Στο τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας και λίγο πριν γιορτάσουμε το Πάσχα, αυτή τη μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού, συγκεντρώσαμε τα ωραιότερα πασχαλινά έθιμα που συνηθίζονται σε όλες τις περιοχές του νησιού μας.
Τις μέρες πριν την Λαμπρή, οι νοικοκυρές στο χωριό κάνουν τον γενικό καθαρισμό του σπιτιού ενώ οι γειτονιές μοσχοβολούν από τις μυρωδιές με το ψήσιμο των περίφημων φλαούνων.
Την Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές βάφουν τα κόκκινα αυγά, συνήθως με το Λιζάρι (ρίζες από διάφορα φυτά). Στην λειτουργία, οι εικόνες του εικονοστασίου καλύπτονται με μαύρα ρούχα σε ένδειξη πένθους. Το ίδιο βράδυ στήνουν μέσα στην εκκλησία πάνω σ΄ ένα τραπέζι, ομοίωμα σταυρού με το Χριστό πάνω, ενώ στα δεξιά και αριστερά βάζουν ομοίωμα του αποστόλου Ιωάννη και της μητέρα του Χριστού.
Την Μεγάλη Παρασκευή οι γυναίκες κάθε περιοχής συγκεντρώνονται για να στολίσουν τον επιτάφιο, ενώ ψάλλεται από το πλήθος ο επιτάφιος θρήνος,και τρεις κοπέλες ντυμένες μυροφόρες, ραίνουν το Χριστό με μύρα, αρώματα και άνθη. Το βράδυ γίνεται η περιφορά του επιταφίου στους κεντρικούς δρόμους κάθε περιοχής ή χωριού.
Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, κατά την διάρκεια της λειτουργίας και την στιγμή που ο ιερέας θα πει το «Ανάστα ο Θεός», οι πιστοί θα κτυπήσουν τους σκάμνους και τα μαύρα ρούχα που καλύπτουν τις εικόνες θα πέσουν. Το βράδυ οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα, καλώντας τους πιστούς να πάνε στην πιο χαρούμενη λειτουργία της Χριστιανοσύνης.
Η περίφημη ''λαμπρατζιά'' στήνεται στο προαύλιο της εκκλησίας, και τα μεσάνυχτα ο ιερέας λέει το «Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός», ενώ συγχρόνως βγαίνει από την εκκλησία μαζί με τους ψάλτες για την λιτανεία. Όλος ο κόσμος ανάβει τα κεριά του και τις λαμπάδες του από το Άγιο φως της Αναστάσεως και βγαίνουν όλοι έξω. Εκεί ο ιερέας θα πει τον Καλό Λόγο και το Ευαγγέλιο, ενώ όλοι μαζί ψάλλουν το Χριστός Ανέστη. Ακολούθως στήνεται στο κάθε σπίτι το τραπέζι όπου θα τσουγκρίσουν τα κόκκινα αυγά και θα φάνε σούπα αυγολέμονη, μαγειρίτσα και φλαούνες.
Την Κυριακή του Πάσχα γίνεται το πρωί ο εσπερινός της αγάπης, και μετά τη λιτανία οι πιστοί προσκυνούν και πάνε στα σπίτια τους όπου θα ψήσουν το πατροπαράδοτο «Αρνί στην σούβλα» και θα διασκεδάσουν την μεγάλη ημέρα της Λαμπρής όλοι μαζί.Το απόγευμα κυρίως στα χωριά αλλά και στις πόλεις, στήνονται στις πλατείες τα παραδοσιακά παιχνίδια της Λαμπρής, όπως ζίζιρος, σακουλοδρομίες, γαϊδουροδρομίες, αυγοδρομίες, τράβηγμα σχοινιού και άλλα. Τα παιχνίδια διαρκούν μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα.