ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: lace καλσόν, μίνι μαυρο φόρεμα και ankle boots
 

«Ο Κάρολος είναι νεκρός»

Η διάψευση της βρετανικής πρεσβείας για τον θάνατο του μονάρχη.

Μαρία Καραμάνου

Η διάδοση ψευδών ειδήσεων σχετικά με δημόσια πρόσωπα, ιδιαίτερα σε τέτοιο υψηλό επίπεδο όπως ο θάνατος ενός μονάρχη, υπενθυμίζει τη σημασία του ελέγχου των πληροφοριών πριν από την κοινοποίησή τους. Το γεγονός ότι Ρωσικά μέσα μετέδωσαν ανακριβείς πληροφορίες βασιζόμενα σε ανώνυμες πηγές και μια πλαστή ανακοίνωση, δείχνει πώς η παραπληροφόρηση μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η άμεση διάψευση από τη βρετανική πρεσβεία στη Μόσχα, μέσω ενός επίσημου και αξιόπιστου καναλιού όπως το X, είναι καίρια για την αντιμετώπιση τέτοιων ψευδών δημοσιευμάτων. 

Αμέσως μετά την ψευδή είδηση για τον θάνατο του μονάρχη, ακολούθησε η διάψευση από τη βρετανική πρεσβεία στο Κίεβο, «Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε πως οι ειδήσεις για τον θάνατο του βασιλιά Κάρολου III είναι ψευδείς».

Ρωσικές ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων και ο Sputnik, ανέφεραν το απόγευμα της Δευτέρας ότι ο Βασιλιάς Κάρολος της Μεγάλης Βρετανίας έχασε τη ζωή του την προηγούμενη Κυριακή λόγω επιπλοκών που σχετίζονται με τον καρκίνο. Ένας πλαστός ισχυρισμός που φέρεται να προέρχεται από το Μπάκιγχαμ έγραφε, «Ο βασιλιάς Κάρολος έφυγε από τη ζωή αιφνιδίως χθες το απόγευμα». Το Sputnik, ένα από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας, διέδοσε την είδηση λέγοντας, «Ο βασιλιάς Κάρολος της Μεγάλης Βρετανίας απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Κανένας επίσημος ιστότοπος της βασιλικής οικογένειας ή βρετανικό μέσο ενημέρωσης δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή».

Η εσφαλμένη πληροφορία σχετικά με τον θάνατο του βασιλιά Κάρολου διαδόθηκε ευρέως από πηγές όπως τα RIA, Readkovka και Mash, τα οποία είναι γνωστά για την υποστήριξή τους προς τον πρόσφατα επανεκλεγέντα Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ακολούθως, μετά τη διάψευση της είδησης από τη βρετανική πρεσβεία, τα εν λόγω μέσα ενημέρωσης αναθεώρησαν τις ανακοινώσεις τους. Ειδικότερα, το Mash δημοσίευσε ένα διορθωτικό μήνυμα, αναφέροντας, «Η πληροφορία σχετικά με τον θάνατο του βασιλιά Κάρολου ήταν ανακριβής. Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί διάγνωση καρκίνου πριν από μερικούς μήνες».

Ενώ η Daily Mail επισήμανε ότι παραμένει ασαφές εάν η διάδοση των ψευδών ειδήσεων ήταν αποτέλεσμα ενός απλού λάθους ή αν αποτελούσε μέρος της ρωσικής προπαγάνδας. Αυτό το συμβάν ερμηνεύεται στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής έντασης, καθώς η Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες κατηγόρησαν το Κρεμλίνο για τη διοργάνωση «ρυθμισμένων εκλογών» μετά την ξεκάθαρη νίκη του Πούτιν.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X