newsroom must
Περήφανοι που εκπροσώπησαν την Κύπρο αλλά και το Τμήμα Δασών, στην κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών στην Ελλάδα, δηλώνουν οι δύο πιλότοι των αεροσκαφών του Τμήματος.
Οι χειριστές μαζί με τα δύο αεροσκάφη και τους δύο παρατηρητές που μετέβησαν στην Ελλάδα και επιχείρησαν στις καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν την τελευταία εβδομάδα σε διάφορες περιοχές της χώρας, επέστρεψαν λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι, στη βάση τους στο αεροδρόμιο Λάρνακας.
Σε δηλώσεις του ο Κωνσταντίνος Σαββίδης χειριστής πτητικών μέσων στο Τμήμα Δασών ανέφερε ότι «εμείς ενημερωθήκαμε την Τρίτη το βράδυ ότι την Τετάρτη θα υπήρχε μια πιθανότητα να μεταβούμε αρχικά στη Ρόδο και κάναμε όλες τις διαδικασίες που έπρεπε να γίνουν και την Τετάρτη το πρωί αναχωρήσαμε. Μείναμε στη Ρόδο για μια μέρα και επιχειρήσαμε στο νησί, αφού σε μερικές περιπολίες υπήρχαν κάποιες αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς».
Πρόσθεσε ότι «στη συνέχεια μας δόθηκαν οδηγίες να πάμε στα Χανιά και αμέσως φύγαμε για το αεροδρόμιο της Σούδας, όπου επιχειρήσαμε για 2-3 μέρες. Υπήρχε μια πυρκαγιά μεταξύ Χανιών και Ηρακλείου όπου επιχειρήσαμε και ακολούθως οι τελευταίες μας οδηγίες ήταν να πάμε στην Καλαμάτα, όπου ήμασταν εκεί μέχρι σήμερα».
Εκεί συνέχισε «υπήρχαν αρκετά μέτωπα φωτιά και επιχειρούσαμε σχεδόν καθημερινά, κάτω από αρκετά δύσκολες συνθήκες. Τα μέτωπα ήταν αρκετά και η πυρκαγιά ήταν εκτός ελέγχου».
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον αυτή ήταν η μεγαλύτερη πύρινη λαίλαπα που είχε δει μέχρι σήμερα στη καριέρα του, ο κ. Σαββίδης απάντησε πως «μέχρι στιγμής ναι».
Εμείς, είπε, «κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να βοηθήσουμε στο έργο των Ελλήνων πυροσβεστών», σημειώνοντας ότι νοιώθει περηφάνια που εκπροσώπησε την Κύπρο και το Τμήμα Δασών στην κατάσβεση των πυρκαγιών.
Από την πλευρά του ο Μόδεστος Μελετίου, χειριστής αεροσκαφών ανέφερε πως «είχαμε επιχειρήσει στη περιοχή της Ρόδου και ακολούθως στη περιοχή Χανιών και Ηρακλείου. Στη συνέχεια μεταφερθήκαμε στη περιοχή της Καλαμάτας όπου επιχειρούσαμε στην Πάνω, Ανατολική και Νότια Μάνη όπου ήταν τα μεγάλα μέτωπα με πολλές και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές σε διάφορα σημεία και σε πολύ δύσβατες περιοχές. Οι μέρες μας ήταν μεγάλες και κουραστικές, αλλά ο σκοπός ήταν ένας για όλους».
Κληθείς να αναφέρει τα αισθήματα του που εκπροσώπησε την Κύπρο και το Τμήμα Δασών ο κ. Μελετίου είπε πως «νοιώθω περήφανος για όλη την ομάδα αλλά και για την Κυπριακή Δημοκρατία που έστειλε ένα τμήμα της για να βοηθήσει στην πύρινη λαίλαπα».
Σε ερώτηση κατά πόσον αυτή ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά που είχε δει στη μέχρι σήμερα εμπειρία του, απάντησε «όχι η μεγαλύτερη, αλλά η πιο δύσκολη σε σχέση με δύσβατες περιοχές, το ανάγλυφο του εδάφους και πάρα πολλές εστίες σε μεγάλες εκτάσεις. Η μια πυρκαγιά από την άλλη είχε πάρα πολύ μεγάλη απόσταση».
Ανέφερε ακόμα πως «εδώ στην Κύπρο δεν έχουμε τόση μεγάλη απόσταση ώστε ο χρόνος μετάβασης στη πυρκαγιά να είναι τόσο μεγάλος, αλλά τα καταφέραμε».
- Πέραν των 25,000 δέντρων θα φυτευτούν στις πυρόπληκτες κοινότητες
- «Έτρεχα να μαζέψω ό,τι προλαβαίνω σε μια ώρα μην τύχει και γυρίσει ο αέρας και εγκλωβιστώ»
- Η απόψη του Σπύρου Σούλη για τις καταστροφικές πυρκαγιές
- Από τις χειρότερες, οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, που αντιμετώπισε, δηλώνει η κυπριακή αποστολή