ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Μακρυμάνικο bodycon φόρεμα και μποτάκια
 

Μετάλλια με μέταλλο από τον Πύργο του Άιφελ

Τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού περιλαμβάνουν μέταλλο από τον Πύργο του Άιφελ και σχεδιάζονται από τον γαλλικό οίκο Chaumet.

Μαρία Καραμάνου

Τα μετάλλια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 δεν είναι απλώς σύμβολα αθλητικής υπεροχής, αλλά και αριστουργήματα σχεδιασμένα από τον διάσημο γαλλικό οίκο κοσμημάτων Chaumet. Αυτός ο πολυτελής οίκος, που ανήκει στη μητρική εταιρεία Louis Vuitton (LVMH), ανέλαβε τον σχεδιασμό των φετινών μεταλλίων, τα οποία παρουσιάστηκαν την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου.

Κάθε ένα από τα 5.084 μετάλλια που θα απονεμηθούν στους αθλητές φέτος, φέρει στην μπροστινή πλευρά του ένα σιδερένιο εξάγωνο βάρους 18 γραμμαρίων, κατασκευασμένο από μέταλλο που προέρχεται από τον εμβληματικό Πύργο του Άιφελ. Το στοιχείο αυτό προσδίδει στα μετάλλια μια μοναδική γαλλική ταυτότητα και σύνδεση με την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Το λογότυπο «Paris-2024» κυριαρχεί στην μπροστινή πλευρά των μεταλλίων, ενώ στη δεξιά πλευρά έχουν χαραχθεί οι μορφές της θεάς Αθηνάς, το Παναθηναϊκό Στάδιο και η Ακρόπολη, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Αυτές οι χαράξεις αποτίουν φόρο τιμής στις ρίζες των Ολυμπιακών Αγώνων και συνδέουν τους σύγχρονους Αγώνες με την αρχαία ελληνική παράδοση.

Η επιλογή του Chaumet για τον σχεδιασμό των μεταλλίων αντανακλά την προσπάθεια των διοργανωτών να συνδυάσουν την αθλητική υπεροχή με την κομψότητα και την πολυτέλεια. Η LVMH, ως χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων, συνέβαλε στο να δημιουργηθούν αυτά τα εξαιρετικά κομμάτια, που όχι μόνο βραβεύουν τους αθλητές για τις επιδόσεις τους, αλλά και τιμούν την τέχνη της κοσμηματοποιίας.

Η πίσω όψη του Ολυμπιακού μεταλλίου ενσωματώνει την εικόνα της ελληνικής θεάς Νίκης, αποτίοντας φόρο τιμής στη θεότητα που συμβολίζει τη νίκη και την αθλητική αριστεία. Αντιθέτως, το μετάλλιο των Παραολυμπιακών Αγώνων παρουσιάζει μια γραφική αναπαράσταση του Πύργου του Άιφελ, συνδυάζοντας τη γαλλική εμβληματική αρχιτεκτονική με την αναγνώριση των επιτευγμάτων των αθλητών. Σημαντικό είναι ότι η επιγραφή «Paris-2024» είναι αποτυπωμένη σε γραφή μπράιγ, προσφέροντας έτσι ένα στοιχείο προσβασιμότητας και συμπερίληψης στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. 

Ο Thierry Reboul, διευθυντής των τελετών της Ολυμπιακής Επιτροπής, εξήγησε ότι η σχεδίαση των μεταλλίων αποσκοπεί στο να αφήσει ένα ανεξίτηλο ίχνος στη μνήμη των ανθρώπων για το πώς θα είναι αυτοί οι Αγώνες. «Χρησιμοποιούμε το πιο όμορφο σύμβολο της Γαλλίας, τον Πύργο του Άιφελ, που υποδέχτηκε περισσότερους από έξι εκατομμύρια επισκέπτες το 2023», δήλωσε ο Reboul.

Τα σιδερένια στοιχεία των μεταλλίων συγκρατούνται στη θέση τους με μια τεχνική που συχνά χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση πολύτιμων λίθων σε κοσμήματα. Αυτή η καινοτόμος μέθοδος προσδίδει στα μετάλλια μια αίσθηση πολυτέλειας και εκλεπτυσμένης τέχνης. Η δημιουργική διευθύντρια της Chaumet, Clémentine Massonnat-Schaller, μίλησε στο αμερικανικό CNN πριν από την επίσημη παρουσίαση των μεταλλίων, εξηγώντας ότι ο σχεδιασμός είχε ως στόχο να «αναδείξει» το κεντρικό εξαγωνικό κομμάτι σαν πολύτιμη πέτρα.

Αυτά τα μετάλλια, πέρα από την αξία τους ως βραβεία, αντικατοπτρίζουν τη συνένωση της τέχνης και της τεχνικής, κάνοντάς τα αναμφισβήτητα κομψοτεχνήματα της σύγχρονης εποχής.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση