Κύπρος, η νήσος του κόσμου της, των Αγίων, η γη του πεύκου και του κυπαρισσιού, θρηνεί, από το μεσημέρι του Σαββάτου (03/04) για την ανείπωτη τραγωδία που ζούμε και ζήσαμε. Σε μια αστραπιαία πυρκαγιά χάσαμε με βάση την δορυφορική λήψη χαμηλής ευκρίνειας Sentinel – 3, 67km2 , που σημαίνει σχεδόν το 1% των δασικών εκτάσεων (τόσο χλωρίδα όσο και πανίδα) των ελεύθερων περιοχών, ενώ ταυτόχρονα, χάσαμε και 4 συμπολίτες μας που εργάζονταν για ένα καλύτερο αύριο στην περιοχή. Να θυμίσουμε ότι οι κοινότητες που επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά ήταν αρχικά ο Αρακαπάς και στη συνέχεια επεκτάθηκε στις Επταγώνιας, Ακαπνού, Οράς, Μελίνης, Συκόπετρας, Οδού, Αγίων Βαβατσινιάς και Βαβατσινιάς.
Η ωμή αλήθεια μπορεί να μην σοκάρει τόσο όταν κοιτάζει κάποιος τη γενική εικόνα, όμως πιο κάτω θα επεξηγήσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης με στατιστικά στοιχεία από το Τμήμα Δασών. Στην χώρα μας, από την ημέρα ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει υπολογιστεί ως συνολική έκταση Εθνικών Δασικών Πάρκων ως 23289,22 εκτάρια που μοιράζονται σε 11 πάρκα (Παιδαγωγική Ακαδημία, Δάσος Λιοπετρίου, Αθαλάσσα, Τρόοδος, Κάβο Γκρέκο, Πολεμίδια, ΡΙζοελιά, Άγιος Νίκανδρος, Πέτρα του Ρωμιού, Μαχαιράς, Ακάμας). Ενώ ταυτόχρονα το σημείο της πυρκαγιάς θέρισε στην κυριολεξία χωριά από την ορεινή Λεμεσό και Λάρνακα, κάνοντάς την με βάση τις δηλώσεις των αξιωματούχων, και συγκεκριμένα του κ. Χαράλαμπου Αλεξάνδρου (Διευθυντής Τμήματος Δασών) «Τη χειρότερη πυρκαγιά από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, φυσικά μετά τις πυρκαγιές της τουρκικής εισβολής του 1974».
Ταυτόχρονα, με τα ιθαγενή είδη χλωρίδας (1649 το 2019), τα 254 επιγενή φυτά, τα 45 υβρίδια και τα 85 αδιευκρίνιστα είδη, μέρος των οποίων ήταν και οι καλλιέργειες των κατοίκων της περιοχής (ελαιόδεντρα, πορτοκαλιές, λεμονιές, κ.ά.), χάθηκε και μέρος της βιοποικιλότητας του νησιού που αφορά την πανίδα. Καθώς συγκεκριμένα, στο νησί, ζουν και αναπτύσσονται 33 είδη θηλαστικών (αγρινά, αλεπούδες, λαγοί, σκαντζόχοιροι, ποντικοί, νυχτερίδες, δελφίνια και φώκιες), 405 είδη πουλιών (μόνιμα και μεταναστευτικά), 22 είδη ερπετών (φίδια, σαύρες, χελώνες), 3 είδη αμφίβιων (βάτραχοι), 250 είδη ψαριών και περίπου 6000 είδη εντόμων.
Made with Visme Presentation Maker
Αν κάποιος αναλογιστεί τα πιο πάνω, και ταυτόχρονα δει τις συνέπειες της φονικής αυτής πυρκαγιάς τότε μπορεί να κατανοήσουμε, τη σοβαρότητα, τα μακροχρόνια προβλήματα και τον βασικό λόγο για τον οποίο θα πρέπει να λάβουμε δράση προς την περιβαλλοντική συνείδηση, όχι σήμερα, χθες.
Μόνο μερικά στοιχεία από την τελευταία έρευνα καταγραφής περιστατικών πυρκαγιών του Τμήματος Δασών θα αποδείξουν ακριβώς αυτό. Καθώς από το 2000 μέχρι το 2020 καταγράφηκαν οι αιτίες των δασικών πυρκαγιών, καταδεικνύοντας ότι το 88% είναι γνωστές και μόνο το 12% είναι άγνωστες. Για τις γνωστές το 84% αφορά τον ανθρώπινο παράγοντα (33% ΣΚΟΠΙΜΕΣ, 67% ΑΜΕΛΕΙΑ) με το υπόλοιπο 16% να αφορά φυσικά αίτια.
Πράγμα που αναπόφευκτα σημαίνει ότι, η ανάγκη για οικολογική συνείδηση και για διαπαιδαγώγηση ως προς την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος πρέπει να εντατικοποιηθεί. Είναι μεγίστης ανάγκης πρόβλημα καθώς τόσο με την κλιματική αλλαγή όσο και με την ασυνειδησία για την καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει μια απερίσκεπτη πράξη ενάντια στον πνεύμονα του νησιού μας μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες, όχι μόνο στον άνθρωπο αλλά και στο ίδιο το περιβάλλον.
Αξίζει ταυτόχρονα να σημειώσουμε ότι παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που γίνονται από τα μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας αλλά και του τμήματος δασών, ακόμη πολλοί από εμάς δεν καταφέραμε να αντιληφθούμε πόσο σημαντικό είναι για ένα μικρό νησί όπως το δικό μας, να το προστατεύουμε και να το σεβόμαστε σαν κόρη οφθαλμού. Το οφείλουμε σε όσους δίνουν σχεδόν κάθε καλοκαίρι τιτάνιες μάχες απέναντι στο θηρίο αυτό (τις πυρκαγιές), το οφείλουμε σε όσους έχασαν τη ζωή τους, σε όσους έχασαν το βιός τους, το οφείλουμε στον πλανήτη, στις επόμενες γενιές, στην συνείδησή μας και σε ολόκληρη την ανθρώπινη οντότητα. Γιατί αν χαθεί ο πνεύμονάς μας, χαθήκαμε και εμείς.