Του Απόστολου Τομαρά
Σύμφωνα με ενημέρωση από το Προεδρικό, την Παρασκευή στις 11: 30 πμ θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο κι όχι την Πέμπτη.
Η πρώτη πράξη του έργου που θα οδηγήσει στα νέα μέτρα κατά της πανδημίας, δεν αποκάλυψε τα χαρτιά της κυβέρνησης και τις σκέψεις του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, για τη μορφή των μέτρων που θα αποφασισθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής. Κατά τη σύσκεψη με τη Συμβουλευτική Ομάδα, ο Νίκος Αναστασιάδης περιορίσθηκε να ακούσει τις απόψεις και εισηγήσεις των επιδημιολόγων προκειμένου να διαμορφώσει άποψη, ενόψει των καθοριστικών αποφάσεων. Από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη σύσκεψη του Προεδρικού, το γενικό συμπέρασμα που εξάγεται είναι πως οι οικονομικές επιπτώσεις των νέων μέτρων θα αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα, κάτι που σημαίνει πως η κυβέρνηση φαίνεται να είναι διστακτική στη λήψη σκληρών μέτρων, στα πρότυπα του πρώτου κύματος πανδημίας. Αν οι λιγοστές πληροφορίες που διέρρευσαν μετά τη σύσκεψη αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα, αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση γέρνει την πλάστιγγα προς το σενάριο του lockdown, το οποίο δεν θα αφήνει το αποτύπωμά του στην οικονομική δραστηριότητα αλλά και στο άλλο σοβαρό ζήτημα την εκπαίδευση και το τι μέλει γενέσθαι με το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη εβδομάδα. Ως γενική αίσθηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την διάρκεια της σύσκεψης με τους επιδημιολόγους, δεν έδωσε εικόνα πως κινείται πλήρως στη λογική του περασμένου Μαρτίου και Απριλίου.
Η διυπουργική, η παιδεία και τα εμβόλια απο το Ισραήλ
Τα μέτρα που θα παρουσιασθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό μορφή εισηγήσεων, κλείδωσαν στη συνεδρία της διυπουργικής επιτροπής (Υγείας, Οικονομικών, Παιδείας, Εργασίας) που συνήλθε το απόγευμα της Τρίτης. Το lockdown υπο εξαιρέσεις, προκρίνεται ως επικρατέστερη επιλογή, με βάση τα δεδομένα μετά τη συνεδρία του Προεδρικού Μεγάρου, και κινείται στη λογική αυστηριοποίησης του υφιστάμενου πακέτου μέτρου που αποφασίσθηκε πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και θα έχει αρχική διάρκεια τρεις εβδομάδες με σταδιακή χαλάρωση των μέτρων την πρώτη βδομάδα του Φεβράρη. Ο προσανατολισμός φαίνεται να είναι προς την πλευρά της διακίνησης των πολιτών, των συναθροίσεων, κυρίως σε κοινωνικό επίπεδο, και στην εντατικοποίηση των ελέγχων εφαρμογής των μέτρων που θα αποφασισθούν, σε μια προσπάθεια να περιορισθούν τα φαινόμενα απειθαρχίας. Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων το επόμενο διάστημα με την ελπίδα να κλείσει η μια τρύπα διασποράς του ιού. Ήδη φαίνεται να προχωρά με καλούς ρυθμούς ο εμβολιασμός των οίκων ευγηρίας και των μονάδων περίθαλψης ηλικιωμένων όπου σύμφωνα με πληροφορίες οδεύει προς ολοκλήρωση. Ωστόσο, εν προκειμένω φαίνεται να ακούστηκαν έντονες απόψεις από επιδημιολόγους, ένεκα των γενικότερων προβλημάτων που έχουν εμφανισθεί με τα εμβόλια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών φαίνεται να έβαλαν στο τραπέζι την προμήθεια του κινέζικου ή του ρωσικού εμβολίου, κάτι που απορρίφθηκε απο πλευράς κύβέρνησης. Μάλιστα χωρίς πρόσφορο έδαφός για διάφορους λόγους βρέθηκε και μια προσπάθεια για προμήθεια ποσοτήτων εμβολιών απο το Ισραήλ, θέμα που έτυχε συζήτησης στο προεδρικό μέγαρο.
Lockdown για τρείς βδομάδες
Στο κομμάτι των περιοριστικών μέτρων η κατεύθυνση που δίνεται παραπέμπει περισσότερο σε μοντέλο Λεμεσού και Πάφου, εκεί όπου παρατηρείται επιδημιολογική έξαρση. Το δεύτερο θέμα που είναι υπό εξέταση αλλά δεν φαίνεται να έχει κλειδώσει είναι η επιστροφή των γραπτών μηνυμάτων (SMS) σε πιο χαλαρή εκδοχή, χωρίς να επηρεάζεται η καθημερινή οικονομική δραστηριότητα. Αυτό το οποίο αναμένεται να αποφασισθεί κατά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου είναι το εύρος επιβολής των περιορισμών στη διακίνηση με γραπτά μηνύματα.
Εν προκειμένω, ενδεχομένως το μέτρο να εφαρμοσθεί μόνο στις προβληματικές περιοχές και όχι παγκύπρια. Βασική επιδίωξη των γραπτών μηνυμάτων είναι να περιορισθούν οι άσκοπες μετακινήσεις που συντηρούν τα φαινόμενα απειθαρχίας στα μέτρα και ο καλύτερος έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές. Στη λογική αυτή ενδέχεται να υπάρχουν εξαιρέσεις για επαγγέλματα πρώτης γραμμής αλλά και ουσιώδεις υπηρεσίες, προκειμένου να μην επηρεασθεί η οικονομική δραστηριότητα.
Εργασία
Η εξ αποστάσεως εργασία θα συνεχισθεί χωρίς ενδεχομένως να ανασταλούν οι εργασιακές δραστηριότητες με φυσική παρουσία, όπου δεν μπορεί να υποστηριχθεί από την τεχνολογία ή η φύση της υπηρεσίας το επιβάλλει δηλαδή ο οικοδομικός και μεταποιητικός τομέας. Πέρα από τον δημόσιο τομέα, ο οποίος δεν αναμένεται να βιώσει πλήρως τις καταστάσεις του πρώτου κύματος πανδημίας, θα γίνει προτροπή προς τον ιδιωτικό τομέα να εφαρμόσει ή να συνεχίσει την εξ αποστάσεως εργασία, χωρίς αναστολή εργασιών των επιχειρήσεων. Αυτό που προβληματίζει έντονα την κυβέρνηση και φαίνεται να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στη λήψη των νέων μέτρων είναι το λιανεμπόριο όπου η αποφάσεις θα παρθούν την τελευταία στιγμή με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Οι επιχειρήσεις που θα τους επιτρεπεί ενδεχομένως να μείνουν ανοιχτές θα είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν ένα ιδιαίτερα αυστηρό πλαίσιο υγειονομικών ελέγχων εργαζόμενων και πολιτών με τους οποίους συναλλάσσονται. Σύμφωνα πάντως με τελευταίες πληροφορίες πρέπει να θεωρείται δεδομένη η διατήρηση της οικοδομικής βιομηχανίας σε λειτουργία όπως και του μεταποιητικού τομέα.
Έλεγχοι
Πέρα από την αυστηριοποίηση των μέτρων, ο άλλος βασικός πυλώνας είναι οι έλεγχοι οι οποίοι όπως λέγεται θα είναι εξαντλητικοί. Σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα τα rapid test θα καταστούν μέρος της καθημερινής πραγματικότητας των πολιτών. Ειδικά στο λιανικό εμπόριο λέγεται πως οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και σε καθημερινή βάση. Στην λογική της αυστηριοποίησης οι συναθροίσεις για το επόμενο διάστημα παρουσιάζονται ως το κόκκινο πανί των αρχών που έχουν επωμιστεί τους ελέγχους. Νοουμένου ότι στον αδύναμο κρίκο που είναι οι οικίες δεν υπάρχουν περιθώρια για επιπρόσθετα μέτρα, το βάρος θα ριχθεί στους ελέγχους και την εφαρμογή των μέτρων. Η αύξηση των χρηματικών ποινών σε όσους παραβιάζουν τα υγειονομικά διατάγματα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Η μορφή του lockdown πρώτο κριτήριο για εκπαίδευση
Το τι μέλει γενέσθαι με το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα δεν έχει διευκρινιστεί επί του παρόντος, αλλά θεωρείται βέβαιο πως θα εξαρτηθεί από τη μορφή και το εύρος των μέτρων που θα αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Το σενάριο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας είναι άμεσα συνυφασμένο με τα μέτρα στο κομμάτι της διακίνησης. Πηγές του Υπουργείου Παιδείας θεωρούν πως ενδεχόμενη υιοθέτηση του μέτρου στην ουσία ισοδυναμεί με επιβολή lockdown, τύπου περασμένου Απριλίου. Ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση να εφαρμοστεί με εξαιρέσεις και εκεί όπου δεν δημιουργούνται κοινωνικά προβλήματα. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή που θα εφαρμοσθεί στις 7 και 8 Ιανουαρίου που θα ανοίξουν τα σχολεία. Όσοι εκπαιδευτικοί έχουν τέκνα που χρήζουν επιτήρησης θα μπορούν να πραγματοποιούν την εξ αποστάσεως διδασκαλία από τις οικίες τους. Για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς η φυσική παρουσία στις σχολικές μονάδες που υπηρετούν θα είναι υποχρεωτική. Με βάση τα δεδομένα το βράδυ της Τρίτης η εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τον μήνα Ιανουάριο φαινεται να κερδίζει έδαφος με εξαίρεση τα νηπιαγωγία τα οποία σε κάθε περίπτωση θα τους επιτραπεί να παραμείνουν ανοικτά.
*το κείμενο έτυχε ενημέρωσης για να αντικατοπτρίζει καλύτερα τα σε εξέλιξη γεγονότα.
Πηγή: Η Καθημερινή