ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Ποιοι είναι οι ISIS-K;

Ποιοι είναι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν που με τις φρικαλεότητές τους κάνουν τους Ταλιμπάν να μοιάζουν με… φιλελεύθερους.

Mοντάζ: Σάββας Κωνσταντίνου

Έκαναν την εμφάνισή τους το 2015, αποδυναμώθηκαν το 2016 και επέστρεψαν δριμύτεροι με φρικαλεότητες πέρυσι το καλοκαίρι. Ο λόγος για τους μαχητές του ISIS-K, το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν, το οποίο αποτελείται κυρίως από πρώην μέλη των Ταλιμπάν σε Αφγανιστάν και Πακιστάν.

Το ISIS-K ήταν αρχικά ενιαία οργάνωση στις δύο χώρες. Ωστόσο, τον Μάιο του 2019, κήρυξε ξεχωριστή νέα οργάνωση στην «επαρχία του Πακιστάν» καθώς θεώρησε τους Ταλιμπάν «αποστάτες», καθιστώντας μάλιστα τη δολοφονία τους νόμιμη. Οι σχέσεις τους φέρονται να είναι τουλάχιστον… εχθρικές.

Τι είναι το Χορασάν;
Το Χορασάν είναι περιοχή στο ανατολικό Ιράν, αλλά ιστορικώς αναφέρεται σε μια μεγαλύτερη περιοχή ανατολικά και βορειοανατολικά της παλαιάς Περσικής Αυτοκρατορίας. Το όνομα είναι περσικό και σημαίνει "από εκεί όπου ανατέλλει ο ήλιος".

Καλύπτει τμήματα του σύγχρονου Αφγανιστάν, του Πακιστάν, του Ουζμπεκιστάν, του Τουρκμενιστάν, του Τατζικιστάν και του ανατολικού Ιράν.

Σύμφωνα με την Daily Mail, το όνομα της τρομοκρατικής οργάνωσης αποκαλύπτει και τον στόχο των μαχητών της, δηλαδή την επιθυμία να δημιουργήσουν ένα ισλαμικό χαλιφάτο στην ιστορική περιοχή.

Οι διαφωνίες και οι συνεργασίες με τους Ταλιμπάν
Η βάση του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν βρίσκεται στην ανατολική επαρχία του Νανγκαράρ κοντά στις διαδρομές από τις οποίες διεξάγεται η διακίνηση ανθρώπων και ναρκωτικών από και προς το Πακιστάν.

Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν φέρεται να έχει μεγάλες διαφωνίες με τους Ταλιμπάν, τους οποίους κατηγορεί ότι εγκατέλειψαν την Τζιχάντ και τα πεδία της μάχης για τις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στην Ντόχα του Κατάρ.

Σύμφωνα με αναλυτές, το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν φέρεται να διατηρεί, ωστόσο, κάποιες σχέσεις με τους Ταλιμπάν μέσω του δικτύου Χακάνι, από το οποίο προέρχεται ο Χαλίλ Χακάνι, ο επικεφαλής της ασφάλειας στην Καμπούλ.

Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι οι Ταλιμπάν όταν κατέλαβαν την Καμπούλ, στις 15 Αυγούστου, μια από τις πρώτες τους κινήσεις ήταν να απελευθερώσουν μεγάλους αριθμούς κρατουμένων από τη φυλακή Πουλ-ε-Τσάρκι, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν μέλη του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα.

Ποιοι οι στόχοι τους
Προσφιλείς στόχοι του ISIS-K είναι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, Αφγανοί πολιτικοί και υπουργεία, οι Ταλιμπάν, θρησκευτικές μειονότητες, όπως οι Σιίτες μουσουλμάνοι και οι Σιχ, δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ καθώς και διεθνείς υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων αρωγής.

Συχνά καταγράφουν τις φρικαλέες ενέργειές τους σε βίντεο που τραβάνε με τα κινητά τους και κατόπιν διακινούν... πανηγυρίζοντας στα social media

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X