Η Καθημερινή
Ακόμη ένα μεγάλο φορτίο, φαίνεται να δίνεται στην Αστυνομία για να το σηκώσει και αυτό αφορά τους ελέγχους για τήρηση των διαταγμάτων και των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό στις εκκλησίες. Μέλη της Δύναμης, πέραν από τους ελέγχους σε δρόμους, υποστατικά, σπίτια κλπ, τώρα θα πρέπει να ελέγχουν και τις εκκλησίες το διάστημα της Μεγάλης Βδομάδας, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν.
Πάντως, παρατηρείται ένα αλαλούμ όσον αφορά το τι θα ισχύει τελικά για όσους πιστούς επιθυμούν να παρευρεθούν σε ναούς την μεγάλη βδομάδα, αφού οι αρχικές αποφάσεις οι οποίες εγκρίθηκαν και από το Υπουργικό Συμβούλιο προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, με τον Αρχιεπίσκοπο και τους Μητροπολίτες να δηλώνουν δημοσίως ότι δεν θα συμπορευθούν με όσα ανακοίνωσε οι Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση, ωστόσο, φαίνεται να υποκύπτει στις πιέσεις και να αλλάζει αποφάσεις όσον αφορά τις λειτουργίες για την Μεγάλη Βδομάδα.
Έτσι θα ελέγχουν οι αστυνομικοί
Την Μεγάλη Δευτέρα ο Αρχηγός της Αστυνομίας μαζί με την ηγεσία της Δύναμης και τους Αστυνομικούς Διευθυντές όλων των περιοχών, πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη ώστε να αποφασιστεί ο τρόπος δράσης των μελών της, τις ημέρες που η Κύπρος θα βρίσκεται εκ νέου υπό καθεστώς lockdown.
Η απόφαση που λήφθηκε, είναι όπως οι έλεγχοι γίνονται εκεί και όπου πρέπει, ενώ από τους ελέγχους δεν θα «γλιτώσει» κανείς.
Πληροφορίες του 24news αναφέρουν ότι μέλη της Αστυνομίας, θα ελέγχουν μεταξύ άλλων και εκκλησίες όπου αν διαπιστωθεί ότι εντός τους βρίσκονται περισσότερα άτομα από τον επιτρεπόμενο αριθμό ή γενικότερα δεν τηρούνται τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, θα καταγγέλλονται. Επίσης, θα ελέγχονται πιστοί, για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως εξαγγέλθηκε μέσω διατάγματος.
Ωστόσο, είναι αντιληπτό ότι τα μέλη της Δύναμης, είναι πρακτικά αδύνατον να ελέγξουν όλους τους ναούς, έτσι η τήρηση των μέτρων εναπόκειται και στους πολίτες.
Το αλαλούμ με το τι θα ισχύει τη Μεγάλη Εβδομάδα
Ποιοι μπορούν να πάνε εκκλησία
Θυμίζουμε ότι ενώ αρχικά δεν θα επιτρεπόταν η παρουσία πιστών στις εκκλησίες, εν τέλει η απόφαση άλλαξε και η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπεται αριθμός πιστών που έχουν εμβολιαστεί να παραβρίσκονται στους ναούς. Αυτή ήταν όμως ακόμη μια απόφαση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με τον Αρχιεπίσκοπο και τους Μητροπολίτες, ουσιαστικά να δηλώνουν δημόσια ότι δεν πρόκειται να κάνουν τους αστυνομικούς και ότι οι εκκλησίες θα παραμείνουν ανοικτές για όλους όσους επιθυμούν να παραβρεθούν.
«Κατ’ εξαίρεση και μόνο για τις λειτουργίες της Μεγάλης Βδομάδας (26 Απριλίου 2021-2 Μαΐου), επιτρέπεται η παρουσία πιστών στο εσωτερικό των ναών, νοουμένου ότι προσκομίζουν το αποδεικτικό εμβολιασμού τους για την COVID-19, με το οποίο να αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με τη μία δόση τουλάχιστον τρεις (3) εβδομάδες πριν και τηρουμένων των μέτρων αποστασιοποίησης. Για την πιο πάνω περίοδο, επιτρέπεται η επίσης η παρουσία προσώπων στα προαύλια των ναών, νοουμένου ότι τα πρόσωπα που παρευρίσκονται είναι καθήμενα και τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας» αναφέρει πλέον το Υπουργείο Υγείας.
Χωρίς SMS στις λειτουργίες
Άλλο ζήτημα που προέκυψε και άλλαξε στην πορεία η απόφαση, είναι η αποστολή SMS στο 8998 για να πάει κάποιος εκκλησία. Το διάστημα 26/4 – 9/5 οι πολίτες δικαιούνται να στείλουν μόνο 1 SMS για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση και υπήρξαν αντιδράσεις για όσους ήθελαν να παρευρίσκονται καθημερινά στις λειτουργίες της Μεγάλης Βδομάδας.
«Σε ότι αφορά στη μετακίνηση για μετάβαση σε χώρους θρησκευτικής λατρείας κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και μόνο για τις ώρες της Θείας Λειτουργίας, γίνεται χωρίς τη χρήση γραπτού μηνύματος» εξηγεί την Δευτέρα (26/4) το Υπουργείο.
Ετοίμασε δικό της πρωτόκολλο η Αρχιεπισκοπή
Τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η Εκκλησία κατά τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και της Αναστάσεως, μετά από τα εξαγγελθέντα μέτρα από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ανακοίνωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.
Στην ανακοίνωση αναφέρετε ότι οι Ιερείς και οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι καθίστανται υπεύθυνοι για την τήρηση των μέτρων και των πρωτοκόλλων, όπως έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας.
Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι εντός του Ναού θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις και όλοι να φέρουν μάσκες, εκτός του Ναού να τοποθετηθούν καθίσματα διατηρώντας τις κατάλληλες αποστάσεις, κατά την διάρκεια της προσκύνησης του Νυμφίου, του Εσταυρωμένου και του Επιταφίου οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι θα πρέπει να φροντίσουν να προσέρχονται λίγοι κάθε φορά (10 πιστοί) και αφού εξέλθουν ή ασπαστούν τότε να προσέρχονται οι επόμενοι.
Όσον αφορά τη Θεία Κοινωνία, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι συνίσταται να γίνεται μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ώστε όσοι κοινωνούν να φεύγουν από τον Ναό για να μην γίνεται συνωστισμός και εξυπακούεται ότι και στο θέμα αυτό οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι μεριμνούν ώστε να προσέρχονται λίγοι κάθε φορά διατηρώντας τις αποστάσεις.
Προσθέτει ότι τα ωράρια τέλεσης των Ιερών Ακολουθιών ορίζονται ως εξής, ώστε να μην υπερβαίνουν την καθορισμένη ώρα που έθεσε η Κυβέρνηση για απαγόρευση της κυκλοφορίας, δηλαδή τις 21:00.
Συγκεκριμένα, η Ιερά Αρχιεπισκοπή αναφέρει ότι ο Νυμφίος και η Ακολουθία του Νιπτήρος θα αρχίζει στις 6:00 μ.μ. και θα ολοκληρώνεται όχι αργότερα από τις 8:30 μ.μ., την Μ. Πέμπτη, η ακολουθία των Παθών θα αρχίσει στις 5:00 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί όχι αργότερα από τις 8:30 μ.μ. και το ίδιο ισχύει και για την Μ. Παρασκευή στην Ακολουθία του Επιταφίου. Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στο προαύλιο του Ναού με τη λήψη όλων των μέτρων, ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός. Επιπρόσθετα, η ακολουθία και η Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως θα πραγματοποιηθούν ως εξής: Στις 10:30 μ.μ. θα ψαλλεί ο Κανόνας και στις 11:30 μ.μ. θα γίνει ο Καλός Λόγος και η έναρξη του Όρθρου. Στη συνέχεια, θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία η οποία, οπωσδήποτε θα πρέπει να ολοκληρωθεί την Κυριακή, το αργότερο στις 1 μετά τα μεσάνυχτα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τις 12:00 (μεσάνυχτα).