Ανεβάζει ρυθμούς το εμβολιαστικό πλάνο κατά της Covid-19 στην Κύπρο. Μέχρι το τέλος Ιουνίου, η Κύπρος αναμένεται να παραλάβει 500.340 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, 6.000 – 8.400 δόσεις του εμβολίου της Moderna μέχρι το τέλος Απριλίου, 75.050 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca μέχρι την πρώτη εβδομάδα Μαΐου και 2.400 εμβόλια του μονοδοσικού Janssen μέχρι το τέλος Απριλίου.
Ταυτόχρονα, γίνονται σκέψεις για μείωση των εβδομάδων χορήγησης της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca. Σε ότι αφορά στο συγκεκριμένο εμβόλιο το χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων είναι αρκετά μεγάλο συγκριτικά με τα υπόλοιπα εμβόλια. Όπως ανέφερε η Αν. Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ολοκληρώνεται όταν συμπληρωθούν 12 εβδομάδες. Οι αρμόδιοι μελετούν το ενδεχόμενο να μειωθούν στις οκτώ εβδομάδες. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιταχυνθεί ο εμβολιασμός.
Στόχος των αρμοδίων είναι μέχρι τα τέλη Ιουνίου, να καταστεί εφικτός ο εμβολιασμός του 70% του πληθυσμού και η χώρα να αποκτήσει τη λεγόμενη ανοσία της αγέλης όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Εμβολιάζονται ηλικίες των 30 τον Μάΐο
Οι αρμόδιοι στοχεύουν στην κάλυψη των εμβολιασμών των άνω των 40 ετών την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου και έπειτα περί τα μέσα με τέλη του μήνα, να αρχίσει ο εμβολιασμός των ατόμων κάτω των 40 ετών.
Τη Δευτέρα (19/04) θα ανοίξει η Πύλη Εμβολιασμού για τις ηλικίες 51-52, την Τετάρτη (21/04 ) για τα άτομα ηλικίας 49-50 και την Παρασκευή (23/04) για ηλικίες 47-48.
Μέχρι τις 10 το πρωί της Παρασκευής (16/4), χορηγήθηκαν 207.273 δόσεις εμβολίων, εκ των οποίων οι 128.023 έχουν χορηγηθεί το εμβόλιο της Pfizer, 65.070 το εμβόλιο της AstraZeneca και οι 14.180 το εμβόλιο της Moderna.
Στην Κύπρο λειτουργούν 9 εμβολιαστικά κέντρα με 19 σημεία και τέσσερα κέντρα εμβολιασμού, συνολικής δυναμικότητας 51 σημείων. Υπάρχουν συνολικά 70 σημεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καθώς και 6 κινητές μονάδες και 5 ομάδες κατ’ οίκον νοσηλείας.
131 οι αναφορές για παρενέργειες
Συνολικά 131 περιπτώσεις εικαζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών από εμβόλια κατά της COVID-19, έχουν προκύψει μέχρι σήμερα στην Κύπρο. Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου οι περισσότερες αφορούσαν άτομα τα οποία έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer. Οι αναφορές με το συγκεκριμένο εμβόλιο ήταν συνολικά 72.
Σύμφωνα με την κ. Παναγιωτοπούλου, οι 56 αφορούσαν το εμβόλιο της AstraZeneca και τρεις το εμβόλιο της Moderna.
Οι 21 εκ των αναφορών ήταν πιο σοβαρής μορφής και οι υπόλοιπες ήταν ήπιας μορφής.
Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες
-Συνήθεις: δύναται να παρουσιασθούν σε ποσοστό 1%-10% των ασθενών.
-Ασυνήθεις: δύναται να παρουσιασθούν σε ποσοστό λιγότερο από 1% των ασθενών.
-Σπάνιες: δύναται να παρουσιασθούν σε ποσοστό λιγότερο από 1‰ των ασθενών.
-Πολύ σπάνιες: παρενέργειες που δύναται να παρουσιασθούν σε ποσοστό λιγότερο από 1 στους 10.000 ασθενείς.
-Μεμονωμένες περιπτώσεις: ακόμη πιο σπάνια.
«Η εμφάνιση ασθενειών ή και θανάτου δεν σημαίνει σίγουρα συσχέτιση με το εμβόλιο. Ένας χρονικός συσχετισμός, το πότε παίρνει κάποιος το εμβόλιο και πότε εμφανίζει μια ανεπιθύμητη ενέργεια, ή μια ασθένεια ή ακόμα και ένα θάνατο, δεν σημαίνει ότι αυτό συσχετίζεται με το εμβόλιο», σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με θέμα το εμβολιαστικό πλάνο, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου.