησυχητικά.

Όπως δήλωσε η Άντρη Ανδρονίκου, ο περιορισμός ως μέτρο πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού COVID-19, αν και σαφώς είναι απαραίτητος στις μέρες μας, μπορεί ταυτόχρονα να αποτελέσει εργαλείο στα χέρια των δραστών για αύξηση της συχνότητας, της έντασης και της επικινδυνότητας της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών. Η ίδια μάλιστα υποστήριξε πως για κάποιες γυναίκες το σπίτι δεν είναι το ασφαλές σημείο, που είναι για τους περισσότερους από εμάς και αν αναλογιστούμε τα ποσοστά, πράγματι έχει δίκιο.

Λαμβάνοντας υπόψη πως οι γυναίκες που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενόψει κορωνοϊού απομονώνονται ακόμη περισσότερο από την κοινωνική ζωή, την εργασιακή ζώνη αλλά και από την κοινωνική στήριξη, περνούν περισσότερο χρόνο με τους δράστες και η σφοδρότητα της βίας και της άσκησης εξουσίας επιδεινώνονται. Η κατάσταση βέβαια αυτή δεν αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες αλλά και τα παιδιά, τα οποία πλέον δεν πηγαίνουν σχολείο, και η βία που δέχονται, είτε άμεση, είτε έμμεση, αυξάνεται.


Photo by Kat J on Unsplash

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην οικογένεια με βαθύ αίσθημα επαγγελματικής και ηθικής ευθύνης έχει αναπροσαρμόσει όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες του έτσι ώστε να συνεχίσει την υποστήριξη του σε περιόδους κοινωνικής κρίσης. Η γραμμή βοήθειας 1440 συνεχίζει τη λειτουργία της, 24 ώρες τη μέρα, καθημερινώς, παρέχοντας στήριξη, ενημέρωση, πληροφόρηση, καθοδήγηση , ενδυνάμωση και δικτύωση. Τα ατομικά ραντεβού συνεχίζονται διαμορφώνοντας τον τρόπο παροχής και αξιοποιώντας τις τηλεδιασκέψεις, την ηλεκτρονική επικοινωνία και τις τηλεφωνικές κλήσεις τηρώντας όλες τις κατευθυντήριες οδηγίες των Διεθνών και Τοπικών ενώσεων. Η Άντρη Ανδρονίκου μας τόνισε πως πλέον, προσπαθούν να ενσωματώσουν στο site του οργανισμού το live chat, καθώς από την στιγμή που οι γυναίκες είναι κλεισμένες με τους βίαιους συντρόφους τους, πιθανώς δεν μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικώς. Το εγχείρημα ωστόσο αυτό εγκυμονεί κινδύνους και γι' αυτόν τον λόγο η υλοποίησή του απαιτεί χρόνο ώστε να αποφευχθεί η οποιαδήποτε παρακολούθηση.

Τέλος, η Άντρη Ανδρονίκου τόνισε πως η αύξηση των ποσοστών βίας κατά των γυναικών -ενόψει των νέων μέτρων της κυβέρνησης, τα οποία τονίζει ως απαραίτητα- θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στις γυναίκες αυτές. Η ίδια ωστόσο καλεί όλες τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα να μιλήσουν είτε με την αστυνομία, είτε με την γραμμή βοήθειας 1440 και τονίζει -όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση του ΣΠΑΒΟ πως "το να είσαι περιορισμένη στο σπίτι με ένα βίαιο άνθρωπο είναι επικίνδυνο. Μπορεί να μη συνίσταται να βγείτε έξω, αλλά δεν απαγορεύεται να φύγετε ή και να ζητήσετε βοήθεια".

 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X