Ζωή Τουτουντζίδου
Σήμερα, Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η ασθένεια μετρά 40 χρόνια ύπαρξης ενώ εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να μην είναι ιάσιμη. Ουσιαστικά, πρόκειται για τον ιός HIV με κοινή ονομασία της ασθένειας ως AIDS που στοχεύει στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, καθιστώντας τον οργανισμό του ευάλωτο έναντι των λοιμώξεων και ορισμένων τύπων καρκίνου. Η μόλυνση του προέρχεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής, ενώ σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι μια φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία.
Χρονολογικά μετρά αρκετές σημαντικές ημερομηνίες στην ιστορία της Ιατρικής, ορόσημα θα λέγαμε για την αναγνώριση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
1981: Το πρώτο κρούσμα
Στις 5 Ιουνίου 1981 τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν τον εντοπισμό μιας σπάνιας πνευμονίας σε ομοφυλόφιλους στην Καλιφόρνια. Να σημειώσουμε ότι η Ιατρική κοινότητα πίστευε τα πρώτα χρόνια ότι ασθένεια ήταν κυρίως στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια επειδή ήταν τα πρώτα κρούσματα.
1983: Έγινε η ανακάλυψη του ιού
Στις 23 Απριλίου 1984 ο Αμερικανός ειδικός στους ρετροϊούς Ρόμπερτ Γκάλο ανακοίνωσε ότι βρήκε "την πιθανή" αιτία του AIDS.
1987: Βγήκε η πρώτη θεραπεία
Εγκρίθηκε η πρώτη θεραπεία , με έντονες παρενέργειες και αρκετά δαπανηρή
Αρχές της δεκαετίας του 1990: Κυρίως νέοι άνθρωποι το μετέδιδαν
Το 1994 το AIDS ήταν η πρώτη αιτία θανάτου για τους Αμερικανούς ηλικίας 25 με 44 ετών.
1995-6: συνδυασμένες θεραπείες
Συνδυασμός 2 θεραπειών, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της νόσου αλλάζοντας παράλληλα και την πορεία της
2012: πρώτη προληπτική θεραπεία
Έγκριση προληπτικής θεραπείας, αρκετά βοηθητική σε ευάλωτες ομάδες
2017: το 50% των ασθενών λαμβάνουν θεραπεία
Σήμερα 27,5 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν θεραπεία σε σύνολο 37,7 εκατομμυρίων φορέων, σύμφωνα με τη UNAIDS.
2021: Η επιρροή του Covid-19
Η επιδημία προκάλεσε πολλές δυσκολίες στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, στα διαγνωστικά τεστ και τη θεραπεία των ατόμων που νοσούν.