newsroom must
Τα ευρήματα νέας έρευνας υποστηρίζουν πως ίσως είναι καλύτερα να κολλήσουμε τελικά την νέα μετάλλαξη Όμικρον, ως μια προσπάθεια αντιμετωπίσεις και τερματισμού της πανδημίας. Την ίδια ώρα που κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζονται να αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τερματίζοντας την αντιμετώπιση του ιού ως πανδημία αλλά ως ένα είδος ίωσης, με τον ΠΟΥ να δηλώνει πως είναι νωρίς να προβούμε σε τέτοιες κινήσεις.
Όπως επισημαίνει το αμερικανικό The Atlantic «εάν είστε εμβολιασμένοι, η Όμικρον μπορεί να μην σας αρρωστήσει βαριά, αλλά μην υπολογίζετε ότι θα σας κάνει και άτρωτους». Με τους ανοσολόγους να υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια βασίστηκαν σε παλαιότερες μεταλλάξεις του κοροναϊού, νοσώντας όμως με την Όμικρον ως νέο στέλεχος είναι πιθανόν να επιτέυξη να «διευρύνει την ανοσία» («broaden the immune response») , με αποτέλεσμα την ύπαρξη μιας ενισχυμένης «ασπίδας» ενάντια στον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με άρθρο της ιστοσελίδας «The Atlantic», υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που πρέπει να προσέχουμε ώστε να μην μολυνθούμε από κορωνοϊό αυτό τον χειμώνα:
1. Για να μην αυξηθεί περαιτέρω η πίεση στα νοσοκομεία
Οι υγειονομικοί εργαζόμενοι είναι ήδη εξουθενωμένοι και στις ΗΠΑ είναι πολλοί αυτοί που υποβάλλουν παραίτηση. Αυτό θα μπορούσε να επιβαρύνει ακόμη περισσότερα τα συστήματα Υγείας, κάτι που θα επηρέαζε όχι μόνο τους ασθενείς με Covid αλλά και οποιονδήποτε χρειαστεί νοσηλεία.
2. Οι αποτελεσματικές θεραπείες δεν είναι ακόμα εδώ
«Το πολύ αποτελεσματικό χάπι της Pfizer έλαβε έγκριση από τον FDA, αλλά οι προμήθειες είναι περιορισμένες», τονίζεται στο άρθρο. «Αυτή τη στιγμή, η μόνη θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων που λειτουργεί κατά της Όμικρον είναι η sotrovimab, της οποίας οι προμήθειες είναι επίσης λιγοστές».
Όσο περισσότερο καιρό καταφέρουμε να παραμείνουμε ασφαλείς απέναντι στον ιό, τόσο περισσότερος χρόνος θα υπάρχει ώστε να καταστούν διαθέσιμες οι εν λόγω θεραπείες.
3. Η μόλυνση δεν εγγυάται προστασία από επαναμόλυνση
Δεν είναι ότι απλά «κολλήσαμε και αυτό ήταν».
«Κανένας συνδυασμός εμβολίων ή παραλλαγών του ιού δεν μπορεί να προσφέρει απόλυτη ασφάλεια απέναντι σε νέα λοίμωξη από τον SARS-CoV-2», σημειώνεται στο άρθρο. «Η ανοσία, είτε έχει αποκτηθεί μέσω εμβολιασμού είτε μέσω μόλυνσης, θα λειτουργεί πάντα μέχρι έναν βαθμό και όχι απόλυτα».