Χωρίς καμία αμφιβολία η χθεσινή επεισοδιακή εισβολή των υποστηριχτών του Donald Trump στο Καπιτώλιο και η οποία είχε ως αποτέλεσμα πέρα από την καταπάτηση του θεσμού της δημοκρατίας, τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, γράφτηκε στις μαύρες σελίδες της ιστορίας.
Αν και κατά πολλούς η ένταση ήταν αναμενόμενη καθώς οι υποστηρικτές του Trump είχαν διακηρύξει την 6η Ιανουαρίου ως «ημέρα λογαριασμού» με στόχο την "διάσωση της Αμερικής από την νοθεία των εκλογών", κανένας δεν περίμενε πόσο μακριά θα έφταναν τα πράγματα.
Με αφορμή τα συνταραχτικά γεγονότα, ας δούμε τι ακριβώς είναι το Καπιτώλιο ή αλλιώς όπως είθισται να αποκαλείται, ο ναός της δημοκρατίας. Το Αμερικανικό Καπιτώλιο βρίσκεται στην Ουάσινγκτον και είναι το μέρος στο οποίο συνέρχεται το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, το νομοθετικό σώμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Όπως αναφέρει το Wikipedia, αν και δεν βρίσκεται στο γεωγραφικό κέντρο της πόλης, το Καπιτώλιο ορίζει τα τεταρτημόρια στα οποία χωρίζεται η Ουάσινγκτον.
Το κτήριο αποτελεί δημιουργία του William Thornton και όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του buildingsinstories.weebly.com, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1793 και ολοκληρώθηκε το 1811, αν και η πρώτη σύγκληση του Κογκρέσου έγινε το 1800, μέσα στο ημιτελές κτίριο. Σύμφωνα με το Wikipedia, ήταν εμπνευσμένο από τη δυτική πρόσοψη του Λούβρου και το Πάνθεον του Παρισιού. Την επίβλεψη της δημιουργίας του κτηρίου είχε ο George Washington αφού αυτός ήταν που στις 18 Σεπτεμβρίου του 1793 έθεσε τον ακρογωνιαίο λίθο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ και σηματοδότησε με αυτόν τον τρόπο, την σημασία του εγχειρήματος.
Η τοποθέτηση του ακρογωνιαίου λίθου του Καπιτωλίου των Ηνωμένων Πολιτειών από τον George Washington
Στην δεκαετία του 1850, σύμφωνα με το senate.gov, οι μεγάλες επεκτάσεις στα Βόρεια και Νότια άκρα του Καπιτωλίου εγκρίθηκαν λόγω του αυξανόμενου αριθμού αντιπροσώπων από τις νέες πολιτείες. Από εκείνη τη στιγμή, το Καπιτώλιο των ΗΠΑ και ο αρχοντικός θόλος του – ο οποίος τότε αντικαταστάθηκε από έναν νέο, τρεις φορές ψηλότερο από τον προηγούμενο- έχουν γίνει διεθνή σύμβολα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας μας. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως το ύψος του Καπιτωλίου φτάνει τα 88 μέτρα.
To Καπιτώλιο το 1846
Στο Καπιτώλιο, μεταξύ άλλων, θα βρεις το Κέντρο Επισκεπτών το οποίο αποτελεί τη νεότερη προσθήκη σε αυτό το ιστορικό συγκρότημα. Σε σχεδόν 580.000 τετραγωνικά πόδια, το Κέντρο Επισκεπτών βρίσκεται υπόγεια στην ανατολική πλευρά του Καπιτωλίου, σχεδιάστηκε από τον Frederick Law Olmsted το 1874 και σήμερα, παρέχει ένα φιλόξενο και εκπαιδευτικό περιβάλλον για τους επισκέπτες που επιθυμούν να ενημερωθούν για την Βουλή, την Γερουσίας και τη νομοθετικής διαδικασία στις ΗΠΑ. Παράλληλα, στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ βρίσκεται η Αίθουσα της Συγκλήτου που είναι ένα ορθογώνιο, δύο ορόφων δωμάτιο στο κέντρο της βόρειας πτέρυγας και στο οποίο 100 γερουσιαστές κάθονται σε επιμέρους γραφεία τοποθετημένα σε μια κλιμακωτή ημικυκλική εξέδρα που αντιμετωπίζει ένα υπερυψωμένο βάθρο, ενώ παράλληλα αποτελεί Γκαλερί του επισκέπτη με θέα το θάλαμο στις τέσσερις πλευρές. Επίσης μέσα στεγάζεται η Αίθουσα Παλαιού Ανώτατου Δικαστηρίου που είναι η πρώτη αίθουσα που κατασκευάστηκε για τη χρήση υψηλότερου δικαιοδοτικού οργάνου του έθνους και χρησιμοποιήθηκε από το Δικαστήριο, από το 1810 μέχρι το 1860, η Παλαιά Αίθουσα της Συγκλήτου που για πολλά χρόνια φιλοξενούσε την γερουσία και σήμερα, χρησιμοποιείται κυρίως ως μουσείο και το Επιμελητήριο, γνωστό ως η «Αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων».
Να αναφέρουμε πως σύμφωνα με δημοσίευμα του nps.gov τον 20ο αιώνα το Καπιτώλιο δέχτηκε πολλές αλλαγές και χάρη στον αρχιτέκτονα J. George Stewart από το 1959 μέχρι και το 1960 προστέθηκαν στο κτήριο ακόμη 102 δωμάτια. Μετά από διαμαρτυρίες, η περεταίρω επέκταση σταμάτησε. Από τότε, δόθηκε προτεραιότητα στην ανακαίνιση και συντήρηση του κτηρίου. Σήμερα, το Καπιτώλιο καλύπτει έκταση 175.170 τετραγωνικών ποδιών και έχει εμβαδόν περίπου 16,5 στρέμματα. Εκτός από τη χρήση του από το Κογκρέσο, είναι ένα μουσείο αμερικανικής τέχνης και ιστορίας. Βρίσκεται στο επίκεντρο του νομοθετικού κλάδου της κυβέρνησης, θεωρείται το επίκεντρο του Capitol Hill και του National Mall και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα των ΗΠΑ.
Η επίθεση της 6ης Ιανουαρίου του 2020 στο Καπιτώλιο, δεν είναι η πρώτη πληγή που δέχτηκε. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας του, το ιστορικής σημασίας κτήριο έχει αποτελέσει στόχος βομβιστικών επιθέσεων κι αναρίθμητων διαδηλώσεων, αλλά σκηνή μιας απόπειρας δολοφονίας. Ο λόγος που μάλλον το κάνει πιο ευάλωτο, είναι το ότι το κτίριο, το οποίο στεγάζει τα δύο νομοθετικά σώματα της χώρας, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, είναι προσβάσιμο στο κοινό.
Η τελευταία ωστόσο φορά που το Καπιτώλιο είχε δει εισβολείς ήταν το 1814 όταν πυρπολήθηκε από τους Βρετανούς κατά την επίθεση τους εναντίον της Ουάσιγκτον. Την περίοδο μάλιστα εκείνη, το Καπιτώλιο ήταν υπό ανέγερση και παρά το ότι ένα κομμάτι του καταστάφηκε, διατηρήθηκε το εξωτερικό του και πολλά εσωτερικά δωμάτια, επειδή είχαν χρησιμοποιηθεί πολλά πυράντοχα υλικά. Φυσικά, λόγω του ότι η φωτιά τότε ήταν τόσο δυνατή, κάηκαν αρκετά αγάλματα και έγγραφα.
Το Καπιτώλιο μετά την πυρπόλησή του από τα Βρετανικά στρατεύματα το 1814 / Εικόνα αρχείου: Library of Congress
Πέρα από το πιο πάνω συμβάν, το κtήριο έγινε σημείο βομβιστικών και όχι μόνο επιθέσεων. Το 1935, o Richard Lawrence, ένας άνεργος ζωγράφος αποπειράθηκε να πυροβολήσει τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Andrew Jackson, αλλά το όπλο του έπαθε αφλογιστία. Κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο καθηγητής Erich Muenter έβαλε μια βόμβα στον χώρο υποδοχής της Γερουσίας, αλλά λόγω της ώρας που εξεράγη δεν προκάλεσε τραυματισμούς. Δεκαεννιά χρόνια μετά, τέσσερις ένοπλοι Πορτορικανοί αυτονομιστές εισέβαλαν στην αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων και με την χρήση όπλων τραυμάτισαν πέντε βουλευτές. Αυτές δεν ήταν οι μόνες επιθέσεις. Το 1971 η ακροαριστερή οργάνωση Weather Underground εξαπέλυσε βομβιστική επίθεση στο Καπιτώλιο διαμαρτυρόμενη για τη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ στο Λάος - επίθεση που παρά τις οικονομικές ζημιές που προκάλεσε, δεν είχε θύματα. Βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε και το 1983 για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γρενάδα και τον Λίβανο - χωρίς όμως θύματα.
Στιγμιότυπο από την βομβιστική επίθεση της 7ης Νοεμβρίου 1983 / Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia
Με πληροφορίες από senate.gov, nps.gov, visitthecapitol.gov, wikipedia και buildingsinstories.weebly.com
- Η πρώτη δήλωση Trump μετά την επικύρωση της νίκης Biden
- Ποιος είναι ο «Βίκινγκ» εισβολέας στο Καπιτώλιο
- Twitter και Facebook μπλόκαραν τους λογαριασμούς του Trump
- Εισβολή στο Καπιτώλιο: Τέσσερις νεκροί - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ουάσιγκτον
- Παραιτήθηκε η επικεφαλής του προσωπικού της Μelania Trump