Ριάνα Στυλιανού
Η γενιά μας έχει ζήσει διάφορες αλλαγές και καταστάσεις μέσα σε ένα μικρό σχετικά διάστημα. Από τους μεγάλους, ογκώδες υπολογιστές στα laptops και από τη συλλογή γραμματοσήμων στα σχολεία στον απεριόριστο χρόνο που περνάμε τώρα στα social media, ήταν όλες τους σταδιακές αλλαγές που σιγά σιγά εντάξαμε στη ζωή μας. Ο κορωνόϊος από την άλλη ήρθε από το πουθενά και άλλαξε τη ζωή όλων μας από την μια μέρα στην άλλη με κανενός την συγκατάθεση.
Στην αρχή είμασταν όλοι σε μια κατάσταση σοκ... Πώς μπορεί κάποιος να μας επιβάλει να μείνουμε σπίτι; Μας φαίνονταν όλα τόσο περίεργα και εξωπραγματικά... σαν μια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Στην συνέχεια όμως καταλάβαμε πως μόνο έτσι θα μπορούσαμε να μείνουμε ασφαλείς και να προστατέψουμε το νησί μας. Γενικότερα, σαν λαός τα πήγαμε περίφημα και είναι καλό να νιώθουμε περήφανοι για αυτό.
Οι πρωτόγνωρες αυτές καταστάσεις μας είχαν όμως ακινητοποιήσει εντός των τεσσάρων τοίχων του σπιτιού μας, όπου συμπυκνώσαμε ολόκληρη την καθημερινότητά μας, την δουλεία μας και την διασκέδαση μέσα στο σπίτι. Δεν ήταν ακατόρθωτο απλά ήθελε λίγη δημιουργικότητα εκ μέρους μας για να διατηρήσουμε μια ευχάριστη και αισιόδοξη διάθεση.
Δεν είναι μυστικό ότι τελικά ο αυτοπεριορισμός μας έκανε αρκετά καλό στο περιβάλλον. Η μείωση της ρύπανσης για παράδειγμα ήταν εμφανές μέσα σε λίγες μόνο μέρες... όμως το αντίκτυπο της καραντίνας δεν έκανε καλό μόνο στο περιβάλλον αλλά και σε εμάς τους ίδιους όπου αναθεωρήσαμε τι πραγματικά αξίζει περισσότερο στην ζωή μας, ποια είναι τα hobbies που απολαμβάνουμε και μας εκφράζουν και η σημασία της οικογένειας, η αγάπη και η αλληλεγγύη που προσφέρει ο καθένας στα αγαπημένα του πρόσωπα.
Η δημοσιογραφική ομάδα του must μοιράζεται τις δικές της εμπειρίες καθ΄ όλη αυτή την περίοδο αυτοπεριορισμού λέγοντας τα πράγματα όπως ακριβώς είναι.
Σταύρη Φράγκου (Stavrifrangou): “Μέσα από την καραντίνα κατάλαβα το πόσο σημαντικό είναι το self love και το self care. Αυτό σημαίνει να φροντίζεις τις καθημερινές σου ανάγκες, να αγαπάς και να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου χωρίς δεύτερες σκέψεις για να αποκτήσεις όσο το δυνατόν καλύτερη φυσική και ψυχική υγεία. Το να γνωρίζουμε πως να φροντίσουμε τον εαυτό μας μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμο σε περιόδους άγχους ή απλά στις πιέσεις της καθημερινότητας που όλοι έχουμε αφού έτσι θα μπορέσουμε να γίνουμε και θετική επιρροή για τους γύρω μας. Η καραντίνα με έκανε πιο δημιουργική στη κουζίνα, αναθεώρησα τις προτεραιότητές μου, έβαλα σε μια λογική σειρά τις σκέψεις μου και με έκανε να αντιληφθώ πόσο πεθύμησα να δω πρόσωπα που αγαπώ!"
Νάκης Αντωνίου (nakis_nakis): “Μέσα από την καραντίνα αντιλήφθηκα το πιο απλό: Πόσο ωραίο είναι να ξυπνάς και φτιάχνεις το πρωινό σου μόνος σου, και να γίνεσαι λίγο πιο δημιουργικός στην κουζίνα έστω και με τα πιο απλά. Από την άλλη έμαθα πόσο σημαντικό είναι για τη ψυχική σου υγεία να κλείνεις τα πάντα και να παρακολουθείς μια ταινία ή μια σειρά, για να καθαρίσει το μυαλό σου. Mε βοήθησε επίσης να “ανοίξει” το μυαλό μου και να ξαναβρώ τη δημιουργικότητα μου σε διάφορους τομείς όπως π.χ. στις φωτογραφίες, ή στη διαρρύθμιση του σπιτιού. “
Δέσποινα Άσπρου (despina.asprou): “Κατά την διάρκεια του περιορισμού μου στο σπίτι, αντιλήφθηκα πως το να μένεις για λίγο μόνος δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού στην πραγματικότητα τα βρίσκεις με τον εαυτό σου. Αυτό το διάστημα μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω πράγματα που πραγματικά μ' αρέσουν, όπως το να γράφω ή απλώς να κάθομαι παρέα με ένα ποτήρι καφέ ή κρασί και να παρακολουθώ Netfix. Παράλληλα, εμπέδωσα πως κάποια πράγματα απλώς δεν τα απολαμβάνω - ναι, δεν είμαι φαν της γυμναστικής, οπότε το ότι δεν έχω χρόνο είναι απλώς μια δικαιολογία για να μην πάω γυμναστήριο. P.S. Θα το προσπαθήσω όμως. Φυσικά, τις μέρες της καραντίνας εμπέδωσα και το αυτονόητο: η οικογένεια είναι ότι πιο σημαντικό έχουμε και τίποτα δεν θα αντικαταστήσει την face to face επικοινωνία".
Μαρία Φάντη (mariaa_fantii): “Η καραντίνα αποτελεί ίσως μια από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες και εμπειρίες που πέρασε αλλά και περνά η γενιά μου. Το πιο σημαντικό πράγμα που έχω διδαχθεί είναι να εκτιμώ ακόμη περισσότερο τα μικρά πράγματα της ζωής και αυτά που είχα μέχρι τώρα δεδομένα. Ο αργός ρυθμός της ζωής έδωσε σε όλους μας την ευκαιρία να πάρουμε την «ανάσα» που ίσως χρειαζόμασταν για να ξανασκεφτούμε τα σωστά και τα λάθη που κάναμε και να εκτιμήσουμε πιο πολύ το τι έχουμε και ποιους έχουμε γύρω μας. Μεγαλύτερο μάθημα είναι το «family first» μαζί με το αίσθημα της αυτοκυριαρχίας, κάτι που λάτρεψα ακόμη περισσότερο. Επίσης ένταξα την πρωινή γυμναστική στην καθημερινότητά μου πράγμα που δεν έκανα πριν την καραντίνα. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα συνεχίσω αυτή την συνήθεια εφόσον με κάνει να νιώθω υπέροχα!”
Μαρία Στυλιανού (stlmaria): “Στην καραντίνα κατάλαβα ποσό πολύ αγαπώ το σπίτι μου. Είναι το μέρος που μπορώ να γελάσω με την ψυχή μου, να χαλαρώσω και να είμαι δημιουργική... Από την καραντίνα θα κρατήσω τα κακά και θα τα μετατρέψω σε καλά, σε κάτι όμορφο. Δεν μου έλειψαν οι βόλτες ούτε τα ψώνια αλλά οι αγαπημένοι μου. Και αφού τους στερήθηκα για τόσο καιρό θα τους αγκαλιάσω σφικτά και θα μείνω στο πλευρό τους ακόμα και αν πολλές φορές οι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν μου το επιτρέπουν.”
Ριάνα Στυλιανού (riana_ririxo): “Το να βρίσκομαι κοντά στην φύση ήταν πολύ σημαντικό για την ψυχική μου υγεία καθ’ όλη την διάρκεια της καραντίνας. Δουλεύοντας από το δωμάτιο μου, η αίσθηση της κλεισούρας γινόταν όλο και μεγαλύτερη με αποτέλεσμα να θέλω να βρίσκομαι έξω στον ήλιο και τη φύση όσο το δυνατόν περισσότερο. Ένεταξα το απογευματινό τρέξιμο σε κάθε μου μέρα μετά από την κατ' οίκον εργασία έτσι ώστε να συνδυάσω την σωματική άσκηση με την ψυχική γαλήνη. Είναι σίγουρα μια δραστηριότητα την οποία θα κρατήσω και μετά την καραντίνα.”
Μιχάλης Γεωργίου (michalisgeo): “Υπάρχουν αρκετά θέματα όπου έχω αναθεωρήσει από τον καιρό όπου βρίσκομαι στο σπίτι αλλά τα μόνα θετικά και δημιουργικά είναι δύο. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι ότι επιτέλους έκανα μια εξοικονόμηση χρημάτων και το δεύτερο που είναι το δημιουργικό κομμάτι του hairstyle. Με το κλείσιμο των κουρείων έχω φτιάξει διάφορες κομμώσεις που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον και θα μπορούσα να υιοθετήσω και μετά την καραντίνα.