Η Καθημερινή
της Πέννυ Μπουλούτζα
Δύο στις τρεις νοσηλείες λόγω COVID-19 θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν οι ασθενείς δεν έπασχαν από παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση ή/και καρδιακή ανεπάρκεια. Την εκτίμηση αυτή κάνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts των ΗΠΑ, οι οποίοι διερεύνησαν τις ιατρικές καταστάσεις που θέτουν ασθενείς σε υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και ανάγκη για νοσηλεία από COVID-19.
Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα στατιστικό μοντέλο για περίπου 1.000.000 νοσηλευόμενους (Νοέμβριος 2020), το οποίο ενσωμάτωσε δεδομένα σχετικά με υποκείμενα νοσήματα, καθώς και άλλες παραμέτρους, όπως η ηλικία, το φύλο και η εθνότητα. Oι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ και του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Σταυρούλα Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου Γεωργία Κάσση, Βασιλική Βασιλείου και Θάνος Δημόπουλος, συνοψίζοντας τα κυριότερα σημεία της σχετικής μελέτης, αναφέρουν ότι με βάση το στατιστικό μοντέλο, 30% των νοσηλειών οφείλονταν στην παχυσαρκία, 26% στην υπέρταση, 21% στον σακχαρώδη διαβήτη και 12% στην καρδιακή ανεπάρκεια.
Με δεδομένο ότι περισσότερες από αυτές τις καταστάσεις συνυπάρχουν συχνά στο ίδιο άτομο, το στατιστικό μοντέλο υπολόγισε τις νοσηλείες λόγω συνδυασμών. Έτσι, εκτιμάται ότι το 64% των νοσηλειών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν είχαν απαλειφθεί οι τέσσερις αυτές κλινικές καταστάσεις. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Heart Association, κατέδειξε επίσης ότι οι ηλικιωμένοι με σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση ή καρδιακή ανεπάρκεια ήταν πιο πιθανό να νοσηλευθούν από τους νεότερους με την ίδια κατάσταση.
Ωστόσο η παχυσαρκία επηρέασε τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω COVID-19 παρόμοια σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. «Η πανδημία COVID-19, με τη βοήθεια των εμβολίων και των φαρμάκων που αναπτύσσονται, φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί στο επόμενο χρονικό διάστημα. Τα ενδοκρινολογικά, μεταβολικά και καρδιαγγειακά νοσήματα όμως θα παραμείνουν ως μείζονα θέματα δημόσιας υγείας» τονίζουν οι ειδικοί.